:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Четири години таван за посланически мандат

Законът за дипломатическата служба срещна сериозна съпротива от няколко ведомства
Снимка: Велислав Николов
Министър Ивайло Калфин аргументира промените в закона за дипломатическата служба и пред почетните консули на България в началото на годината. На срещата бяха поканени 47 консули от 30 държави.
Таван от 4 г. за посланическите мандати ще бъде въведен със закона за дипломатическата служба, който бе представен вчера от шефа на МВнР Ивайло Калфин. Престоят на останалите дипломати ще е за не повече от 3 г. Досега масовата практика бе да се просрочва службата в чужбина. Представителят ни в ООН Стефан Тафров например успя да се задържи три мандата, т.е. 15 г. След приключване на 4-те години посланикът ще трябва да прекара 2 г. на работа в МВнР.

След почти година закъснение правителството най-сетне ще предложи утре наши представители в две ключови европейски столици, научи "Сега". За Рим ще замине шефът на дирекция "Европа-2" във Външно Атанас Младенов, за да замени Никола Калудов, който от 5 г. оглавява мисията ни там. Нов шеф ще има и посолството в Мадрид на мястото на Василий Такев, съобщиха запознати. МС ще предложи на президента смяната на посланиците в Грузия и Украйна. Досега в Грузия имахме временно управляващ. Нерешен остава въпросът кой да оглави мисията ни в ООН, където в момента има временно изпълняващ длъжността.

Проектът на закон за дипломатическата служба въвежда строги правила за избор на шефовете на мисии и израстване в дипломатическата кариера. В него е записано, че 10% ще си останат партийни назначения. Законът ще забрани на дипломатите да членуват в политически партии. Предвижда се още външнополитическите съветници на президента, премиера и шефа на парламента също да имат дипломатически статут.

Проектът за закон на министър Калфин е срещнал сериозната съпротива на няколко ведомства по време на съгласувателната процедура. В неделя проектът беше обсъден и от съвета на коалицията. Законът предвижда представителите на различните министерства към посолствата ни да бъдат подчинени на посланика. В момента военните и търговските аташета са отговорни пред съответните министри и това довежда до пълна липса на координация.

Спорен е въпросът дали да има длъжност постоянен (държавен) секретар и негов заместник. Изискването за тях е да са дипломати с много дълъг стаж. Тази роля досега играеше главният секретар, но за него изискванията не важаха. Към тази длъжност имаше най-големи политически апетити, тъй като секретарят се занимаваше с назначенията на недипломатическите длъжности и през него минаваха основните финансови потоци на ведомството. Има възражения и срещу назначаването на двама генерални директори, защото те можели да отнемат правомощията на зам.-министрите.
4
2575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
28 Март 2007 10:14
Ще рече това 1 мандат, ами ако му се прииска втори!
28 Март 2007 11:36
Анева пак нещо недоразбрала. Въпросният Тафров наистина постави световен рекорд по непрекъснат престой зад граница и то като посланик (това неговото и по Живково време не е било). Само че мандатите му не са 3, а 4 (четири)!.
Първо беше в Рим, след туй - Лондон. Последва прекъсване от 4-5 месеца като зам.-министър по времето на хубавото Наде. След това Париж и оттам - Ню Йорк. Както се казва - дай Боже всекиму.
28 Март 2007 16:41
И 4 години таван са много за сегашните шушумиги, 90 % от тях без всякакви професионални качества
28 Март 2007 18:05
Някой може ли да посочи критериите за подбор на дипломатически кадри? Ще визирам само Филчев. По какъв критерий бе назначен за посланик? Въпросът е риторичен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД