:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,328,121
Активни 115
Страници 15,723
За един ден 1,302,066

Гласуваме за депутати, които ще ни вкарат в ЕС

Пускаме една бюлетина, улеснява се вотът на студенти, ученици и инвалиди
Снимка: архив "Сега"
С промените в избирателния закон депутатите въведоха някои новости в начина, по който ще се гласува. Надеждите, че за пръв път на този вот ще има мажоритарен елемент, не се оправдаха. Новостите обаче са достатъчно много и може да се предполага, че те ще се отразят не само върху начина на гласуване, но и върху състава на 40-ото народно събрание.

Пълните кандидатски листи ще бъдат изложени на видно място пред помещението за гласуване. Преди да влезе в стаята всеки избирател ще получава по една бюлетина, подпечатана с печата на секционната избирателна комисия (СИК), след което ще влиза в тъмната стаичка. Там той ще отбелязва със знак предпочитаната от него партия. Знакът трябва да бъде поставен в квадратчето срещу името й. След това бюлетината ще се сгъва по начин, непозволяващ да се вижда какво е отбелязано на нея. Преди да бъде пусната в урнатабюлетината се подпечатваоще веднъж от комисията. Тя няма да се слага в плик. Избирателят ще може да подменя бюлетината преди да я пусне в урната в случай, че допусне грешка при упражняването на вота си. Сбърканите бюлетини ще се отделят и описват в специален протокол.

Гласът е действителен само когато от съдържанието на бюлетината може да се установи категорично волята на избирателя и тя има два печата. За действителни ще се приемат бюлетини, които има дефекти при производството. Действителни ще са и онези бюлетини, върху които има саморъчно написани знаци, но не и думи и имена. Ще се приемат и такива, в които знакът, който отразява волята на избирателя, излиза извън квадратчето. Според някои депутати оставянето на възможността да се поставят знаци върху бюлетината извън квадратчето ще улесни купуването на гласове.

Законотворците увериха, че между имената на отделните партии ще има достатъчно разстояние, за да не се допуска един знак да закачи две квадратчета.

Друго нововъведение за тези избори еулесняването на гласуването на ученицитеи студентите, когато те учат в населени места, различни от постоянния им адрес. Досега те трябваше да ходят до общината и да искат да ги запишат в списъка по настоящ адрес. Сега младежите ще могат да гласуват по избор в секция в града, където учат. Те ще трябва да носят със себе си документ за самоличност, заверена ученическа или студентска книжка. Учениците и студентите ще попълват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Книжките им ще се подпечатват от СИК.

Желаещите да гласуват на друго място могат да си извадят в общината удостоверение за това до 14 юни. Тези, които имат намерение да гласуват по настоящ адрес, могат да заявят това в общината си до 10 юни.

Изборният ден се открива в 6.00 ч. Тогава изборното помещение се отваря, ако присъстват повече от половината от членовете на СИК. Ако кворумът е налице, но не е дошъл председателят, помещението се отваря от зам.-председателя.

Изборният ден продължава до 19.00 ч. Ако в този час пред секцията има опашка от чакащи да гласуват, председателят и секретарят на комисията излизат и им събират документите за самоличност. След това само те се допускат до гласуване след този час.

Парламентът прие някоиулеснения за инвалидитеКогато секцията на избирател с физическо увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението се намира на горните етажи на сградата, той ще може да гласува на партера в секция, посочена с решение на районната избирателна комисия (РИК). Не по-късно от 7 дни преди датата на изборите РИК ще оповестява чрез медиите мерките, позволяващи на хората с увреждания да се придвижат и да гласуват в изборния ден. В обявлението ще се посочва телефон и адрес, на които могат да се правят заявки за помощ.

Парламентът реши, че гласовете от чужбина ще се разпределят пропорционално в цялата страна, а не, както досега, само в определени райони. Така ще се избегне подмяната на вота в някои места, както стана на миналите избори в Добрич. Преди 4 години там бяха разпределени гласовете от Турция и ДПС взе 4 мандата, а БСП остана без нито един.

Кампанията започва един месец преди изборите. Парламентът премахна предизборните обръщения, но по БНТ и БНР ще има диспути два пъти седмично.

По този начин ще изберем народното събрание, което, ако изкара мандата си, ще ни вкара в Европейския съюз. Остава да се надяваме, че той ще има куража да даде повече власт на гражданите при определянето на депутатите за следващите избори, които ще правим като пълноправни европейци.
4
597
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Май 2005 14:51
Тия депутати ще ни вкарат в ЕС, ако ония не сработят предпазните клаузи.
27 Май 2005 15:34
Не забравяйте също, че гласуваме за депутати, които ще... вкараме в Европейския парламент. Не по-малко от 10 места.
27 Май 2005 15:54
Заглавието на тази статия звучи повече, като пожелание.След преглед на предизборните листи на партийте вляво и посредата, бъдещото НС по-скоро ще се превърне в ансамбъл за песни и танци, както казва председателят на Столичния общински съвет.

27 Май 2005 17:30
Личният ми Здравен опит в Българското министерство на Здравеопазването би искал да ВИ Подскаже и ПРЕДУПРЕДИ, че гласуването за ПРО-РУСКИ/Путюнковски Депутати ще увреди Сериозно Вашето Икономическо Здраве!
Русфилството води винаги до Рак на Гърлото (което говори Руски език) и е По-страшно и от Тютюнопушенето!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД