:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПАНАИР

Физкулт-ура! за родния елит

Политици и артистични личности (пре)откриха формулата на успеха - здрав дух в здраво тяло
Снимка: Александър Михайлов
Елитът затова е елит - да изпъква не само с колите и къщите си, а с всичко, дори и със спорта. Та ако ще е спорт, по-първите хора у нас, пък и по света, предпочитат да е екзотичен, аристократичен, тайнствен, модерен, само не и нещо обикновено, което може да се практикува и от простолюдието. Е, с изключения като футбола и плуването, които, ако си ги прихванал на младини, просто няма начин да откажеш. Лозунгът от близкото минало "Здрав дух в здраво тяло" днес звучи особено актуално. Достатъчно е човек да хвърли един поглед на дългия списък по-долу от именити привърженици на здравословния метод за поддържане на форма, който определено не претендира да е изчерпателен.

----------------------

Някои са спортували, при това сериозно, преди години и продължават да се поддържат по този начин. Други сега (пре)откриват този начин на живот.

Най-атрактивни винаги са били и си остават бойните изкуства. Особено напоследък покрай потопа от кунгфу-филми и гостуванията на самите Жан Клод ван Дам и Стивън Сийгал.

В източните бойни изкуства обаче и ний сме дали нещо на света. Бойко Борисов например. Той



има черен пояс и пети дан в шотокан



(стил в каратето). Занимава се с този спорт от 1982 г. и е минал през всички стъпала в йерархията. Бил е дори треньор на националния отбор, а сега е почетен председател на федерация.

От пролетта обаче черен пояс си има и външният ни министър Соломон Паси. Връчен му бе лично от сенсей Хишори Таджирина на специална церемония в Театър "Българска армия". Неговият колан се равнява на първи дан по айкидо. Външният ни министър не крие, че от години проявява интерес към източната философия. Не бил обаче практик.

Финансовият министър Милен Велчев предпочита нещо по-народно. Той играе баскетбол, откакто се помни. Като ученик отборите, в които участвал, все печелели разни награди. Страстта му към играта останала до днес. Той



намира време за баскетбол



поне два пъти в седмицата въпреки ангажиментите да разпределя държавната пара. В по-рехави от делови изяви месеци Велчев цели коша всеки ден, а в събота и неделя се пробва и на тенискортовете.

Сред най-потайно спортуващите министри у нас е транспортният Пламен Петров. Откакто новото правителство е на власт, за неговите умения и пристрастия към самотните екстремни дейности се изписа много. Но малцина са го виждали в екшън и никога - на публично място.

Петров сякаш се движи по ръба - обичал ските, но избягвал всеизвестните писти. Обичал през зимата да се спуска из диви местности и по непознати маршрути. Свидетели твърдят, че са го виждали да практикува маунтин байк на Витоша. Самият той е разказвал, че



се е занимавал със "скуба дайвинг"



(гмуркане под вода на голяма дълбочина) и с уиндсърфинг. Последното - по Егейското крайбрежие. През лятото дори се похвали, че се снабдил със специална екипировка за целта от Гърция.

В парламента жълтите са най-активни в поддържането на добрата форма. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, заместничката му Камелия Касабова и началникът на групата на НДСВ Пламен Панайотов активно играят тенис на корт. Герджиков освен това някога се е занимавал със спортна гимнастика, което личи по стегнатата му фигура.

И Тошо Пейков от НДСВ се слави като активен спортист. Бил е лекоатлет на 200 м, след това започнал да се занимава с планинско спасяване и алпинизъм. Изкачил е по-високите върхове у нас, връх Матерхорн в Алпите, а през 1989 г. е покорил и връх Евгения Корженевска (7105 м) в Памир.

Владимир Дончев пък се занимава с тайцзицюан. По същото малко пенсионерско увлечение от 2 години е запалена и Антония Първанова. Преди това се запалила по айкидото, но като започнала да тренира, видяло й се доста грубо и го заменила с елегантното тайцзицюан.

На таекуондо пък разчита Владимир Каролев, има си дори син колан.



Сред младите жълти избранички хит е скуошът -



доста неизвестен у нас, но популярен в англосаксонските страни. С него поддържат фигурите си Гергана Грънчарова, Нина Чилова и Ралица Агайн. За съжаление покрай ангажираността им като народни представители не им остава много време за спорт, но пък гледат поне веднъж седмично да отскачат до залата. Както споделя Грънчарова, 30 минути игра на скуош се равнява по натоварване на три часа друг спорт. Тя играе и тенис, а зимата кара ски.

Традицията във връзката депутати-спорт може да се види най-добре сред избраниците на СДС. Когато управляваха, сините депутати и министри оглавиха доста спортни федерации. Марио Тагарински пое леката атлетика и Националната асоциация по джет, известният скиор Богомил Бонев яхна конния спорт, земеделският министър Венцислав Върбанов заби волейбола, а бившият президентски съветник Красимир Ангарски пое тениса.

Депутатът от Народен съюз и бивш търговски министър Александър Праматарски се пребори за хандбала. Спомняте си, че професионалният майстор на подводното гмуркане Валентин Василев оглави скиорите. Да не говорим за футбола, аспирации към който пък имаше кметът Стефан Софиянски.

Тон за спортните уклони даваше лично Петър Стоянов, който на младини е бил професионален волейболист в пловдивския "Локомотив", а по време на мандата поддържаше форма със сутрешен крос, досущ като американците.

Нещата не са се променили много оттогава. И като опозиционер Марио Тагарински беше преизбран за шеф на федерацията по лека атлетика. Не е ясно дали бяга сутрин рано из парка, но е факт, че плува по един километър всяка сутрин, което в комбинация с чаено-медена диета му помогна да свали 15 кг за отрицателно време.



По плуването си пада и Иван Костов



По-голямата му страст обаче е тенисът на корт. Костов се научи да удря правилно малката топка, докато поддържаше форма покрай изборите. Освен Ангарски чест партньор на бившия премиер на корта бе ексшефът на СДС Екатерина Михайлова.

С по-неаристократичен спорт като футбола се занимават Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев. Те ритат открай време; Софиянски - всяка събота на игрище край стадион "Българска армия", а Бакърджиев - всяка неделя в двора на училище "А. С. Пушкин" на ул. "Шишман".

Може и странно да звучи за някои, но тенисът, известен като аристократичен спорт, е на особена почит сред социалистите. Любителите на футбола там са малцинство. Говорителят на БСП Ангел Найденов например е заклет тенисист от 10 г. Въпреки че свободното му време не е много,



четири пъти седмично той е на корта



"Тенисът ме разтоварва и същевременно ме зарежда с емоции и сила", споделя Найденов. Партньори на корта са му предимно негови приятели. Но се е случвало да играе и с колеги. Един от тях е бившият зам.-шеф на БСП, сегашен депутат Георги Божинов. Лидерът на социалистите Сергей Станишев пък си пада по плуването. Три пъти седмично младият соцводач се разтоварва от тежкия партиен ден с по няколко дължини на басейна. Поради тази причина често може да го видите с костюм и огромна раница или сак.

Понеже не постигнал никакъв напредък в аристократичните спортове, соцдепутатът Любомир Панталеев си останал в пролетарския спорт, както го нарича - футбола. Всяка седмица той рита с приятели в махалата в Бургас. На младини Любо



даже е тренирал в някогашния "Локомотив" (Бургас)



и в "Нефтохимик". Любо казва, че бие с левия крак, за да е в унисон с партийната линия.

Главният прокурор на републиката Никола Филчев пък е бил майстор на спорта по бокс и състезател на "Черно море" и "Академик" в категориите 67 кг и 71 кг.

Конституционният съдия Людмил Нейков по времето, когато учел във френския колеж в София, е играл баскетбол в юношеските отбори на "Червено знаме". Като студент пък се състезавал в отбора на "Академик".



Майсторът на шпагата Жорж Ганчев



бе шеф на баскетболната федерация. Той и сега поддържа форма с баскетбол, а за целта има кош дори на вилата му в Резово. Друг известен на народа фехтувач политик е Жан Виденов.

Евролевият депутат Евгени Димитров бе известно време начело на федерацията по модерен петобой, а после стана зам.-председател в Българския футболен съюз.

И сред магистратите има заклети спортисти - шефът на Софийската военноокръжна прокуратура Кирил Гогев, прокурорите от Върховната касационна прокуратура Ангел Ганев, Антон Гюров, Иван Рачев, Асен Арсов и Борислав Йотов, както и съдията от Военноапелативния съд Свилен Александров.

Ако си мислите, че само родните политици са увлечени по разни екзотични спортни дисциплини с цел поддържане на снага и дух, то жестоко се лъжете.



Артелитът ни е също изкушен от идеята



да заприлича на нещо средно между Деми Мур като в "Редник Джейн" и Анджелина Джоли като Лара Крофт.

За целта актриси, певици и манекенки масово са се записали да тренират тай-бо. Това е последната мания, смес между кикбокс и карате на фона на приятна музика. Сред най-ревностните му почитателки у нас е певицата Ирра. Тя обаче си има основателна причина да го харесва. Когато претърпя преди време тежка автомобилна катастрофа, именно благодарение на тай-бо блондинката успя да се възстанови, и то само за около месец. За тренировки сега тя отделя по 1 час два пъти в седмицата.



Другата известна привърженичка на тай-бо



е Вики от "Мастило". Кротката на пръв поглед певица обаче се занимава от сравнително скоро и все още не е така вманиачена като Ирра. С тай-бо поддържа фигура и съпругата на Илия Павлов - Дарина Павлова.

Иначе в театралната гилдия най-напред с източната философия и спорт е нашумелият млад режисьор Георги Михалков. Като студент в първи курс в НАТФИЗ (тогава все още ВИТИЗ) той спечелил конкурс за специализация в Китай. В далечната азиатска страна Георги бил над 5 години, изучавайки както тамошните театрални форми и език, така и бойни дисциплини и различни двигателни изкуства.

В Холивуд на мода е йогата. Вероятно това е една от причините българската актриса Ваня Цветкова, понастоящем крупие в Лас Вегас, да поддържа дух и тяло точно по този начин.

Друг запален йога е Коцето-Калки. Той така се е увлякъл по всичко индийско, че май няма мероприятие на такава тематика без негово присъствие. Коцето обаче



има и още една страст - ветроходството



На мода в момента сред родните звезди е и фитнесът, но не какъв да е, а с програма, изготвена от личен инструктор. Такива имат Жени Калканджиева и Слави Трифонов. Димо Атанасов е треньорът на Жени, а Кирил Стоименов - на Слави. Покрай Слави той е треньор още на Годжи и на двете беквокалистки на "Ку-ку бенд" - Деси и Алекс. Преди години в Плевен Слави е тренирал карате.

Във фитнес се потят и ваят тела още две известни лица от малкия екран - водещият на "По света и у нас" Сашо Пелев и водещият в телевизия ММ Роро. Разликата е, че Роро комбинира фитнеса с бягане сред природата, докато Сашо играе скуош, когато има време. Пелев обаче не е начинаещ, тъй като е тренирал плуване и ски като ученик, после минал на джудо, след това на карате, киокушинкай и айкидо, а като студент 5 години вдигал тежести в зала.

В страната има още двама известни любители на скуоша. Това са водещият на "Вкусно" Ути Бъчваров и продуцентът Нико Тупарев.

За кого се сещате, като ви кажат конен спорт? За Нона Йотова, разбира се. Актрисата прихвана любовта към тези животни покрай своя любим - Богомил Бонев, и сега не пропуска възможност да се рекламира като ездачка.

В интерес на истината сред родните актьори почти няма такива, които да не могат да яздят. Но почти няма и такива, които да могат да си позволят да притежават и издържат кон.



Повечето ни актьори яздят



благодарение на покойния Димитър Кехайов, който ги обучи. Катето Евро, Елена Петрова, Йоана Буковска, Стойко Пеев са само малка част от известните имена, които стоят добре върху благородното животно.

Останалите родни звезди се занимават с по-простосмъртни начини за поддържане на тяло и дух. Кавалджията Теодосий Спасов е любител на волейбола, дори е бил в представителния отбор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Нина Николина и Димо от "P.I.F" карат колело. Нина обаче е привърженичка на планинското колоездене и често катери из Витоша. А страстта на Димо по велосипеда пролича най-силно, когато той посвети песен на любимото си занимание.

Лили Иванова е известна с гимнастиката с пясъчни торбички около глезените, която прави в домашни условия. Научила я от личния си инструктор по фитнес Вили. Тя между другото също има добра основа, тъй като е тренирала спортна гимнастика, дори е била републикански първенец.

Да поддържаш фигура и дух по такъв начин не е лошо. Само че трябват и пари, много пари. Защото максимата на древните днес трябва да звучи така: "Здрав дух в здраво тяло със здрава кесия."
 
Ирра е сред най-ревностните привърженици на модното у нас тай-бо.
 
Коцето Калки не крие пристрастията си към всичко, що иде от Индия.
 
Жорж Ганчев си има баскетболен кош на вилата в Резово, където поддържа формата си.
 
Депутатът Тошо Пейков е изкатерил де що има високи върхове у нас и някои в чужбина. Тук покорява връх Вихрен.
2685
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД