:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София набира идеи за паметника пред НДК

Петър Диков
Столичната община съвсем скоро ще обяви конкурс за идейни концепции за паметника "1300 години България" пред НДК. Главният архитект на София Петър Диков вече е пуснал конкурсната документация и ако общинският съвет я одобри, конкурсът ще бъде обявен.

"Паметникът "1300 години България" е изграден в изключително съкратени срокове - 15 месеца. Това доведе до недобрия му вид и опасното му техническо състояние", пише в доклада си главният архитект. С него той предлага на Столичния общински съвет да се проведе конкурс за концептуални предложения за пространствено осмисляне на присъствието на паметника в парка около НДК. След него ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Решението е взето след оценка за състоянието на паметника на художествената му стойност.

От документацията става ясно, че за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди. Те са съответно 10 000, 8000 и 5000 лв. Общата стойност на проектантските услуги за изготвяне и за извършване на всички необходими съгласувателни процедури по проектирането е 68 000 лв. без ДДС. Така подготовката за решаването на съдбата на паметника преди реалната промяна ще глътне близо 100 000 лв.

Цената на самия проект обаче ще дава най-малко точки при класацията на проектите. Критерият за икономическа адекватност и обоснованост на предложението може да донесе максимум 20 точки на участниците в конкурса. Най-много точки - 50, ще се дават, ако е постигната въздействаща обемно-пространствена изява на паметника в хармония със средата. 30 точки ще получат кандидатите, ако е постигнато ново качество на естетико-художествения му образ.
6
1612
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
17 Февруари 2014 09:47
За въздействаща обемно-пространствена изява на паметника в хармония със средата, както визионерът Диков натъртва, предлагам няколко роми с горелка и чукове да премоделират Петоъгълния в тиква, която да символизира ГЕРБ-авото управление на София и всички негови дебилщини
17 Февруари 2014 11:22
Нарежете го и го продайте за скрап.
Или от нарязаното направете фурна за продажба на топъл хляб.
17 Февруари 2014 12:49
Някои май много бързат да демонтират 14 века история.
17 Февруари 2014 15:09
Когато най-после се наумуват и го оправят, ще пише в историята за него като за някоя катедрала - спроиха го 4оо години...
17 Февруари 2014 15:19
17 Февруари 2014 15:30
Бронзовете на Старчев трябва да бъдат спасени и един от начините за това е конкурс за новото им четене в предназначеното за тях пространство.
Интересна задача за деконструктивисти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД