:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Призрачният избирател

снимка: Велислав Николов
При последните две правителства е налице устойчива тенденция на повишаване благосъстоянието на българина - поне за огромната част от активно заетите. Отчита го не само официалната статистика с числа за БВП, средната заплата, инфлацията и консумацията. Отчитат го и социологическите проучвания, засичащи личните самооценки с обективни показатели.
За последните 5 г. числеността на прослойката, която можем да причислим към средната класа, се е утроила, а бедността е намаляла два пъти. Днес вече близо 1/5 от българите потребяват като истинска средна класа, но само 2% от тях се смятат за живеещи много добре. Това сочат изследвания на агенция "Медиана", които с "натурални" показатели приземяват традиционно навъсения към живота българин. Той купува все повече и повече бяла и черна техника, реди по-богата трапеза, плаща повече за образование и почивка...
Всичко това масовият българин смята за лична заслуга, в никакъв случай на държавата, обществото, околните. Ако пък наистина е беден, вината е изцяло на държавата. Сякаш няма нищо изненадващо - българинът приватизира успехите и национализира неуспехите си така, както пишман бизнесмените приватизираха печалбите и национализираха загубите на държавните предприятия в началото на Прехода.
И тук е първият голям капан за партиите: българският гласоподавател е "онтологически" несклонен рационално да се довери - на когото и да е. Камо ли пък да признае заслуги другиму и заради това да му повери властта. Последното го видяхме през 2001-а, когато правителството на Иван Костов бе свалено от власт.
Освен че обективно живеят по-добре, а субективно не си го признават, българите не крият позитивните си очаквания за бъдещето. Според изследвания на "Алфа рисърч" очакващите подобряване финансовото състояние на семейството си от традиционните 16-19% за първата половина на царския мандат са скочили до 39% този месец. Същевременно намаляват очакващите обедняване - от около 1/3 през 2002-2003 г. до 1/5 в началото на 2005-а. Спада и огромният процент на семействата, не очакващи промяна в стандарта си на живот - от около 45% през 2002-а и 2003-а до 39% в първото полугодие на 2005-а.
Увеличаването на оптимизма и намаляването на песимизма в личен план са добра основа за рационално политическо участие. Та нали на избори все пак се продава бъдеще. Тук обаче е вторият капан за партиите: доколко избирателят изхожда от личния си интерес и търси неговото политическо представителство?
Масовият гласоподавател подхожда към политическия пазар не толкова от осъзнати като лични, а от наложени като масови потребности и проблеми. Нима наистина за близо 70% от хората безработицата е първият проблем на страната, при условие, че без работа са 13%? Да не би наистина половината население да е възмутено от корупцията, щом като масово участва в нея от двете й страни?
Така българският избирател се явява като двоен призрак на политическия пазар: хем е изначално убеден, че няма кой да му предложи стоката, която му трябва, хем идва на сергията да търси стока, която лично може да не му трябва, но смята за престижно да заяви. В резултат - покупко-продажба няма, но търговията си върви.

Основните проблеми в България*

Безработицата69,5%
Здравеопазването54,6%
Престъпността53,6%
Корупцията52,1%
Ниските доходи50,5%
Наркотиците27,4%
Облагането27,3%
Бюрокрацията27,2%
Пътищата25%
Съдебната система24,2%
Замърсяването23,4%
Образованието22,3%
-----
*Данните са от национално представително проучване на "Алфа рисърч", май 2005 г.
8
716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
27 Май 2005 02:05
Добре сте...Добре сте...Добре сте...Нищо че сте по-зле, ...Нищо че сте по-зле по-добре сте...По добре сте...

*
Ех, Кашпировски, Кашпировски... Що ни мислят за олигофрени и ни прилагат нескопосано твоите номера и то по отношение на нещо, което всеки най-добре знае за себе си. 1984 ? Нееее... България 2005 !
27 Май 2005 08:16
"И тук е първият голям капан за партиите: българският гласоподавател е "онтологически" несклонен рационално да се довери - на когото и да е. Камо ли пък да признае заслуги другиму и заради това да му повери властта. Последното го видяхме през 2001-а, когато правителството на Иван Костов бе свалено от власт."
Веселин Стойнев, ти ВЪОБЩЕ не си в час!!Само това ще ти кажа и повече няма да ти коментирам пасквила!!
27 Май 2005 08:55
Масовият гласоподавател подхожда към политическия пазар не толкова от осъзнати като лични, а от наложени като масови потребности и проблеми.

Ами то точно въпрос за масовите потребности и приблеми е зададен - "основните проблеми в България". Представените данни не са от питане за лични проблеми, хората просто са отговорили на въпроса.
27 Май 2005 12:57
За последните 5 г. числеността на прослойката, която можем да причислим към средната класа, се е утроила, а бедността е намаляла два пъти. Днес вече близо 1/5 от българите потребяват като истинска средна класа, но само 2% от тях се смятат за живеещи много добре. Това сочат изследвания на агенция "Медиана" ...
Медиана защо не даде едно определение на средна класа - например - ядеш всеки ден, или поне веднъж месечно може да си позволиш да ядеш месо, или поне веднъж годишно ядеш банан. Та бедните, демек тези дето не ядат банан поне веднъж в годината са намалели два пъти. 20% от българите били средна класа - горе-долу реалността е 100 или 1000 пъти по-малко - най-много една-две десети от процента.
27 Май 2005 19:13
Работата стана:
Майката: Марийке, прибирай се в къщи!
Марийка:Защо мамо? Студено ли ми е?
Маиката: Не , гладна си!
02 Юни 2005 01:53
Абе колеги стига сте се вайкали като стари баби. Преди 8 години бяхме много добре така ли? Оттогава непрекъснато разни форумци се оплакват, че са все по-зле, че народа бил беден, че властта -кофти... Стига с тия социални държави, стига някой ни е оправял. Че властта е некадърна и корумпирана- да така е. И какво от това? По цял свят е такава. Разликата е количествена, а не качествена и ми се струва че нещата се променят в добра посока. И това се отнася не само за политиците. Иначе едно от основните хоби на нашенеца е корумпирането. Корумпираме се в несвяст едни други, а после се оплакваме. Впрочем държа да отбележа, че уж народа е беден, ама кръчмите и кафенетата са пълни, всички имат gsm-и, и правят абитюриенски балове с лимузини. Ех мизерия, ех немотия...
03 Юни 2005 12:36
Веско, защо направо не каза: "Гласувайте за НДСВ, които незабавно и несимволично ми увеличиха доходите, когато написах тази статия!"
Щях да ти вляза в положение. Не ти ли хрумна, че оптимизмът може да е свързан с предстоящото червено управление, не заради друго - просто статуквото Костов-Сакса със сигурност не поражда оптимизъм
17 Юни 2005 11:46
Аз съм твърдо решил да не гласувам и съм убеден, че пак ще бъда от най-голямата политическа партия в парламента - партията на негласувалите. В нея съм от 1995 г. и ще й остана верен докато съм жив!

Изборите са измамаааааа!!!

Не се занимавайте с идеологическите диверсии на политиците, ами вижте 6-те най-готини мацки на света на адрес:

http://members.fortunecity.com/izbori

Там е истината.

На този адрес има и още нещо интересно за досетливите.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД