:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдиите не искат да реформират системата си

Съдиите не искат да реформират системата си, не дискутират помежду си скандалните назначения и нямат желание чрез решителни действия да изкоренят корупционните практики. Това се посочва в доклад за гражданско наблюдение на съдебната система, проведено от неправителствената организация "Център на НПО Разград". В документа се отбелязва, че единствената организация, която поддържа подобни дебати, е Съюзът на съдиите в България.

Изводите са базирани на наблюдение върху работата на 24 районни и 9 окръжни съдилища в Южна България. От НПО-то отбелязват и някои положителни тенденции в работата - например наличието на интернет страници, както и документи, които могат да се изтеглят от тях.

Извън това обаче наблюдението отбелязва, че магистратите не декларират ясно обвързаностите си, тъй като в своите декларации за конфликт на интереси не посочват примерно кои банки са им отпуснали кредит. Освен това съдебните заседатели нямат задължение да декларират конфликт на интереси. Според доклада няма напредък в процедурите за избор на заседатели. В момента те се одобряват от общинските съвети по места, но е общоизвестно, че това става на партиен принцип. НПО-то също е забелязало тази тенденция и заключава, че това автоматично поражда съмнения за тяхната безпристрастност. Заседатели участват по наказателните дела на първа инстанция. Те винаги са мнозинство в съдебния състав и гласът им тежи колкото този на съдията, т.е. дадена присъда може да бъде постановена само с гласовете на заседателите.
5
2307
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Февруари 2014 20:10
Ха добър ден Нима някой все още очаква самореформиране ? В Бг подобно нещо - абсурд !
16 Февруари 2014 20:16
Остава напълно вярно и ако сменим "съдиите" с "политиците"...
16 Февруари 2014 20:21
Драги Авторе,
Стъпваш и на криво и на кухо,
Съдебната система е независима, но не принадлежи на магистратите,
само да чакаме, те "да си я реформират"...
Хайде холан, че и толкова години вече, никак...
17 Февруари 2014 11:16
Проблемът не е ,че съдиите не искат да се реформират,проблемът е че НИКОЙ не иска да се РЕФОРМИРА - нито прокурори,полицаи,учители,ПОЛИТИЦИ,журналисти и всички останали.
17 Февруари 2014 17:58
Никой не иска да си разваля рахатлъка, да променя правилата на играта от която е доволен и печеливш. Това е причината за всички проблеми изобщо: Елита, който е спечелил играта на живота, променя правилата единствено и само под натиск или в своя полза.Затова се стига до кризи и революции.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД