:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 726
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

Под моста за "Дружба" в София бият и грабят жени

Мястото е напълно неосветено, нито една институция не отговаря за него. Последната жертва е 53-годишна печатарка, която оцелява с 11 шева на главата
Точно на 53-я си рожден ден - на 16 октомври, софиянката Василка Цветкова отива на работа нощна смяна. Тя се труди на 4-цветна машина в държавната печатница "Образование и наука", където се правят списания, календари и плакати. Часът е 21,30, тя минава под моста на бул. "Цариградско шосе" на разклона за квартал "Дружба", където е и отбивката за летището. Носи малък пътен сак през рамо, в който е сложила собственоръчно направен кекс и сладки - да почерпи колегите за празника си. Алкохол не носи, защото не се пие в работно време. В чантата са 30-те й лева и книги. Във фаталния ден обаче носи документите в себе си и това ги спасява. Василка вече е стигнала до стълбите, когато вижда, че по шосето към нея върви млад мъж. Забелязва, че е слаб и нисък, но лицето му е в сянка. В този момент той тръгва към нея.

------------



"Разбрах, че нещо ще става и забързах нагоре по стълбите,

но не съм млада, не мога да тичам, когато бях някъде на средата, той ме настигна", спомня си жената.

Непознатият я удря странично от лявата страна на главата. Според лекарите - с тъп предмет. В това време той успява да издърпа сака й и да избяга. Василка залита и се удря в железния парапет, след което пада по гръб надолу по бетонните стълби. Резултатът - дупка в слепоочието, 7 шева на челото и още 4 над устните. Няколко секунди тя е в безсъзнание. Когато отваря очи, наоколо няма никого. С огромни усилия тя успява да стане и да стигне до печатницата, опитвайки се да запуши раната, от която шурти кръв. Охраната на портала вика колегите й, които на бегом отиват на мястото, обикалят района, но не откриват нападателя.

Пострадалата жена не вярва, че той ще бъде заловен. Затова и отказва да подаде жалба в полицията, въпреки че униформени идват в печатницата след инцидента.

"Никой не иска да работи нощна смяна.



Под този мост е абсолютна тъмница, няма една лампа.



Колежките, които са втора смяна и си тръгват в 22,00 ч., ги изпраща някой от охраната, но нас няма кой да ни пази", казва Василка Цветкова. Остава й да пресича булеварда, но там пък рискува да я сгази кола.

След инцидента ръководството на печатницата смята да предприеме мерки, за да осигури защитата на своите служителки. 80% от персонала е жени.

"Досега нямаше нощна смяна, започна от октомври и затова не сме искали от общината да освети подлеза, но само чакаме директорката да се върне от отпуска и ще напишем молба", каза пред "Сега" зам.-шефът по икономическите въпроси на печатницата Ангел Танов.

Преди около година имало случай, при който ограбили една от работничките и тогава полицията задържала някакъв румънец. Сега след случилото се охраната на печатницата забелязала цивилни полицаи да обикалят около моста, казва Танов. От Седмо РПУ, в чийто район е мостът, обаче отрекоха тази информация. По принцип служителите на Охранителна полиция са униформени. Дали сме препоръки до общината около моста да бъде осветено, както и на други места в квартала, където има потенциална възможност за извършване на престъпления, казаха още от Седмо РПУ. Но уточниха, че това далеч не е най-опасният район и че нямат данни там да има много нападения.

Няколко колежки на Василка обаче също са пострадали. Тодорка била ограбена посред бял ден, непознат младеж дръпнал найлоновата торба от ръцете й и избягал. Друга от работничките, която също била нощна смяна, успяла да се измъкне само защото е млада и избягала от крадците. Трета също била късметлийка, като по чудо се справила в схватка с нападател, който дърпал чантата й.

Когато потърсихме информация от община "Младост", зам.-кметът Димитър Владев каза, че за първи път чува за инциденти под моста. Той не можа да отговори на въпроса защо мястото не е осветено. Дори и след проверка.

Владев обясни, че по принцип общината всяка година изготвя програма, в която се определят обектите, нуждаещи се от осветление, а след това е нужно одобрението на Столичния общински съвет. Очевидно мостът не е сред тях.

Ако осветлението се приеме с акт 16, се предава на служба "Улично осветление", която се грижи за неговата поддръжка.

"Този обект не е към нас, отдавна



там всичко е унищожено, кабелите са изгнили,



има много стари електрически стълбчета. Трябва някой да го изгради и тогава да ни го предадат да се грижим за него", каза Илия Николов от "Улично осветление" - "Младост". Според него булевардът и районът били светли, само под моста "вероятно" било тъмно.
 
"Много ме боли главата и съм замаяна, но поне отокът малко спадна, че цялата бях подута", казва няколко дни след инцидента Василка Цветкова и се радва, че все пак е жива.
820
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД