:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София и Букурещ се зарекоха да изпълнят изискванията на ЕС

Опозицията нарочи кабинета на Симеон като виновник за критичния евродоклад
Снимка: АФП/БГНЕС
България и Румъния са твърдо решени да изпълнят изискванията на Брюксел в оставащите месеци до следващия доклад и да станат членове на ЕС на 1 януари 2007 г. Това обещаха вчера външните министри на двете страни Ивайло Калфин и Михай Унгуряну, веднага след като стана известен докладът на ЕК. Калфин и Унгуряну обясниха, че са заедно, за да разсеят всички съмнения за конкуренция между София и Букурещ.

"България ще успее да свърши това, което се очаква от нея. МС още миналата седмица набеляза областите, в които трябва да се ускорят усилията", заяви шефът на МВнР.

Докладът ще бъде връчен официално днес на премиера Станишев, а преди това министрите на МВР и правосъдието Румен Петков и Георги Петканов ще направят изявления за критиките.

Вчера главният секретар на МВР ген. Илия Илиев изпревари шефа си и определи критиките на ЕК в областта на борбата с организираната престъпност като пресилени. Генералът обеща до 3 месеца да станат ясни резултатите от проверките на всички фирми на бившите групировки ВИС, СИК и ТИМ.

Шефът на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров пък е доволен, че в доклада на ЕК службата му е отличена с 10 позитивни изречения. Най-положителни били оценките по противодействие на корупцията.

Междувременно опозицията от СДС и ДСБ побърза да обяви правителството на Сакскобургготски за виновник за критиките на Еврокомисията. "Ако присъединяването на страната ни към ЕС бъде отложено, кабинетът на НДСВ трябва да понесе цялата отговорност, защото той самият си постави това като приоритет", бе категоричен Иван Костов. От ДСБ ще настояват евродокладът да се обсъди в парламента, а сегашната комисия по евроинтеграция в НС да се замени с нова.

Според лидера на СДС Петър Стоянов освен от кабинета "Сакскобургготски", политическа отговорност трябва да се търси и от архитекта на днешното правителство - президента. Стоянов обясни, че държавният глава нарочно е забавил съставянето на кабинета, за да влезе ДПС на всяка цена в него.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски обаче запази спокойствие и не загуби оптимизма си вчера. Той обясни, че е нормално и логично да има критики, защото трябва да се изпълнят препоръките на Брюксел. "Аз не персонализирам нещата и не ги възприемам като лична критика", допълни царят. Най-рано след 6 месеца можело да се говори за отлагане на членството.
 
Външният министър Ивайло Калфин и румънският му колега Михий Унгуряну се появиха заедно в МВнР, за да покажат, че София и Букурещ не са съперници, а съмишленици за присъединяването в ЕС.
22
718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
25 Октомври 2005 22:32
Като гледам първоначалните пулитически реакции и ме обзема едно такова... гадно чуство и присвиване в гърлото. Едни се радват доволно на 10-тина думи, а други започват да се къпят под душа на доклада. А на мен все повече ми се гади, като гледам тази гнусотия, простотия и дебилизъм - примесена с ужaсно-Престъпен цинизъм.
""Ако присъединяването на страната ни към ЕС бъде отложено, кабинетът на НДСВ трябва да понесе цялата отговорност, защото той самият си постави това като приоритет", бе категоричен Иван Костов." Излиза ли от тези думи, че за г-н Костова и неговата компания, че това Не е било приоритет??? (не е въпрост)
.
От ДСБ ще настояват евродокладът да се обсъди в парламента, .." Що ще ми обсъждате сега бе!?, нали ви знаеме... че заблуждавате с "обсъждания" народо (и тоа на Европата) докато ни зачертнат съвсем от списъко. Наместо да свършите работа за 1/90 от заплатите си, и по-важното от това- що ви изискват не само европейските данъкоплатци. .. (то, бива-бива ама това...
25 Октомври 2005 22:46
Не се коси, Перко. Всичко е наред. Като се осереме с ЕС и румънците и ние ще си оправдаеме поговорките за давенето на края на Дунава. Ние казваме, че власите се давели на края на Дунава, а румънците казват, че българите се давели на края на Дунава. То ще да е понеже колкото румънците цапуркат из Дунава, толкова и ние.
25 Октомври 2005 23:43
Опозицията нарочи кабинета на Симеон като виновник за критичния евродоклад
Опозицията е тъпа, но ако Симеон не изтегли хората си от СЕГАШНОТО правителство, то той ще понесе всички негативи на това правителство след края на мадата му. Комунягите са царе в прехвърлянето на вината (и пиенето за чужда сметка на шотландска ракия). СДС да изтегли/да се откаже от Орешарски, иначе и за тях ще е късно след време да се пишат опозиция.

25 Октомври 2005 23:57
На фона на цялата шумотевица е редно да се напомнят две простички неща:
1. Присъединяването ни към ЕС не е събитие, а процес.
2. Присъединяването ни към ЕС е договор, сиреч сделка.
Какво следва:
По т.1. С или без формално решение ние всеки ден се приближаваме към средното ниво на ЕС и няма никакво значение една формална дата. Както е казвал "ренегатът" Кауцки - "Крайната цел е нищо - движението е всичко". Нищо няма да се промени ако ни приемат на 1.1.2007 или на 1.1.2008 от гледна точка на процеса като цяло. Икономиката е инертна, хората и политическата система - още повече. Процесът ще трае поне 50 г. както преходът на Мойсей
По т.2. ЕС сключи с нас една сделка, налагайки собствените си условия, защото не могат да се пазарят богат и беден и бедният да диктува. Днес обаче по ориенталски му се струва, че пазарлъкът е бил кратък и следователно сделката е на загуба. Няма основателни причини, нито неизвестни факти от "дю-дилижънса" на фирмичката "България", които да не са били неизвестни на ЕС към датата на сключване на сделката, нито има промени в по-лоша посока. Причината на отлагането напомня повече на обикновено изнудване с вътрешнополитически мотиви. Но бедният не може да мърда. На ЕС трябва обаче ясно да се каже, че никой няма да получи дивиденти, преди да са джиросани акциите.
25 Октомври 2005 23:58
Чичко Доктор относно бистрата ти мисъл:
"...но ако Симеон не изтегли хората си от СЕГАШНОТО правителство, то той ще понесе всички негативи на това правителство след края на мадата му...."
Ще добавя само, че там в Швецийка, не си видял достатачно добре какви негативи ни донесе правителството на Саксофончо.....повярвай ми, всички взети заедно, вкупом с на Жан, не ни донесоха толкова изобилни обещания, и толкова огромни кражби?
Какво повече Докторе? Та те всичките трябва да гният в затвора, а този който превъртя дълга и се загубиха 700 милиона$, иска в неделя да става кмет!
Няма да се очудя ако софианци го изберат!
26 Октомври 2005 01:16
Да бе, Хиршфелд, само че ЕС вече получи и продължава да получава дивиденти: затворихме си реакторите на АЕЦа, разрешихме на всякаква английска и друга паплач да изкупува къщите и земята ни, а ние получихме само размахан показалец (с тенденция да стане среден пръст)!
26 Октомври 2005 01:22
Коя е тая София и тоя Букурещ? Да не са някаква двойка нещо? Това фамилиите ли са им или първите имена?
26 Октомври 2005 01:29
В тоя Костов наистина има липса на вякаква политическа логика и разум. То бива да не се развиеш като политик толкова години, ама неговото вече става патологично. Скача като пърленце пред Симеон , за да докаже как разбира от нещата, а не се усеща, че вече почти всички западни посланници в България си разказват вицове за него и наи-вече, че се наричал "опозиция".
26 Октомври 2005 01:44
ДУЛО, само една поправка приятелю! Аз не съм в Швеция. Бил съм само един път в тази чиста, хубава, скандинавска страна. Един много по-луд от мен д-р Чолаков е в Швеция, но смятам, че имаме разлика в стиловете все пак! Все едно да объркаш рода Дуло с този на Доган. И двата почват с една и съща буква, и двата са тюркски рода, но все пак разлика има. Нали така? Бъди жив и здрав!
26 Октомври 2005 03:23
"София и Букурещ се зарекоха да изпълнят изискванията на ЕС" - и запяха парчето на "Щурците" - "Кълна се"!
26 Октомври 2005 03:44
"Докладът ще бъде връчен официално днес на премиера Станишев, а преди това министрите на МВР и правосъдието Румен Петков и Георги Петканов ще направят изявления за критиките." - и ще си посипят главите с пепел и ще си турнат по още един болт на пагоните
26 Октомври 2005 07:44
С две думи: ДУХАМЕ СУПАТА! Да има нещо изненадващо в това? (снимка: натиснете тук) (снимка: натиснете тук) (снимка: натиснете тук) (снимка: натиснете тук) (снимка: натиснете тук)
26 Октомври 2005 09:28
Бозата,
много е възможно министрите Петков и Петканов да си направят "секуро"-това е като японското "сепуко", само, че се прави като си го преместят от единия крачол в другия
26 Октомври 2005 10:15
преди половин час отстреляха Емил Кюлев!
26 Октомври 2005 11:06
София още на следващия ден почна да ги изпълнява. Неска Кюлев, утре и други гадове.
26 Октомври 2005 11:37
Перколес,
Хората са казали:
Ако искаш една работа да не се свърши, създай парламентарна комисия.
26 Октомври 2005 11:44
чифутските управници на София и Букурещ се зарекоха да изпълнят изискванията на ЕС
26 Октомври 2005 17:35
всичко ще изпълнят, честна пионерска!

26 Октомври 2005 17:58
Пятилетку - в три года!!!
26 Октомври 2005 19:29
Имаше един виц: Един мъж си имал любовници циганки. Жена му го нахокала, че всички и се подиграват. Да и изневерявал поне с чехкини или полякини като другите мъже! Той тържествено обещал, че вече ще изневерява на жена си само с чехкини. На следващия ден го потэрсила един чехкиня!
И нашите полетеци ще свършат работата като този съпруг!
26 Октомври 2005 20:28
Едно Кюлче по-малко...Как ли се чувстват останалите "негърчета"?
27 Октомври 2005 09:12
бг ще робува 500 години на ЕС и после ще им докара руснаците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД