:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,508,838
Активни 125
Страници 7,563
За един ден 1,302,066
Спор

Просветният министър хвърли шестиците на народа

Обществото вече обсъжда "за" и "против" оценките в началното училище, но няма данни, че Владимир Атанасов проявява интерес
Обществото от известно време се занимава с най-новата идея на просветния министър - дали да се премахнат оценките в началното училище?

Но реалната дискусия се губи сред популистки шум. И източникът на този шум естествено е самият автор на идеята. Първо Атанасов подхвърли, че не било редно да се товарят децата още в този ранен етап от развитието си с цифрови оценки. После добави, че ако все пак такива има, добре ще е да се пишат по-малко двойки и тройки. Накрая великодушно остави въпроса да решават родителите. Как точно министърът очаква да разбере мнението на родителите - с анкети по улиците, от вестниците или чрез социологическо проучване, не е ясно.

Още повече че ако дадено гледище се споделя от мнозинството хора, не значи непременно, че то е правилно и следва да се вземе на въоръжение като образователна политика.

Изобщо министър Атанасов нито казва какъв е проблемът сега с оценките в началното училище, нито предлага решение. Всъщност лекомислието, безхаберието и самоцелните реформи са традиция и за това министерство, и за този министър. Така че "хвърлянето на око" на бележките до 4-и клас не е кой знае каква изненада.

Създадената от просветния министър ситуация обаче има и позитивни страни. Фактът, че МОН инициира дискусия, в която сам се отказва да участва - може би защото е неспособен на това, - е нещо добро. Защото дебатът така ще е по-свободен. Опасността е в това той да не бъде самоцелен и резултатите от него да отидат на вятъра. И накрая министър Атанасов да направи каквото му е било скимнало от самото начало. Или пък изобщо нищо да не предприеме.

Но дори и да няма институционализиран резултат, все пак си струва обществото ни да поразсъждава на подхвърлената от просветния министър тема "Да има ли оценки в началното училище?" Най-малкото защото е добре да се замислим доколко адекватно на съвременния свят е образованието на децата ни.

Застъпниците на тезата, че трябва да се премахнат бележките в началния курс, изхождат от аргумента, че оценката не може адекватно да покаже образователното ниво на ученика. Тя не давала необходимата обратна връзка на родителите и учителите за децата в тази крехка възраст. Освен това тя подтиква учениците още от първите им години в училище към бележкарство или пък стресира децата.

Противниците на премахването на оценките се аргументират така: сега имаме стройна и лесна за съизмерване система от знаци, които показват къде стои ученикът. Скалата с оценки позволява и на ученика, и на неговите родители да се ориентират как той се справя. Освен това оценката мотивира, а липсата й ще доведе до обратното.

Между двете гледища има и средно - да се запазят оценките, но да не са числови, а с думи или някакви знаци, подходящи за тази възраст. Целта в случая е оценката да насърчава. Това гледище може също да се опре на идеята за разширяване на модела на 1-и клас - децата да преминават нагоре със свидетелство, в което да има една-единствена словесна оценка. Може да се стигне и още по-далеч - децата да преминават автоматично в по-горен клас не само след 1-и клас като сега.

Стана така, че Европа тръгна след Турция, а не обратното

Отстоявайки интересите си, Анкара бръкна в джоба на Щатите и накара европейците да я бранят
Коя балканска държава има смелостта да заяви открито на Вашингтон, че не е необратимо ангажирана с него? Единствено Турция си позволи да се опъне на САЩ и да се пазари до последно за икономическа помощ в случай на война срещу режима на Саддам Хюсеин.

Освен това Турция, която не бе от най-желаните в Европейския съюз, съумя така да използва ситуацията около Ирак, че да придърпа на своя страна Стария континент.

Независимо че тъкмо отношението й към близкоизточната политика на Вашингтон накара САЩ да подкрепят желанието й за членство в Евросъюза и за получаване на дата за начало на преговори с Брюксел,Анкара изпоти щатските дипломатиПри това поведението й не бе продиктувано от желание да се хареса на европейците, нищо че иска членство в елитния им клуб.

"Нашите американски приятели не трябва да интерпретират разрешението, дадено от парламента за модернизиране на бази като знак, че ангажиментът на Турция е достигнал необратима точка", каза лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган.

На 6 февруари Меджлисът даде разрешение американски специалисти да модернизират военно-въздушни бази и пристанища в Турция с оглед използването им при евентуална война срещу Ирак. Анкара обаче отказа да внесе въпроса за разполагането на американски части на турска територия с цел да се открие втори, северен фронт срещу Ирак, докато не получи писмени гаранции от Вашингтон за компенсации на икономическите й загуби от евентуална война.

Турците здраво се пазарят, докато постигнат своето. За София и Букурещ е под достойнството да водят такъв пазарлък със съюзниците си. Нищо че веднъж надеждите им да се облажат останаха излъгани - безрезервната им подкрепа на войната срещу Югославия не им донесе нищо, освен загуби. Пактът за стабилност така и не хвърли втори мост на дружбата между тях.

Турците не страдат от подобни предразсъдъци и си искат своето. Дипломацията им винаги се е ръководила от разбирането, чеако не си поискаш, няма как да получишА турците не престават да си искат. И съответно да получават.

Само за да се съгласи да поеме командването на мироопазващата мисия в Афганистан в началото на юни м.г., Вашингтон обеща на Анкара 200 милиона долара. Отделно Конгресът на САЩ отпусна на Турция 28 милиона долара за финансиране на мироопазващия й контингент в Афганистан.

Макар и светска, Турция е ислямска страна. Независимо от това обаче, тя застана на страната на САЩ и Великобритания в иракската криза. Анкара обаче се заинати по въпроса за пускането на американските части на своя територия и отсече: Първо дайте парите, после пускаме войските.

С първоначалното си искане за 92 милиарда долара Турция хвърли в изумление американците. Но и тях си ги бива и отсякоха: 6 милиарда безвъзмездна помощ и 20 милиарда кредити. Пазарлъкът наистина попрехвърли мярката, но в крайна сметка облаците, които надвиснаха над турско-американските отношения, не бяха бурни.

По-малко уважавана ли е Анкара заради "нескромните" й претенции?

Едва ли. Турците за пореден път показаха, че всяка проамериканска външна политика, била тя искрена, или не струва пари. Освен това теумело използваха ситуацията,за да получат поредния транш от 16-милиардния заем, който МВФ им отпусна, но задържа заради неизпълнение на предписаните й реформи. Защото САЩ, чийто глас тежи най-много във Фонда, започнаха да гледат с по-добро око на "реформаторите" в Анкара заради нарастващата необходимост от турски военни бази.

Парите не са единственото, което Турция си подсигури. Тя вече има и защита на НАТО в случай на война с Ирак. Заради планирането на помощ за Турция алиансът бе на път да се разцепи. Но в името на единството европейските съюзници замазаха противоречията си и се подредиха до един зад Анкара с обещанието да й помогнат, ако се почувства заплашена при война в Ирак. НАТО одобри разполагането в Турция на самолети АУАКС, ракетни системи Пейтриът и части за химическа и биологическа защита.

В крайна сметка Анкара си подсигури подкрепата и на Америка, и на Европа. И никой дори не помисля да определи политиката й като "детинска".
777
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД