:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съюзът на издателите е обезпокоен от медийния рейтинг на България

На своето Общо събрание, проведено на 12.02.2014 г. в София, членовете на Съюза на издателите в България изразиха огромното си безпокойство от задълбочаващата се медийна криза в България, отчетена и с поредното пропадане на страната в годишната класация за свободата на словото на организацията "Репортери без граници" до вече опасното за демокрацията стотно място. Защото свободата на словото и плурализмът на мненията не са само професионален проблем на журналистите и издателите.

Проследяването на процеса на влошаване на медийната среда в докладите на "Репортери без граници" ясно потвърждава основателността на опасенията от паралелно нарасналата концентрация на собствеността в сектора. Наличието на медиен монопол означава, че в мнозинството си българското обществото може да бъде лишавано от важна за него информация или да бъде превърнато в потребител на дезинформация и манипулирани факти. Това е проблем с конкретни негативни измерения за всички - и гражданите, и бизнеса.Такъв монопол неизбежно излиза извън собствените си граници и се разпростира върху политическите структури и институциите на държавата, подчинявайки ги на собствените си интереси. При това положение върховенството на закона и разделението на властите се превръщат в изпразнени от съдържание фрази.

Съюзът на издателите смята, че тази информация трябва да послужи като сигнал за медийната общност. Държавните органи също не бива да наблюдават безучастно негативните тенденции в медиите, които застрашават престижа на страната пред европейските ни партньори. Всички медии на членовете на СИБ ще направят анализ на констатациите, съдържащи се в доклада на "Репортери без граници", и ще предизвикат дебат в гилдията и в обществото за мерките, които трябва да се предприемат, за да се спре загубата на свободата на словото в България.

Общото събрание избра и ново ръководство на Съюза на издателите в България.

1252
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД