:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Европейската комисия ще стандартизира медицинските сайтове

В тях не трябва да се допуска непроверена информация, съвети от самозванци и рекламиране на съмнителни лекарства
Европейската комисия прие план за въвеждане на минимални изисквания за качеството на информацията в специализираните медицински сайтове.

Всички уебстраници, в които се помества справочна инфорация или съвети, ще трябва да отговарят на строго определени изисквания, иначе



рискуват да бъдат изтрити от мрежата



Комисията въвежда тези мерки, тъй като през последните години рязко се е покачил броят на хората, които използват Интернет за търсене на медицинска информация. Най-често се търсят данни за лекарствени препарати и съвети за решаване на здравословни проблеми. Заедно с увеличаващия се брой адреси на медицинска тема и онлайн читатели, расте и опасението, че в голяма част от сайтовете не се публикува вярна информация. За да се предотвратят случаите на измами или подвеждаща информация, еврокомисарите ще изискват от авторите на медицински сайтове да се ръководят от базови стандарти по отношение на съдържанието. Основната цел е да се защитят правата, животът и здравето на потребителите.

От Еврокомисията съобщиха, че ще бъдат предявени изисквания към източниците на публикуваната информация, строги правила за неразпространение на лична информация и



система за контрол над публикациите



и рекламирането на лекарствени препарати чрез банери. Ще се поставят изисквания и за поместване на информация за рецепти и упътвания за приложение на медикаменти и информация за лекарите-консултанти, които публикуват дадена информация, за да се предотвратят опитите на самозвани лечители да печелят пари от хорските болежки. Очакава се идната седмица да бъде огласен целият списък от изисквания, след като бъде гласуван на среща на министрите от страните-членки на ЕС.

Медицинските сайтове няма да създадат прецедент по отношение стандартизирането. Първата стъпка на ЕС бе направена тази година с изработката на общи правила за създаване на уебстраници, в които се публикува обществена информация - за държавни документи, общински и данъчни сайтове и т.н.

Липсата на контрол при публикуване на медицинска информация в web



се превърна в проблем след 11 септември 2001 г.,



когато в Интернет плъзнаха оферти за продажба на нелицензирани медикаменти за лечение на антракс. Предприемчиви търговци продаваха без разрешение Cipro - главен антибиотик за лечение на антраксовата бактерия. Сайтът http://www.thecanadiandrugstore.com предлагаше 500 mg от медикамента за 78.08 USD. Това принуди Американската асоциация на фармацевтите да предприеме мерки и да пусне в Интернет списък с лицензираните търговци, които имат право да продават този препарат и други лекарствени средства от групата на антибиотиците.





Български медицински сайтове



http://www.med.primasoft.bg - първият български сайт за медицинска и здравна информация

http://www.thorax.bg - сайтът на клиники "Торакс"

http://www.pharma-bulgaria.com - всичко за лекарствата в България

http://www.bzk.bg - сайтът на Българска здравна компания, откъдето можете да получите е-консултация от специалист

http://www.zdravninovini.com - здравни новини и актуална информация

http://www.biberonbg.com - бебешкият сайт

http://www.medicalbg.com - български медицински портал





Текст снимка: Продажбата на лекарства през Интернет и онлайн консултациите при избор на медикаменти може да носи риск за здравето и живота.
1041
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД