:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гърци държаха в ареста 10 часа наши шофьори

Граничен полицай от Промахон не признавал евролиценза на русенска транспортна фирма
Гръцки граничен полицай е арестувал за около десет часа двама шофьори на русенската фирма "Дина турс" на граничен пункт "Промахон". Иван Кръстев и Венцислав Петров били обвинени в нелегален трафик на хора и заплашени със съд, разказа вчера управителката на "Дина турс" Даяна Коева. Наложило се шефовете на фирмата да пътуват до гръцката граница с адвокат, за да решат проблема.

Инцидентът станал около тридесет минути след полунощ на 26 март. Автобусът се прибирал от Гърция. "Гърците не зачитат евролицензите, издадени от Министерство на транспорта, и изискват от нас те да бъдат преведени на гръцки език", обясни Коева. Според нея това не отговаря на директивите, посочени в лиценза за ЕС, които от началото на тази година са съгласувани и се издават в България. "Всяка една държава издава лиценза си на своя език, гърците също са се подписали под съглашението", възмущава се Коева. До 31 декември българските фирми са се нуждаели от международни лицензи, за да могат да извършват превоз на пътници в чужбина. След приемането ни в ЕС лицензът вече важи и за Евросъюза, но се оказало, че гръцките гранични полицаи не го признават.

Наложило се фирмата да изпрати друг автобус, за да извози пътниците, които чакали цяла нощ пред бариерата. "След дълги дебати с нашия адвокат и юрист от Гърция се установи, че те са направили грешка и няма извършено нарушение", разказа Коева. Според нея гърците редовно тероризират нашите превозвачи, не се съобразяват, че вече сме член на ЕС, а нашите се страхуват да протестират. "Поискахме номера на граничния полицай, който беше на смяна, но от пункта отказаха да ни го дадат, обясни Коева.

"Смятаме да потърсим правата си по съдебен път, пуснахме жалба до външно министерство, обсъждаме с адвоката ни какви мерки да предприемем, каза вчера шефката на "Дина турс". Според нея българите са били подложени на жестоко унижение. Комшиите дори били подготвили документи за осъждане на шофьорите ни по бързата процедура, делото било насрочено за 12 часа същия ден, но дежурният съдия в Серес обяснил, че няма нарушение и няма за какво да се води дело.

"Дина турс" е транспортна лицензирана фирма и туристическа агенция, която работи вече 10 години на пазара, има вътрешни и международни линии.

----

НАПРЕЖЕНИЕ

В първите дни след влизането ни в ЕС българите имаха сериозни главоболия на гръцката граница. 72-годишната Велика Токова беше върната, защото на паспорта й пише "безсрочен" само на български. Оказа се, че гърците не познават старите ни паспорти. Напрежение имаше и заради сертификата "Зелена карта", с който се удостоверява наличието на валидна застраховка "Гражданска отговорност".
2
2421
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Март 2007 09:32
Тъй ще е тя-вси сме си братя, ама някои са по-братя, , ,
28 Март 2007 12:51
БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ПОКАЗВАТ САМОЧУВСТВИЕ, АКО ИСКАТ ДА НЕ БЪДАТ МАЧКАНИ - не само в чужбин, а най-вече в БЪЛГАРИЯ. обаче, ако си дребнава шушумига в собствената си страна, как очакваш да се държат с теб в чужбина? СМЪРТ НА ЧАЛГАТА!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД