:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 678
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Преоткриват лекарство, ефективно срещу рака

Лекарства на базата на талидомид са многообещаващи за лечението на някои форми на рак, съобщи Би Би Си. Изследването е извършено в университетската болница "Сейнт Джордж", Лондон.

Новите лекарства действат по три начина - ограничават възпалението, стимулират имунната система да се бори с болестта и намаляват потока на кръв към тумора.

Талидомидът си спечели лоша слава през 60-те години, когато бе установено, че смятаното за безвредно успокоително средство причинява малформации на плода, ако се пие от бременни. Причината за това е, че спира развитието на нови кръвоносни съдове.

Сега лекарите смятат, че това свойство да се ограничава кръвоснабдяването може да се използва за лечение на рак. Като се лиши туморът от кръв, той ще спре да нараства.

Разработени са две различни лекарствени форми на базата на талидомид, като те са се оказали поне десет пъти по-ефикасни от самия него.

Имунната система е способна да разпознава раковите клетки на много ранен етап и да ги унищожава, преди да започне да се развива тумор. За съжаление тя невинаги може да се справи със задачата. Новите лекарства й помагат. Те намаляват и съпътстващото възпаление, което, естествено, се появява в тялото и допринася за развитието на рака. Двете лекарства вече се изпробват клинично в Лондон.
519
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД