:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 563
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Рухва и обещанието за достъпно здравеопазване

Бюджетът за догодина предвижда минимално увеличение на парите за една от най-болезнените сфери
Снимка: Николай Дончев
Правителството е на път да се откаже от един от основните си приоритети - осигуряване на гарантирано и достъпно здравеопазване. Бюджетът за догодина предвижда за здраве да се заделят 4.4% от брутния вътрешен продукт, съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски. В момента се заделят 4.3% от БВП, или 1.7 млрд. лв. За догодина Гайдарски настояваше за 5%. Според него това е минимумът, за да няма постоянно кризи за лекарства и в болниците.

Нееднократно премиерът Сергей Станишев обявяваше здравеопазването за приоритет не само на БСП, но и на новото правителство.

При 4.4% от БВП реалното увеличение на парите за здраве ще е с около 100 млн. лв. "Това нищо не е. С тях ще запушим някаква дупка, но ще се отпуши на друго място", коментира министърът. Според него реално системата харчи до 4.9% от БВП годишно. До цифрата се стига благодарение на ежегодните дългове и дефицит в здравната каса.

Най-вероятно догодина здравната каса ще финансира цялата болнична помощ. Тя ще разполага с около 800 млн. лв., които според директора на НЗОК Иван Букарев отново няма да са достатъчни.

Малкото пари за здраве са все още само проект, окончателните цифри трябва да са ясни до ден-два, след финалните преговори в правителството и с МВФ. "Не приемам 4.4% от БВП, за такъв бюджет изобщо няма да преговарям. Те този бюджет не го дават на Радослав Гайдарски, а на народа. Ако не дадат на този народ повече пари, за да може да се лекува по-добре и да живее по-добре, могат със спестените пари да купят каквото искат, могат да се качат на луната, да си купят самолети, но когато народът се разболее и измре, няма да има кой да отбраняват!", коментира министърът предстоящите преговори с Министерството на финансите.

За да не се стига до ежегодните кризи, най-добре е да се дадат още малко пари от бюджета и да се увеличи с 2% здравната вноска, смята Гайдарски. "8% осигуровка обаче в момента е невъзможна, ще фалират предприятията, които осигуряват работниците си, хората също ще негодуват", обясни Гайдарски. Според него ще се въведе и задължително доплащане за лечение в болница, но не от 2006 г.



ТЕЧОВЕ



"Над 100 млн. лв. от парите на болниците се пренасочват - вместо за консумативи и лекарства, се дават за ремонти", обяви още Гайдарски. Преди 2 месеца здравното министерство назначи проверка на 15-те най-задлъжнели болници. Резултатите са доста лоши, коментират от МЗ. Никой не може да каже какви суми изтичат от комисиони, т. е. каква част от парите за здравеопазване не се разходват по предназначение, допълни обаче министърът. Тепърва ще се обсъждат мерките, които МЗ ще предприеме.

Заради липсата на пари на пациентите в болниците постоянно се налага да си плащат лекарства и консумативи, а държавата не успява да осигури достатъчно животоспасяващи медикаменти. Точно това прави здравеопазването недостъпно.

МФ отдавна твърди, че за здраве не може да се дадат повече пари, докато системата не се реформира и не се спрат течовете в болниците - от раздут персонал, сграден фонд, съмнителни търгове за лекарства, консумативи и ремонти. Отделно има и съмнения, че МЗ и здравната каса плащат лекарствата на твърде високи цени, което пък лишава болните от повече медикаменти.
12
557
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
25 Октомври 2005 22:18
Тъжната ирония е, че от управлението на БСП най-много страда точно нейния електорат.

___________________________________
Кой ми затри подписа? Ще протестирам!!!
26 Октомври 2005 00:12
Така му се пада. Не знам колко пъти писах тук преди изборите, че най-горчиво разочаровани от победата на червените ще останат гласувалите за тях. По-лошото е, че и останалите страдаме покрай тях. А най-лошото е, че никаква реална алтернатива не може да бъде съзряна.
26 Октомври 2005 01:19
Mанрико, от управлението на БСП страда целият български електорат, а се възползва само БСП елитът.
26 Октомври 2005 08:12
Сещате ли се как едно по едно обещанията на червените се изпаряват и така докато в кошницата / но абещанията де / не остане нищо освен спомена за виденовата зима , която май пак идва.
26 Октомври 2005 08:46
Чичо докторе, прав си, но докато за типичния десен електорат, който работи и печели нещо, повишението на парното означава едно отиване на кръчма по-малко месечно, за типично левия електорат - пенсионери, безработни и дребни чиновници - означава невъзможност да си го плати. И понякога толкова се ядосва човек, че си казва - хак им е.

___________________________________
Кой ми затри подписа? Ще протестирам!!!
26 Октомври 2005 08:51
Цялата система със здравната каса е един голям и грозен фарс.Трябва да се промени. Искам парите , който съм внасял и ще внасям на отделен влог с лихвите и другите салтанати.Като не ми стигнат за лечение ще си доплатя.От общата сума един малък процент да бъде за държавата с който да се подпомагат социално слабите, включително и мен ако не ми стигнат парите.Държавата е длъжна да се грижи за моето здраве, когато работя и плащам!!! Има хора без един ден трудов стаж, без една вноска а ползват разни пътеки и пътечки.Аз не съм бил болен 10 тина години и сега ако стане нещо трябвало да си доплащам, че и подкупи да давам.Ами тези сгради, обзавеждане, що пари глътнаха.
26 Октомври 2005 10:00
А, спокойно-ще го обещаят пак за следващите избори.То от обещания глава не боли.
26 Октомври 2005 10:22
Не случайно се казва, че пропагандата няма нищо общо с политиката.Затова ми е все едно кой, какво обещава, защото на всеки зорът му е да яхне властта.Интелигентните хора никога няма да управляват защото интелигентът е индивидуалист, който не може да се подчини на колективна воля, а без това и престъпна банда не може да се организира, камо ли да се управлява държава.
26 Октомври 2005 13:04
Това е гнусна провокация. А уж "Сега" е ляв вестник! Нашите другари никога не са обещавали нещо, което няма да изпълнят. Не са ги разбрали правилно или си измислят. Не може Партията да лъже!
"... ти си права
когато съгрешиш дори!"
26 Октомври 2005 13:05
Зито ! И аз съм за диференцирани доброволни здравно-осигурителни вноски. Който иска да внася повече и да получава повече. Иначе трябва да има задължителна минимална вноска за спешна/бърза/ помощ. Сегашното ЗО е още една схема за източване парите на хората.
26 Октомври 2005 15:35
И аз съм навит да си плащам осигуровките отделно. Или да си внасям колкото преценя всеки месец в банката за пенсия
при 5% лихва годишно ми трябват по 24000 лева за всеки 100 месечно пенсия.
(друг е въпросът с инфлацията която е горе долу 5%, тоест трябва да намериш банки с по-висока лихва, но това не е възможно като гледам)
Така 24000 лева са 40 години по 50 лева на месец(или равностойността им), но ти трябват поне 48000 тоест 100 лева.
Това никак не е малко, но аз съм навит да внасям 40 години по 100 лева и да получавам 200 лева на месец през остатъка от живота си (разбирай увеличената равностойност на сегашните 200 лева) и пак ще живея по.добре от повечето пенсионери в момента. В момента ако се вярва на тези числа плащам доста повече - около 400 лева по мои сметки. Едва ли някой след 40 години ще ми даде 800 лева пенсия (или съответната равностойност).
26 Октомври 2005 19:29
Очевидно Янина Здравкова се е събудила от дълъг сън. Резултатът чудовищен, материалът й - убийствено глупав.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД