:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Особености на предизборната агитация

НДСВ извади старчески дом с джакузи срещу плакати, песни и фланелки на опонентите
На тези избори ще се сблъскат свръхзвуков изтребител с турбовитлов двуплощник. Суперскъпата кампания на управляващите срещу конвенционалните методи за агитация на опозицията. Едва ли някой ще смогне да надвие тежкия предизборен арсенал на НДСВ. Ако на миналите парламентарни избори жълтата агитация заложи на Симеоновия лик, клиповете "Идва Новото време!" и срещите с хора, то сега кампанията е много по-солидно подкована.

НДСВ започна масирана агитация още миналото лято със старта на т. нар. малки демонстрационни проекти. После дойдоха кифлите и топлото мляко, предназначени колкото за децата, толкова и за гласуващите им майки и татковци. Да не забравяме и великденските козунаци с русенско варено за социално слабите във Видинско, купени с държавни пари.

Залозите нараснаха лавинообразно, когато към кифлите и козунаците се притуриха и компютри във всяко училище. Върхът в кампанията беше супершикозният старчески дом с джакузи в родното село на социалната министърка.

Безпрецедентен пропаганден ход е и т. нар. изборна лотария, в която гласувалите ще получават мобилни телефони и часовници от държавната хазна.



Какво тук значат някакви плакати?



И все пак те отново ще засипят улици и спирки. С образа на Симеон Сакскобургготски, разбира се. Девизът отдолу ще гласи: "НДСВ - да продължим напред! За да се гордеем с България!" Дълго и тромаво, но затова пък съчетава в едно Цар, НДСВ и България. PR-кампанията на жълтите ще е ориентирана към младите. "30-годишни, заведете бабите си да гласуват!", призова неотдавна Николай Свинаров. Бабата е жертва и на един от лозунгите на младежкото НДСВ: "Прецакай баба си!" За тези, които не успеят да завлекат горките старици до урните.

Не са забравени и по-възрастните - за тях ще пее естрадната прима Лили Иванова. Концерти за провинцията ще има само ако местните структури извадят от джоба си по 24 500 лв. Това предизвика скандал между щаба и водачите на листи.

За тв електората са подготвени 4 клипа. Всички започват с ръка, която пише върху лист. После се редят младеж на скеле, работничка с каска, гроздоберачка и девойка в оранжерия въпреки протестите на по-младите ендесевейци срещу този соцкич.



НДСВ изкопира плакатите на БСП,



в които също се прескачат миньорски каски, юпита, гушнати влюбени, баба, дядо и внуче, млади бизнесмени.

Още с избора на мускетарския си девиз "Един за всички, всички за един!" соцпартията даде заявка за по-разчупена кампания. Преди месеци австрийски PR специалисти посъветваха столетницата да заложи на ефектното, за да пребори разточителството на НДСВ. БСП претвори съвета им в модерни кавърверсии на известни песни от соцвремето. С "хрумката" си имиджмейкърът Нидал Алгафари заложи на агитацията по дискотеките. Хитовете вървят и по абитуриентските балове. Попадение на червените беше взимането на авторските права на химна "Моя страна, моя България" на покойния Емил Димитров.

В разните региони соцактивът предлага различни агитматериали. В Бургас например левите са си харесали за талисман червен коминочистач. Габровските социалисти пък се гордеят най-много с календарчетата "Червеното е страст", които представляват флирт на мъжки и женски крак в червена обувка. Девойките в оскъдно червено облекло също са част от агитката на БСП. Те рекламираха последния конгрес на партията. Левите предлагат и конвенционалния набор от химикалки, шапки и запалки, но срещу заплащане по време на червени мероприятия.

Отделни бесепари прибягват и до агитация от ухо на ухо. Депутатът Иво Атанасов например призовава от гласовата си поща "Гласувайте за БСП", повторено три пъти, като тръгва от шепот и стига до вик.



На креслива кампания залага и ДСБ



по правилото "колкото по-малки, толкова по-шумни". Костовистите положиха началото на предизборната агитация още на 3 март с ефектните хартиени значки "За силна България". Актуализираната им версия беше пусната и за 24 май. Част от изборната стратегия на ДСБ бяха и ежедневните декларации в парламента по всякакви поводи - от модернизацията на армията до протестите на реститути в Черноморец.

Очите вадят и тъмносините плакати с едри бели букви "НИЕ СМЕ ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ". В същия стил са издържани тениските, шапките, чашите, значките и химикалките за привържениците на "силна България".

Част от медийната пропаганда на костовистите беше разпространеният обществен договор на ДСБ с избирателите.

Мозъчният тръст на партията дори замисли реклама чрез временни татуировки с логото на партията.

Най-новата приумица на ДСБ са фланелките с номер 8 от бюлетината - намек за Стоичков и голмайсторите.

Хитър PR трик беше и среднощното посещение на Иван Костов на световната премиера "Междузвездни войни - отмъщението на ситите". На прекомерно ситите.

Подобно на НДСВ хората на Костов тръгнаха да обикалят страната с тъмносин инфобус, взет под наем за кампанията.



Заветното "трибуквие" ОДС



повери кампанията си изцяло в ръцете на "гергьовци". Агресивният стил ни е познат от последните президентски избори. Почна се с нелепите листовки на "голия Цар" и сексистки намеци, че ако оная работа ни е къса като паметта, сме щели да изчезнем като нация. В момента ОДС зарибяват зрителите със серия тв клипове "Лесно е да е обещаеш", в които младеж бърка името на любовницата си, автомонтьор обещава да ви изчука колата за два дни, а зъболекар избива зъбите на пациента си срещу 800 евро. Алегоричните сценки представляват лъжливите обещания на Царя. Хората на Надежда също се целят в младите. Преди дни абитуриентите от 21-о СОУ в "Лозенец" получиха подаръци от по-малките си съученици. Те с изненада установиха, че върху дезодорантите и кремовете има стикер: "ОДС. България - това си ти!" Девизът на светлосините фигурира и върху предизборния им плакат с посребрен мъж в дънки, разперил ръце над морската шир. Дичо от "Д2" стана химнописецът на Надежда, подобно на колегата си Стоян Михалев, който възпя ДСБ.



БНС, третият претендент за дясното,



прилага твърде скромна рекламна стратегия. Освен плакатите с коалиционното име на фона на трибагреника засега Мозер, Софиянски и Каракачанов не блестят с рекламно остроумие. Постерите разкрасиха София преди старта на кампанията. Рекламен клип на БНС върви по две радиостанции от месец, което е леее-ко нарушение на избирателния закон.



Новото време ще провокира



с бодлите напред. Таралежът - запазената марка на партията, ще фигурира върху всички агитационни материали. Нововремци ще зарибяват електората с фланелки, значки и знамена. Плакатите им ще залеят билбордовете. Агитацията от ръка на ръка ще става чрез т. нар. флайъри - големи дипляни с имената на водачите и основните послания на "таралежите". Пет ежови костюма вече се шият за целите на Новото време. Част от младежкия PR на нововремци са и съпътстващите ги певци - Дони и Нети, "ТЕ", Нина Николина, Руши и Графа.

За разлика от "таралежите"



ДПС се обви в мълчание,



след като загуби битката за предизборен Либерален алианс. Знае се само, че Доган ще разчита на Ибряма, за да умножи поддръжниците си.

По всичко личи, че тази кампания ще запрати кебапчетата и капачките за буркани безвъзвратно в историята. За победата на партийните централи днес работи армия от професионални имиджмейкъри. Задава се жестока битка за сърцето на всеки избирател.
 
ОДС оставиха предизборната агитация в ръцете на "Гергьовден".
 
Новото време стартира участието си в кампанията с таралежи и колела.
 
Демократите за силна България отрано сложиха следа върху чаши, химикалки и други агитматериали.
 
Антония Първанова на събор в Кърджали.
 
Отборът на жълтите надцака всички с разточителната си кампания.
 
БСП-Бургас си избра за символ червен коминочистач, представен от актьора Валери Еличов.
5
1420
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
28 Май 2005 16:03
Нищо ново под слънцето, НДСВ и БСП одавна превърнаха изборите в алъш вериш, благодарение на представителите си във властта.Колкото до скъпо струващата кампания на НДСВ, няма нищо необичайно.Все пак на тяхно разположение са извънбюджетните сметки.Костов пък взе да извива ръцете на ОДС с евтин политически шантаж.
28 Май 2005 17:04
НДСВ :"Прецакай баба си!"
По вярно би било : "Прецакай народа си!".
*
А дали да не им приложим: "Прецакай дядо Си(меон)!"
08 Юни 2005 14:11
оле-ле - ти си дърт комуняга! *****


Мнението е редактирано поради

- неуместни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 17/6/2005 г/ 12:09:42

09 Юни 2005 12:58
ОДС са хората ......това е дясното !!!!!!!!!!!!
17 Юни 2005 11:53
Ще повярвам на Новото време само ако Юлиана Дончева ми направи компания сама на някой усамотен остров в топлите морета


http://members.fortunecity.com/izbori
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД