:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,224,383
Активни 84
Страници 11,396
За един ден 1,302,066

Странните Избори`2005

Какво знаем и какво искаме да знаем
В началото на предизборната кампания парламентарни избори 2005 приличат на "странната война" от есента на 1939 г., такава каквато я помним от учебниците по история. Войната е обявена, но бойните действия отказват да започнат, армиите гният в окопите, изнервяни от слухове и скука, а сериозните вестници непрестанно подготвят целокупното гражданство за неочаквана щастлива развръзка. В нашия случай окопите са предимно медийни и неизкушеният наблюдател остава с убеждението, че съществува "заговор на коментаторите", чиято цел е да убедят избирателите, че изборите нямат значение и всичко ще се реши на масата за коалиционни преговори. Гражданите все повече изглеждат убедени. Но дали наистина изборите са само увертюра към коалиционните валсове?

Предстоящите парламентарни избори се различават от изборите през 1997 и 2001 г. както по липсата на голяма драма, така и по липсата на голяма надежда, което ги прави напълно енигматични.

Изборите през 1997 г. смениха стратегическата посока на развитие на обществото. И напълно логично те бяха спечелени от "партията на верния път" - ОДС. Промените в България през последните години станаха възможни благодарение на тази изборна победа.

Изборите през 2001 г. не промениха посоката на развитие, но радикално обновиха политическия елит. И естествено те бяха спечелени от "партията на царя". И в двата случая изборите бяха решени от силен протестен вот.На тези избори протестният вот е факт, но не е факторът,който ще предопредели изборния резултат. И причината е, че и "левите" и "десните" се опитват да бъдат партии на промяната, но и едните, и другите не предлагат убедителна алтернатива на статуквото. Влизането ни в ЕС лиши българската политика от реален драматизъм. И най-твърдите електорати вече не толкова се страхуват, колкото се дразнят от победа на опонента. На тези избори всички партии, които имат шанс да играят някаква роля, вече са управлявали. И най-парадоксалното е, че всички са съгласни, че партията с най-голяма подкрепа - БСП - е управлявала най-лошо.

Изборите не предлагат нови идеи и не предлагат нови лица. Но липсата на новост е подвеждаща. Защото това са първите избори, в които партиите търсят подкрепата на избирателите не просто за своите принципи, а за конкретни управленски политики. Програмите на партиите с шанс за парламентарно представителство са по-професионални отвсякога. И дори изблиците на популизъм са в рамките на приличието. Това са първите избори, в които избирателите са не просто "гражданско общество" или "народ", а данъкоплатци, кредитополучатели, клиенти на здравната каса или сезонни работници.Липсата на нови лица не е изненада.Електоралната лотария от 2001 г. е вече история и само неслучайни хора могат случайно да попаднат на избираеми места в листите. Най-симптоматична е листата на НДСВ. "Партията Виенско колело", каквато я помним от миналите избори, се е превърнала в политическа машина, която в нищо не се различава от старите партии. Когато не става дума за водачите на листите, това, което е определяло предпочитанията в царската партия, видимо е не привлекателността на кандидатите, а тяхната лоялност. Явно това, което НДСВ е научило в рамките на този мандат, е, че не е важно колко депутати ще вкараш в парламента, важното е на колко депутати можеш да разчиташ в кризисна ситуация.

Коалиционната психоза, която е обхванала коментиращата класа, е пряк резултат от факта, че когато нещата са така прелъстително неясни, то всичко изглежда възможно. Това ме кара да огранича анализа си до разграничаване на това, което знаем, от това, което искаме да знаем.

Това, което знаем, са електоралните нагласи в момента и те сочат стабилна преднина на БСП.Голямата неизвестност е колко партии ще влязатв следващия парламент. Социолозите са склонни да предполагат, че ще влязат по-скоро четири, отколкото пет партии. Политолозите са склонни да мислят, че те ще бъдат по-скоро пет, отколкото четири. Но и едните, и другите са на мнение, че партиите в следващия парламент ще са по-скоро пет, отколкото шест.

Това, което знаем, е, че правителството се бори за по-висока избирателна активност. Това, което не знаем, е как една по-висока избирателна активност ще повлияе на изборните резултати. Профилът на нерешилите да гласуват показва, че мнозинството от тях поставят себе си в центъра и вдясно от центъра. Това логично кара мнозина да мислят, че по-високата избирателна активност ще работи в полза на НДСВ. Но опитът от предишни избори показва, че това логично предположение може да се окаже погрешно. През 1994 г. пост-изборните анализи показаха, че когато решат да гласуват, мнозинството от нерешилите повтарят избора на вече решилите да гласуват, а не предишния си вот. Ако това е вярно, висока избирателна активност може да доведе до абсолютно мнозинство за БСП. Уравнението става почти нерешимо като се има пред вид, че това са първите избори, на които правителството създава лотария като инструмент за повишаване на избирателната активност. И ние не просто не знаем кой ще спечели часовника и кой мобифона, но и не знаемкои са тези, които ще отидат да гласуват заради часовники мобифон.

Това, което знаем, е, че на тези избори за първи път ще се гласува с интегрална бюлетина. Мнозина предполагат, че това ще затрудни политическите партии, които разчитат на неграмотни или възрастни хора (например ДПС, БСП). Но е възможно интегралната бюлетина да доведе до свръхмобилизация на тези партии и да ги подтикне към кампания "от врата на врата", което да увеличи техния резултат. Така че не знаем какъв ще е ефектът от интегралната бюлетина. Това, на което можем да се надяваме, е, че въвеждането на интегралната бюлетина ще даде нов тласък на обучението по математика в началното училище.

Това, което знаем, е, че НДСВ е единствената политическа партия, която на тези избори има теоретически шанс да спечели повече гласове от БСП. Това, което не знаем, е дали НДСВ ще се стреми към спечелване на максимална електорална подкрепа или ще предпочете да запази шансовете си за коалиция с левицата. Ако иска да увеличи електоралната си подкрепа, НДСВ трябва да се изтегли надясно и да експлоатира реалните страхове от евентуално управление на БСП. Но преминаването на окопната война в реални бойни действия ще намали шансовете за червено-жълто управление. Какви са приоритетите на НДСВ на тези избори е една от известните неизвестни на тези избори.

Това, което знаем, е, че на тези избори, за разлика от изборите досега, много по-голям брой кметове на големи градове се кандидатират за народни представители. Това, което не знаем, е колко от тях ще влязат в парламента и колко голяма еопасността от дестабилизация на местната власт.Показателен в този смисъл е случаят със Стефан Софиянски. Ако БНС влезе в парламента и Софиянски стане депутат, това означава нови кметски избори и възможност за нови мнозинства в общинския съвет. Ако БНС не влезе в парламента, Софиянски ще е политически парализиран и това предполага или нови избори, или перманентна криза в София. Но по подобен начин изглежда случаят и в други големи градове. Така че дали парламентарният вот няма да доведе до криза на местната власт и вълна от кметски избори е нещо, което не знаем.

Това, което знаем, е, че президентът се обяви за широка коалиция, която според повечето коментатори трябва да включва и НДСВ, и ДПС. Една такава коалиция ще увеличи шансовете на президента за втори мандат и ще позволи конституционни промени и по-стабилна подкрепа в случай на "интеграционен шок". Това, което не знаем, е дали приоритет на БСП ще бъде преизбирането на президента или реализирането на управленската програма на левицата. Широка коалиция, която включва и НДСВ, и ДПС, прави левицата отговорна за своето управление, но и за това на сегашното правителство на НДСВ и ДПС. Подобна коалиция ще засили напрежението между конкуриращите се центрове на власт вътре в червената партия и заплашва да я взриви отвътре. Широка коалиция отваря пространство за появата на силна дясна опозиция, която да спечели изборите през 2009 г. или преди това. Нещо подобно най-вероятно ще се случи в Полша през есента.

Това, което знаем, е, че новото българско правителство, което и да е то, ще превърне влизането в ЕС в свой приоритет. Това, което не знаем, е как профилът на българското правителство (ляво, левоцентристко или десноцентристко) може да повлияе на ратификационния процес, ако Франция каже "не" на Конституцията, а десницата в Германия каже "не" на ратификация на договорите с България и Румъния. Това ние наистина не знаем.

Това са само част от нещата, които знаем, че не знаем, но извън всички тези известни неизвестни съществуват и един милион неизвестни неизвестни. Толкова според социолозите са тези, които не са решили как да гласуват. А именно те ще определят, как ще изглежда България след тези избори.
14
949
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
27 Май 2005 10:45
тоя е идиот по рождение..изявата му навсякъде е заради това да не се дискриминират инвалидите

27 Май 2005 10:50
Странна работа, опит за налагане на западните представи за ляво, дясно и център върху нямащите нищо общо с това български партии. Съответно като основата ти е грешна, трудно може да се изведат вярни изводи.
27 Май 2005 10:50
Всичките коментатори забравят един много важен факт - възрастовата структура на населението на Българи и възрастовата структура на гласуващите. Може би не го забравят, а им е забранено да пишат за това. 42% за хора над трудоспособна възраст се появи случайно някъде по друг повод. А кои са виновниците - тези, които пратиха България на дъното: СДС/ОДС/ДСБ/ССД, БСП, ДПС, сега и НДСВ. България е с най-ниски доходи в Европа и с огромна престъпност. Резултата - демографска криза: масова емиграция и ниска раждаемост. Вота пак ще е наказателен: негласуване, равнозначно на гласуване против и гласуване за най-отдавна провалилата се партия, в случая БСП.
27 Май 2005 12:58
*****


Мнението е редактирано поради
- употреба на големи букви (постоянно включен клавиш CAPS LOCK)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 08/6/2005 г/ 11:31:48

27 Май 2005 14:08
абе и на мене да ми дават заплата от вън както е в случая Жорж Сорош, и аз щтях да се правя на луд и да преливам от пусто в празно.
27 Май 2005 15:25

и "левите" и "десните" се опитват да бъдат партии на промяната

Дето вика Наум - това поне знаем от къде са го взели. Но дали са прочели статиите на чичо ти Фичо докрай?

Най-забележителното в тези избори е, че няма тръпка. Успяха да доведат народа до точката на безразличието.

Поздрави.[/b]
27 Май 2005 19:01
Най-голямата глупост в тази статия е, че изборите се различават от които и да са предишни избори. Това са поредните избори в които хората са независими (т.е. от хората нищо не зависи).
29 Май 2005 11:18
Не съм съгласен, че през 1997 г. била извършена коренна промяна в развитието на България, а през 2001 г. само на политическия елит.
През 2001 г. хората гласуваха за НДСВ с надеждата за РАДИКАЛНА ПРОМЯНА както във външната, така и във вътрешната политика. Спомнете си, че Симеон тогава се изказваше срещу НАТО. Хората бяха отвратени от това, че ценностната им система се подменяше с някакви атлантически псевдоценности. Въобще как може войната и бомбардировките да се приемат за ценност.
Резултатите от президентските избори през 2001 г. "изненадаха" само платените социолози и политолози. А съвсем естествено в райони с над 30% безработица /Търговище, Враца и много други/ победата на Първанов беше с 30%.
31 Май 2005 22:30
Думата платен не е изненада в оценките
Думата социолог, политолог и другите подобни е изненада
Няма такава практика тук.
Социологията е вид занаят от типа "направи си сам". Не е имало този род науки тук
Може ли една пръкнала от съответните служби практика да има някакво научно съдържание?
Социологът тук е говорител на каузата. Което е абсурд
Той квалифицира, насочва и оценява поведението. От платената си гледна точка
31 Май 2005 22:52
Настоящите избори са важни за България, защото това са изборите, които ще определят водещата партия или коалиция, която ще ни вкара в Евросъюза. Жалко ще е обаче ако това са комунистите. Връщайки се назад във времето може да отбележим, че направеното от синьото правителство в Европосока бе много и извоювано с доста труд. Жълтото правителство след него почти с нищо не спомогна, а просто използва инерцията, а и то беше пълно с червени и турски министри, които не се нуждаят от коментар. В обратна посока работеше, ако въобще го правеше, правителството на Виденов. Не си мислете, че едно ново червено правителство ще се справи по-добре. Станишев = Виденов. Единствената алтернатива за сегашните избори е коалиция ОДС. Тя вече се очисти от червени боклуци като Костов и е готова да се заеме с тежката задача да управлява България по закономерния й път към Обединена Европа...
ОДС
01 Юни 2005 15:50
Партиите в следващия парламент ще бъдат по-скоро същите, отколкото други.

Идеалното положение щеше да бъде ако можеше по някакъв начин да караме без парламент до влизането в ЕС, а междувременно да си изберем 16 или 17 депутата за европарламента. Що да се харчим излишно?!

Били изчислили, че един евродепутат получавал неофициално по 180000 евро годишно. Не е зле. Ако прибавим и официалната му заплата, получава се приличен доход, почти като на член на УС на българския Телеком.

То и конституция не ни трябва. Тъй и тъй ще ни натресат европейската, без да ни питат.

Перманентното афористично мислене не беше ли признак на психическо заболяване?
08 Юни 2005 01:38
Това
ще БЪДАТ,
Най КОРОМПИРАНИТЕ,
Най ТОТАЛИТАРНИТЕ и
Най НЕЧЕСТНИТЕ
ИЗБОРИ в
Историята
на България!!!
Избирателите
просто са
ПОСТАВЕНИ
в ПОЛОЖЕНИЕ
ИЛИ
да Гласуват За Партийни ФАНТОМИ
ИЛИ
да Не Гласуват
и Служебно
Вота
да им се "ПРИСАДИ"
пак на същите
Партийни ФАНТОМИ!!!
ЕДУЩИНИ Братя,
ЕДУЩИНИ
каквито
Досега Не
са Били Познати
по Нашите Земи!!!
ПОРЕДНИТЕ
Постоталитарни
ИДИОТЩИНИ!!!

Наистина ли
Не останаха
"ЖИВИ"
ХОРА
а Само
ШУТОВЕ и
"ИБРИЦИ"
по Българско???
ПОЗОР,
ПОЗОР.....
-
08 Юни 2005 14:09
Сложили един хамелеон на синьо одеяло и той станал син, после го сложили на жълто и той станал жълт, най-накрая на го сложили на одяло с шотладско каре и той взел, че се пръснал.Това на края ще стане и политолога Кръстев, защото в последните години той непркъснато си мени политическата окраска в зависимост от това кой управлява.
17 Юни 2005 11:58
Тези избори не са странни, ами срамни. Както всички избори.
e-mail: izborche@yahoo.co.uk
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД