:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Между Европа и САЩ назрява патентна война

Според аналитиците европейската директива за софтуерните патенти може да предизвика по-скоро хаос, породен от разликата между европейския и американския модел
Решението на Европейския парламент да се ограничат възможностите за патентоване на програмно обезпечение и бизнес методи заплашват с патентна война. Според аналитиците решението на Европейския парламент по-скоро би могло да доведе до хаос, предизвикан от различията между европейския и американския модел.

Новата Директива следва схеми, различни от тези в американското законодателство. Директивата за патентоване на иновации, направени чрез използване на компютър, бе приета на първо четене от Европейската комисия с поправки, ограничаващи патентоването на определен тип софтуер.

Най-злокобният резултат е спирането на достъпа на американци до европейски сайтове за електронна търговия, твърдят от аналитичната компания Gartner (www.gartner.com). Не може да бъде патентовано програмно обезпечение, а от производителите на софтуер не могат да бъдат изисквани лицензи за използването на тeхнологии, които осигуряват съвместимостта на техните продукти с друг софтуер. Наmример, при създаването на устройства, които ще служат за възпроизводство на медийни формати, или на програми, четящи и записващи патентовани от конкуренцията файлови формати.

Поправката забранява патентоването на бизнес методи, като например опита на Amazon да патентова метода за покупка One-Click.

Практиката в САЩ е да се патентоват софтуерни решения и бизнес методи, независимо че това се крититува от IT мениджърите като спънка за конкуренцията и иновациите. Сега от Gartner предупреждават за възможни проблеми, които биха възникнали от несъответствието между системите за патентоване в Евросъюза и в САЩ, независимо че европейската система се оказва по-ефективна. "Ако директивата се приеме с поправките, това може да предизвика несъответсвие и в резултат - патентна война", се казва в анализа на Gartner. В него се добавя, че първите симптоми ще се видят още през 2005 г. Това е най-ранният срок, в който правителствата на страните от Европейския съюз ще могат да приравнят законодателствата си с евродирективата. В момента тя е отново върната в Европейската комисия за доразглеждане. Следва гласуване в Европейския парламент и Съвета на министрите от ЕС.
1
794
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Октомври 2003 13:19
Smeshno e, zashtoto tezi patentni promeni sa prieti pod natiska na edin amerikanski softueren monopolist, a ot druga strana tochno tozi monopolist naskoro zagubi patentno delo ot strana na edna malka firma.


Patentite ogranichavat razvitieto na tazi oblast. EU sama iska da izostane oshte poveche, da ne govorime che i bez tova ne e 1va sila v softuera.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД