:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 675
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

331 древни гробници разкопани в Гърция

При археологически разкопки в Северна Гърция бяха открити 331 гробници от VI-V век преди Христа, които съдържат богата колекция оръжия и бижута. Те попаднаха и на гравирана мраморна стела от IV век преди Христа, предаде АФП.

След 8-годишни разкопки екипът под ръководството на археолога Павлос Хрисостому открил гробниците, които датират от 575-450 г. пр.н.е., в центъра на античния град Пела, една от столиците на древна Македония, западно от сегашния град Солун. В гробниците бяха намерени каски, щитове, мечове, копия, десетки бижута за жени, вази, мебели и други вещи. Повечето бижута са били изработени в Македония, но някои са били донесени от Египет, Мала Азия, островите в Егейско море, Коринт, Атика.

Гробниците дават важна информация за Македония преди управлението на цар Филип II Македонски, бащата на Александър Велики, поясни Хрисостому. Освен това в предградията на Солун археолозите открили мраморна стела от първата половина на IV век пр. Христа. Върху стелата, висока 74 см и широка 25 см, са гравирани 150 реда с текст на гръцки език.

Стелата свидетелства за споразумение между две враждуващи политически формации в древния град Дикая, който се е намирал в района. В текста се споменава за цар Пердикас като свидетел и гарант на споразумението. Археолозите смятат, че става дума за по-големия брат на Филип II Македонски, управлявал страната между 365 г. и 359 г. пр. Христа.
775
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД