:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН ще пише наново учебните програми

Анелия Клисарова
Министерството на образованието ще подготви нови учебни програми от I до XII клас, въпреки че вече има разработени проекти по всички предмети и за всички класове. Те са качени на сайта на МОН и са по европроекта "За по-качествено образование", но не са финален вариант и не се очаква да бъдат утвърдени в този вид. Както "Сега" писа, проектите на програми по история например предвиждат сериозно разместване на учебния материал и увеличаване на годишния брой часове в някои класове, но без да става ясно за сметка на кои други предмети ще са те.

От екипа на министър Анелия Клисарова припомнят, че работата по тези проекти е започнала още през 2012 г., т.е. по времето на ГЕРБ. Тогава се обсъждаше и нов просветен закон, според който основното образование трябваше да приключва след VII клас, а гимназията да се разделя на два етапа - до X и до XII клас. Първият етап да приключва с изпит и получаване на сертификат, а вторият - с матура и диплома за средно образование. В закона на ГЕРБ се предвиждаше обучението по общообразователните предмети да приключва в X клас, а XI и XII клас да се учат само профилирани предмети. Така във втория гимназиален етап учениците например щяха да учат история и физическо възпитание само ако са в класове с разширено изучаване на тези предмети и в края на средното образование могат да положат матура по избор съответно по история или по физическо.

Идеята срещна множество критики още при обсъждането на проектозакона от предишния парламент и е много вероятно сегашният просветен министър изобщо да не въведе новата структура. Макар че е възможно промяната изобщо да не влезе в сила, за утре пред сградата на МОН е насрочен протест срещу отпадането на материала по история в последните два класа на гимназията.
2
2100
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Февруари 2014 19:55
В закона на ГЕРБ се предвиждаше обучението по общообразователните предмети да приключва в X клас, а XI и XII клас да се учат само профилирани предмети. Така във втория гимназиален етап учениците например щяха да учат история и физическо възпитание само ако са в класове с разширено изучаване на тези предмети и в края на средното образование могат да положат матура по избор съответно по история или по физическо.

АААААА!!!! Матура по физическо!!! Искам да видя предложилия това! (Желателно в катран и пера, но има и други версии!)
17 Февруари 2014 15:56
Макар че е възможно промяната изобщо да не влезе в сила, за утре пред сградата на МОН е насрочен протест срещу отпадането на материала по история в последните два класа на гимназията.


Класика! Без коментар.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД