:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 717
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наука

Скритата маса все пак съществува

Без нея галактиките би трябвало да се разлетят на различни посоки
Изследвания в диапазона на рентгеновите лъчи са позволили на учените да получат ново потвърждение на теорията, че по-голямата част от нашата Вселена се състои от т.нар. скрита маса, пише "Астрофизикъл джърнъл".

Много астрономи смятат скритата маса за единственото логично обяснение на орбитите на звездите и формите на галактиките, които наблюдаваме. Досега никой никога не я е виждал и не знае какво точно представлява, без нея обаче галактиките би трябвало да се разлетят на различни посоки.

Новите данни са получени от рентгеновата обсерватория на НАСА "Чандра". Те показват, че галактиката NGC 720, отдалечена от Земята на 80 милиона светлинни години, е обкръжена от елиптичен облак горещ газ, който не е ориентиран така, както видимата част на галактиката. Горещият газ изпуска рентгенови лъчи, но не може да бъде открит във видимия диапазон на честотите.

"Формата и положението на газовия облак са такива, сякаш той е ограничен от скрита маса с елиптична форма, разказва Дейвид Бът, сътрудник на Калифорнийския университет. Това означава, че скритата маса не е просто илюзия, следваща от теорията за гравитацията, а реалност."

Ако нямаше скрита маса, газовият облак, наблюдаван от "Чандра", просто би се разсеял. Учените са открили също, че получените данни съвпадат с теорията, според която масата се състои от бавно движещи се частици, взаимодействащи помежду си и с обикновеното вещество само чрез гравитацията. Другите форми на скритото вещество, описани от теоретиците, например студено-молекулярното вещество, не съвпадат с формата на облака газ, наблюдаван от астрономите. Удивително е, че през последните 100 милиона години формата на газовия облак не е била нарушена при сблъсък и сливане на галактики, отбелязва електронният сайт "Спейс".
877
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД