:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите предприемат пети опит за етичен кодекс на парламента

Депутатите започват активна работа по изработването на Етичен кодекс на парламента, съобщи за "Сега" председателят на Комисията по вероизповеданията и парламентарната етика Пламен Славов. Това бе една от препоръките в последния мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Липсата на документ, който да регламентира допустимото поведение на народните представители, е обект на критики към НС от години. В началото на всеки мандат новото мнозинство обявява благородното намерение да го приеме, след което въпросът замира.

Според уверенията на Славов комисията и досега е работела върху проект на кодекс, но за 10-те месеца от началото на мандата конкретен резултат липсва. В момента депутатите оглеждали варианта, наследен от 41-вия парламент, около който е бил постигнат консенсус. С изготвянето му тогава бе натоварен депутатът от "Синята коалиция" Димо Гяуров. Той систематизира правилата, но до гласуването им така и не се стигна. Тогавашната шефка на парламента Цецка Цачева заклейми идеята за кодекс като несъстоятелна, тъй като не можело морални норми да се регламентират в нормативен акт. По същия начин Цачева коментира и препоръката в доклада на ЕК преди седмица.

Не е ясно в какъв срок ще бъдат изготвени етичните правила за депутатите. "Очаквам председателят на Народното събрание да определи срока", коментира Славов.

-------- АКТИВ

До момента комисията за парламентарна етика се е занимавала само с един сигнал - за неприличния жест на Десислав Чуколов, показан от прозореца на колата му към журналистите. Членовете й обаче преценили, че не са налице достатъчно доказателства за това, че нарушението е извършено тъкмо от Чуколов.

Комисията едва ли ще се сезира и за скандалните твърдения на депутата Делян Пеевски, че притежава медии, тъй като според правилата й това могат да направят само депутати или служители на парламентарната администрация, когато са били обект на неетично поведение.
2
1848
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Февруари 2014 23:12
потвърждение на поговорката за България - който от каквото не разбира, само това работи.
Не е учудващо, че двукраки, които нямат представа от елементарни понятия за морал, ценностна система и разум, се напъват за етичен кодекс
17 Февруари 2014 10:10
За зла участ на България преди 70 години държавата беше дадена на една от най-ниските прослойки от тогавашното общество, която взе под контрол абсолютно всичко. Де факто превърнаха България в савецка република. Ценности като морал, етика, чест, достойнство изчезват от обществения живот. И докато празните магазини от времето на Соца, бързо се напълниха при смяна на идиотите от власт, за ценностната система ще си трябва време, и то, ако започне да се възпитава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД