:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,310,653
Активни 92
Страници 23,450
За един ден 1,302,066

Социологически прогнози

"АЛФА РИСЪРЧ": Изненади могат да дойдат от листите

Майското изследване на "Алфа рисърч" отчита известно увеличение на броя на твърдо решилите да гласуват - те вече са 53% от избирателите. Твърдо решилите да не гласуват също са намалели - до 19%. Колебаят се главно столичани и жителите на големите градове, както и младите и хората в средна възраст.
С повишаването на избирателната активност намаляват шансовете за парламента на малките партии. Ако ДСБ успява да се задържи около изборния праг от 4%, то отливът от БНС е по-сериозен. Сигурни участници в следващото Народно събрание към май месец са БСП, НДСВ, ОДС и ДПС.
Изненади най-вече могат да дойдат от подредбата в челните места на партийните листи.

Коалиция за България25%
НДСВ15%
ОДС6,1%
ДПС4,5%
ДСБ2,8%
БНС2,3%
Новото време0,8%
Евророма0,6%
Коалиция на розата0,6%
Други1,7%
Не са решили21,6%
Няма да гласуват19%
------
Изследването е представително за пълнолетното население на страната, проведено е между 29 април и 3 май 2005 г. чрез пряко стандартизирано интервю.

"ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ": 1 млн. колебаещи се ще определят властта

Има два нови момента в електоралната ситуация към началото на май. 1. Електоратът се стабилизира. Доскоро повече от половината привърженици на НДСВ бяха колебливи, днес повече от половината са твърди в избора си. 2. НДСВ поведе в София. Жълтите имат и най-голяма относителна тежест сред частния бизнес, сред хората с доходи над средните, сред висшистите и сред студентите. Голямото състезание на тези избори ще е между БСП и НДСВ.
Близо 2/3 от решилите да гласуват отдавна са избрали своя фаворит. Над 1 милион избиратели обаче тепърва ще решат кого да подкрепят. От тях ще зависи бъдещото управление на страната.

Коалиция за България27,1%
НДСВ15,2%
ОДС8,6%
ДПС5,0%
БНС3,9%
ДСБ2,6%
Новото време1,2%
Евророма0,8%
Коалиция на розата0,5%
Други0,6%
Няма да гласувам34,5%
-----
Изследването е проведено от 3 до 9 май 2005 г. сред 1006 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю по домовете им.


НЦИОМ: 1/4 могат да променят избора си до деня на вота

НДСВ добави 2 нови електорални процента в края на април и от БСП вече го делят само 6 пункта. 39% няма да гласуват. Най-често това са до 30-годишните - половината от тях няма да отидат пред урните. Силно демотивирани да гласуват са най-бедните.
БСП има силно предимство пред НДСВ в малките градове и селата, сред хората над 50 г. и сред бедните. Жълтите стоят по-добре от столетницата сред трудово активните и по-заможни българи. НДСВ обаче заема все по-добри позиции в столицата и сред хората между 50 и 60 г., които са традиционен червен електорат.
1/4 от решилите да гласуват допускат, че до деня на вота могат да променят избора си. Най-мобилизирани към момента са електоратите на БСП и ДСБ. ДПС и НДСВ са мобилизирали по 3/4 от избирателите си.

Коалиция за България22,1%
НДСВ15,6%
ОДС7,1%
ДПС4,6%
ДСБ3,5%
БНС3,0%
Новото време2,6%
Друга2,5%
Няма да гласувам39,0%
-----
Изследването е проведено от 22 до 27 април 2005 г. сред 1000 пълнолетни жители в 86 населени места чрез интервюта по домовете им.


МБМД: Емоции срещу прагматизъм в център-дясно

БСП се стабилизира на около 25%, НДСВ расте бавно и постоянно, но едва ли чак дотам, че да задмине БСП. ОДС си възвръщат частично позициите от 7,4% предния месец до 9,6% през април. ДПС е стабилно, ДСБ и БНС са на ръба на входа за парламента. Новото време и Евророма са със слаби шансове.
Скандалите с листите на някои партии допълнително разколебават избирателите им.
Между електоратите на НДСВ и десните партии има преливане на базата на две различни принципни ориентации. Едната е шансът твоята политическа визия да бъде в управлението. Това насочва проевропейски настроените да заложат на НДСВ. Другата е чисто емоционалната привързаност, биографичният вот. Десните са най-затруднени лично и биографично да се идентифицират с наследилите някогашното СДС партии. А обикновено вотът се мотивира по-силно от емоционалната нагласа, не от прагматизма.

Коалиция за България25%
НДСВ15,6%
ОДС9,6%
ДПС4,4%
ДСБ2,7%
БНС2,8%
Новото време1,6%
Евророма - 0,5%
Негласуващи25,6%
Колебаещи се12,2%
-----
Изследването е проведено от 22 до 25 април 2005 г. сред 1195 пълнолетни граждани по домовете им чрез пряко полустандартизирано интервю.

"СОВА-ХАРИС": Ляво, дясно и център с шансове за власт

Разпределението на електоралните нагласи към момента е такова, че и левицата, и десницата, и центърът могат да вземат следващия управленски мандат. Това допълнително мобилизира техните избиратели. Около 70% от хората заявяват, че биха гласували. Тогава ДСБ и БНС влизат в следващия парламент.
За първи път управляваща партия качва рейтинг в края на мандата си. Спрямо март електоратът на НДСВ се е увеличил с 6 пункта. ОДС също подобряват резултата си. Очевидно тече процес на преоткриване на идентичното дясно.

Коалиция за България26,8%
НДСВ19,9%
ОДС11,5%
ДПС4,3%
БНС2,9%
ДСБ2,9%
Новото време1,2%
Друга1,9%
Колебае се/не е решил1,9%
Без отговор1,2%
Не би гласувал25,5%
----
Изследването е проведено от 4 до 11 май 2005 г. сред 1127 пълнолетни българи чрез стандартизирано лично интервю по домовете им.

"АФИС": Над 80% искат промяна

НДСВ няма да успее да догони електорално БСП, затова трябва да потърси пътища за увеличаване на избирателната активност. Това някак кореспондира със стабилните антинагласи спрямо ДПС, чийто етнически облик като че ли все повече пречи на Ахмед Доган да спре бавния отлив от партията си в смесените райони. И на тези избори дясното, влязло в криза още на предишните, няма шанс за сериозно представителство. Липсва реална перспектива пред БНС и ДСБ. Сигурните участници в следващия парламент са БСП, НДСВ, ДПС и ОДС. Вероятни - ДСБ и БНС.
Подкрепата за реална промяна в управлението надхвърля общата подкрепа за партиите. 80,4% от гласоподавателите декларират твърдо желание за промяна, без да я идентифицират политически. БСП заема челното място като партия на промяната, а НДСВ олицетворява статуквото и дълбокото разделение вдясно.

Коалиция за България26,7%
НДСВ13,8%
ОДС8,1%
ДПС6,1%
БНС1,9%
ДСБ1,8%
Други3,9%
Няма да гласуват37,7%
-----
Изследването е проведено от 23 април до 3 май 2005 сред 18 362 души в 252 населени места чрез пряко интервю в дома на анкетирания.
23
850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
27 Май 2005 00:38
Не са решили 21, 6%.
НЦИОМ: 1/4 могат да променят избора си до деня на вота
[quote]
Какво по-хубаво оправдание за поредните непознати изборни резултати.

*
Доколкото си спомням 1991 г. СДС-тата с тиретата хващаха повече от СДС, пък то взе че спечели изборите "с малко, но завинаги". Тиретата изчезнаха.
*
2001 г. Костов щеше да спечели убедително, пък Петър Стоянов от първия тур (Вариация - Първанов е трети и дори няма да отиде на балотаж, пък той се оказа първи.)
*
2003 - Местните избори - за НДСВ се даваха подобни прогнози пък то взе само 6 %. (Сега ще са наполовина).
27 Май 2005 03:42
Абе, много му дават на ДСБ. Аз очаквах, че процентът за него ще е с отрицателен знак, пък те му сложили положителен.
Ех, политика, политика... Костов си е виновен - да беше казал две благи думи за царя и щяха да му вдигнат прогнозния резултат до двуцифрен, ама той...
27 Май 2005 04:17
Тука ли ше ни е буукмейкърския пункт?
Оле-ле, как е? Аз обичам Бургаско (за двете каси бира). Да си кажа.
Долу горе всички дават еднакви резултати, малко подценяват ДСБ според мен, ще видим.
27 Май 2005 09:04
Две каси Шшшшуменско + 2 бутилки Пилзенски Уркуел (преди две седмици научих за тая бира, ама много пивка се оказа). Как трябва да се дават резултатите? В проценти или в депутати?
27 Май 2005 10:36
Като студентка съм правила социологически проучвания.... Обикаляш по къщите на хората, хващаш ги между спането и срането, за да ги питаш за кого ще гласуват. Ако не ти хлопнат вратата, псувайки, че всички са маскари, в движение измислят някви там отговори, за да ни е попълнена анкетата, че и "вие дечица да изкарате по някой лев, поне някой да е доволен от тези избори". Като ти писне да обикаляш, сядаш в някое кафе и допопълваш остатъка от анкетните карти. Въпреки че се правят проверки за реалността на интервютата, много трудно се хващат фалшивите... В крайна сметка, обаче, резултатите се докарват до желаните от поръчителя и без участитето на недобросъвестния анкетьор. Големи пари се наливат в тези проучвания, всички са поръчкови и необективни!
27 Май 2005 10:45
Мда, мен такава една анкетьорка ме хвана по телефона точно по време на криминалето и получи съответният отговор за "Партията на народа", ама то няма такава, казва тя, ами ще си я създадем. Незнам какво си е записала в анкетата, но това си е направо стъкмистика.
27 Май 2005 11:02
С повишаването на избирателната активност намаляват шансовете за парламента на малките партии.
Това е лъжа - намаляват до един момент, след който за някои от тях шанса рязко може да се увеличи. Огромния брой избиратели, които не са решили дали да гласуват се колебаят главно как да гласуват, след като никоя от сегашните партии не им харесва. Има партии с само твърди електорати - като ДПС, ССД/БНС и ДСБ. За тях всяко увеличение на броя на гласуващите може да ги изхвърли от НС, ако изобщо са имали шанс да влязат. По принцип най-голями шансове би имала една нова и лява партия, защото потенциално около 90% от електората е ляв и не знае за кого да гласува - БСП дясна, СДС/ОДС десни, НДСВ десни и прикрито монархически, останалите по-известни също десни. Практически се получава почти на 100% гласуващи от десния и центристки електорат и доста слабо гласуване на левия електорат, поради липса на партия, за която да гласуват.
27 Май 2005 13:26
Я-аа, тука се сбрали 5-6 гласоподаватели. Кой ше избира шефпвете на народа бе? Само кандидат за вожд – нема избирател!
27 Май 2005 14:09
НДСВ обаче заема все по-добри позиции в столицата и сред хората между 50 и 60 г., които са традиционен червен електорат.
Това означава, че хората, които през 1989 година са били между 34 и 44 години, т.е. в съвсем активна работна възраст, да не кажа все още начална, били електорат на БСП. Те са работили горе-долу еднакво време преди и след 1989 и може би са най-добре ориентирани кое как е. Въпроса е "Защо БСП?", а не някоя друга партия, защото БСП по нищо не се отличава от примерно СДС или НДСВ по отношение на времето преди 1989 година.
27 Май 2005 17:18
А според мен тези, които все още се колебаят, в хода на предизборната борба, ще престанат да се колебаят!...и няма да гласуват....
27 Май 2005 20:24
заради неграмотността, недовиждането и сложната бюлетина задължително сваляйте с около 20% от резултата на ДПС и около 10-15% на БСП. Заради престижност на вота и подмазвания на социолозите - сваляйте 10-20% на НДСВ и около 5% на БСП. А ако ДСБ и БНС продължат да са на ръба, това по-скоро означава , че не влизат, ще има техни гласоподаватели , които ще заложат на сигурно, за да не си изгубят гласа.
Прогнози- за действителни гласове:
други- 11%
БНС- 3%
ДСБ -5%
ДПС- 7%
ОДС - 18%
НДСВ- 17%
БСП- 39%
Следва правителство БСП-ДПС, с негласна подкрепа на ченгетата от НДСВ и ДСБ и лека нощ със пълен кош!
28 Май 2005 09:55
Датчанина погоре е прав, май!
31 Май 2005 22:24
Има и други недоглеждания и при здрави очи
НДСВ събира гласовете си сред бизнеса и студентите
БСП сред пенсиите и другите подобни
Остава един въпрос
Колко са бизнесмените и студентите и колко са пенсионерти
А и половин въпрос - колко от бизнесмените и студентите ще гласуват, а колко от пенсиите
31 Май 2005 22:41
Абе вижте тук, може и да прогледнете Натиснете тук
02 Юни 2005 05:06
Към днешна дата:
*
Участниците в изборите, %, мандати:
1 - Коалиция "Федерация на свободния бизнес - "Съюз България" - 0, 5 % , 0 мандата;
2 - Партия "Движение напред България" - 0, 1 % , 0 мандата;
3 - Коалиция за България - 37 % , 94 мандата;
4 - Партия "Съюз на Националното достойнство Гранит"- 2 % , 0 мандата;
5 - Партия "Камара на експертите"- 0, 1 % , 0 мандата;
6 - Партия НДСВ - 3, 5 %, 0 мандата;
7 - Коалиция "Достойна България"- 0, 1 % , 0 мандата;
8 - Партия ДСБ - 22 % , 60 мандата;
9 - Коалиция "Да живее България" - 6 % , 17 мандата;
10 - Политическо движение "Евророма"- 4 % , 10 мандата;
11 - Коалиция на розата - 0, 4 % , 0 мандата;
12 - Коалиция "Български народен съюз"- 6 % , 15 мандата;
13 - Партия "Новото време"- 0, 1 % , 0 мандата;
14 - Коалиция "Атака"- 6 % , 15 мандата;
15 - Партия "Федерация на активното гражданско общество"- 0, 1 % , 0 мандата;
16 - Обединена партия на пенсионерите в България- 0, 1 % , 0 мандата;
17 - Партия ДПС - 7 % , 29 мандата;
18 - Партия "Българска християнска коалиция"- 0, 1 % , 0 мандата;
19 - Коалиция ОДС- 3, 5 % , 0 мандата;
20 - Народняшка земеделска партия "Никола Петков" - 0, 1 % , 0 мандата;
21 - Партия на свободните демократи - 0, 1 % , 0 мандата;
22 - Партия "Роден край"- 0, 1 % , 0 мандата;
09 Юни 2005 17:25
В духа на коректността, моля вестник Сега да публикува новите социологически изследвания. Не е нормално да висят такива от по два месеца.
17 Юни 2005 09:49
Не мога да разбера, защо не се споменава нищо за Коалиция Атака?
Те от доста време са между 3% и 4% - доста повече от Новото Време...
17 Юни 2005 11:36
Аз съм твърдо решил да не гласувам и съм убеден, че пак ще бъда от най-голямата политическа партия в парламента - партията на негласувалите. В нея съм от 1995 г. и ще й остана верен докато съм жив!

Изборите са измамаааааа!!!

Не се занимавайте с идеологическите диверсии на политиците, ами вижте 6-те най-готини мацки на света на адрес:Там е истината.

На този адрес има и още нещо интересно за досетливите.
17 Юни 2005 11:39
Адресът на Чернописец Хитър е:

http://members.fortunecity.com/izbori
20 Юни 2005 11:18
ФАГО
20 Юни 2005 17:47
Розие права, не познавам човек, който да е бил питан или анкетиран. А познавам и общувам с доста, още от преди 89-та г.
20 Юни 2005 17:51
Purko, вчера в едно кафене чух да се поздравяват с "А така". После се сетих.
23 Юни 2005 10:09
.
ATAKA
..........ATAKA
....................ATAKA
..............................ATAKA
.......................................AT AKA
......................................... ........ATAKA
......................................... ..................ATAKA
......................................... ............................ATAKA
......................................... ......................................ATA KA
......................................... ......................................... .......ATAKA
......................................... ......................................... .................ATAKA
......................................... ......................................... ...........................ATAKA
ATAKA


Това да ви прилича на рубрика "Спорт"?

Мнението е редактирано поради
- питане към участника
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 23/6/2005 г/ 10:56:14

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД