:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лос Анджелис даде път на Париж и ще приеме олимпиадата през 2028 г.

Томас Бах
Лос Анджелис се съгласи да бъде домакин на лятната олимпиада през 2028 г., а това означава, че Париж ще приеме тази през 2024-а. Представителите на двата града най-после стигнаха до съгласие помежду си, както и с МОК. Първоначално и двата града искаха домакинството през 2024 г.. Те останаха в битката, след като Будапеща, Хамбург и Рим се оттеглиха.

На извънредната си сесия в Лозана в началото на юли МОК реши да се състави тристранна комисия - между представители на двата града и на олимпийския комитет, която да реши въпроса с домакинството. И ако има съгласие кой град коя олимпиада иска, това да бъде формално гласувано на редовната сесия в Перу през септември.

МОК ще преведе $1,8 млрд. на оргкомитета на Лос Анджелис като компенсация за отстъпката, а сумата може да нарасне до $2 млрд. Освен това Ел Ей ще бъде освободен от други плащания и ще може да се договаря с местни спонсори за области, в които МОК няма претенции. Американците получиха и правото да запазят цялата печалба от игрите, а МОК ще подкрепи и програма за младежки спорт в града.

"Това е исторически ден за Лос Анджелис, за САЩ и за олимпийското и параолимпийските движения. Днес направихме голяма стъпка към това игрите да се върнат отново в нашия град. Започваме нова глава на нашата олимпийска история", каза кметът на Ел Ей Ерик Гарсети.

Това ще е трето домакинство за града след 1932 и 1984 г. За последно САЩ прие олимпийски игри през 1996 г. в Атланта.

Париж също ще приеме олимпиада за трети път. Предстоящата ще отбележи точно 100 г. от последното домакинство през 1924-а. Преди това френската столица приема игрите и през 1900 г.

Кметицата на Париж Ан Идалго също изрази задоволство: "Париж и Лос Анджелис са два невероятни световни града, които се обединиха около олимпийската кауза и стоим заедно, за да помогнем на игрите да процъфтяват през 2024 и 2028 г. Днешното съобщение показва, че диалогът между МОК и двата града върви добре и можем да стигнем до споразумение, което да задоволява и трите страни преди сесията на МОК в Лима."

"МОК приветства решението. Сигурни сме, че можем да стигнем до споразумение между нас, Лос Анджелис и Париж през август, от което и трите страни да спечелят", каза пък президентът на МОК Томас Бах.
965
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД