:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 643
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Забелязана е 21-та луна на Уран

Група астрономи, ръководени от д-р Кристоф Думас от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, щата Калифорния, са открили нов спътник на планетата Уран, съобщи НТВ. Така общият брой на луните на седмата планета в Слънчевата система вече е 21.

Спътникът, който засега е известен само под номер S/2001 U1, подобно на пет други спътника на Уран се движи по крайно сложна, неправилна орбита, която не съвпада с орбитите на по-големите луни на планетата, пише в. "Известия". Всички спътници от групата са с диаметър от 10 до 20 км. Предполага се, че те са останки от сблъсък на небесни тела от ранния стадий на формирането на Уран.

"Спътници с неправилна орбита като S/2001 U1 много трудно могат да бъдат наблюдавани, тъй като яркостта им е слаба и по принцип се намират на големи разстояния от планетата, твърди д-р Думас. Те трудно се забелязват сред звездите, ако не се използват специални методи за наблюдение."

По брой на известните спътници в Слънчевата система Уран заема трето място след планетата Юпитер, която има 39 луни, и Сатурн - с 30 луни.
301
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД