:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екскурзиите в Космоса поевтиняват

Консултанти от американската космическа програма смятат, че е настъпил моментът да се разработи печеливша космическа туристическа индустрия, съобщи "Ню сайънтист". Те са разработили стратегия, която може да направи полетите толкова евтини, че до 10 години да се привлекат милиони космически туристи.

Досега пътешествията в Космоса бяха само за мултимилионери. През 2001 г. американецът Денис Тито стана първият космически турист. Твърди се, че е платил 20 милиона долара за място на руската ракета "Союз". Втори беше южноафриканецът Марк Шатълуърт, който полетя в Космоса в началото на 2002 г.

Джей Пен от Аерокосмическата корпорация в Ел Сегундо, Калифорния, твърди, че няма технологически пречки пред космическия туризъм и смята, че цената може да бъде намалена до 15 000 долара на пътник.

Използвано е пазарно проучване от 1995 г., в което анкетираните посочили колко биха платили за билет за космическо пътуване. Изводите били, че за около 15 000 долара може да се наберат около милион желаещи за една година. След това са направени изчисления как да се свали цената до тази сума.

Най-евтиният и бърз начин да се извозят много хора в Космоса е със совалка от две части. Едната, приличаща на къса и широка ракета с крила, ще извежда по-малка ракета до Космоса, откъдето вече със собствена сила малката ракета ще влезе в орбитата на Земята. Тогава голямата ракета ще се върне за втори полет, а малката ще се свърже с космическа станция, за да свали пасажерите и да вземе предишната група.

За да стане това изпълнимо, ракетите трябва да могат да работят добре за стотици полети с малка поддръжка. Друг начин да се намали цената е да се използва керосиново гориво, а не течен водород.
703
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД