:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,069
Активни 249
Страници 1,971
За един ден 1,302,066
Наука

Слепи "проглеждат" чрез звук

Българска компания разработва опростен и леснопреносим вариант на системата
Мишел Томас се учи да "вижда" не с очите, а с ушите си. Сега тя може да прави това и като използва мобилна камера-телефон, съобщава Би Би Си. След едноседмично приложение на новата революционна система за "виждане чрез звук" сляпата по рождение Томас е в състояние да разпознава стените и вратите на къщата си, да познава кога осветлението е включено или изключено и дори да различава компактдиск от флопидиск.

Системата е разработена от д-р Петер Майър, учен от Изследователските лаборатории на холандската компания "Филипс", и се нарича "The vOICE (трите главни букви означават "Oh I See" или "О, виждам"). Системата действа, като преобразува изображения от намираща се във въздуха камера в изключително сложни "звукови пейзажи". Те се предават на потребителя чрез слушалки.

Вариантът, който се носи върху тялото, се състои от камера, монтирана върху главата, стереослушалки и персонален компютър тип тетрадка. Цената на системата засега е общо около 2500 долара. Софтуерът може безплатно да се сваля от Интернет.

Българската фирма Blue Edge пък е разработила опростен, но леснопреносим мобифонен вариант на системата, който работи с камера-телефон "Нокиа" 3650. Той може да се сваля безплатно от Интернет сайта на "The vOICe".

Ползата от системата се основава върху адаптивните способности на мозъка. Д-р Майър се надява, че незрящите постепенно ще се научат мислено да възпроизвеждат визуалното съдържание на изображенията, снимани на живо от камерата, и по този начин ще преживеят нещо сродно с обикновеното виждане. Водим се от презумпцията, че мозъкът всъщност се интересува не от информационния "носител" (в случая звука), а само от "съдържанието" на информацията, обяснява д-р Майър.

Кевин О'Рейгън от Националния център за научни изследвания в Париж в момента прави оценка на системата The vOICe. Той смята, че ако софтуерът се усъвършенства, би могъл поне частично да извиква усещания, наподобяващи виждане дори у слепи по рождение хора.
957
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД