:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,509,355
Активни 136
Страници 8,080
За един ден 1,302,066

Красимир Димитров: Трябва да има словесни оценки

Каква информация дава на родителя една четворка в бележника?, пита класният на 4 "в" клас в 22-о училище
Снимка: Александър Михайлов
Винаги съм смятал, че в началния курс трябва да се премахне оценяването на учениците. Нека знанието да бъде в основата на това, което се случва в училище. И да получаваш удоволствие, че знаеш, че можеш да се изявиш. Нека то бъде основният мотив и стимул на учениците. Един професионален учител винаги може да намери начин да стимулира децата и те да получават своите малки награди.

Какви са недостатъците на оценките?

На първо място,шестобалната скала е

с много малък диапазонТова е количествена оценка, която не дава кой знае каква информация на родителите. Какво точно казва на родителя една четворка в бележника? Не е ясно защо детето има четворка или петица. Системата е неефективна, тъй като има голяма доза субективизъм.

Що се отнася до това дали оценката мотивира учениците да учат, психолозите смятат, че мотивировката на учениците от тази възраст за учене така или иначе е външна.

Децата учат, за да доставят радост и получат одобрение

от мама и татко. Липсата на оценка не може да бъде демотивираща, може да бъде демотивираща липсата на заинтересованост от родителите.

Ако оценката трябва да бъде количествена, трябва да става чрез добре разработени тестове, стандартизирани за България, в които да се оценява по 100-точковата система. Това също е количествена оценка, но прецизна. В цял свят хората работят с тестове, включително и обучителни, такива с които децата получават знания, а не се проверяват.

Друга негативна страна на оценката енатискът, който някои родители оказват.Нерядко той граничи с буквален тормоз - психически или физически. Ако аз като учител разбера, че това става, ще се замисля дали да пиша ниски оценки. Слабата оценка е сигнал, че ученикът не е научил, но тя спира да действа, ако води до тормоз. Това е по-тежкият вариант на бележкарството. По-лекият е от страна на самите ученици - започват да броят кой колко шестици има. Има случаи, в които родителите стимулират това - ако имаш еди колко си шестици, ще ти купя еди какво си.

Аз непрекъснато се боря с това и обяснявам на моите ученици, че те учат не за оценката, а за знанието.Какви са преимуществата на словесната оценка?Качествената оценка, оценката с думи, е много по-наситена с информация и родителят много по-лесно може да се ориентира. Това е оценка, която носи в себе си развиващ елемент, защото съдържа в себе си препоръка - какво да направи ученикът, за да няма четворка. Не е вярно, че при словесно оценяване не може да се осъществи обратна връзка. Ако учителският труд се заплаща достойно и хората не мислят колко още допълнителни неща да работят, подобни словесни характеристики може да се готвят в края на всяка седмица. Нищо не пречи например бележниците да си останат, но в тяхда се пишат само словесни оценкиИдеята на една словесна оценка е да се направи анализ на личното, индивидуалното развитие на ученика. На фона на всички останали едно дете може да е в средна категория, но за своите възможности да се справя отлично. Ясно е, че нещата се познават в сравнение, но е хубаво това да се избягва максимално.

По принцип оценяването на знанията сами по себе си не е толкова важно и съществено. Получаването на знания е елемент, който трябва да подпомага развитието на детската личност. Не трябва трупането на знания да е самоцел. Специалистите отдавна не се чудят какво да се преподава, а как да се преподаде, така че да е интересно. Проблемът е как да се прикове вниманието на децата, да се стимулира тяхната активност така, че те активно да участват в процеса на получаване на знания. Затова оценката в този случай няма решаваща роля. Тя сама по себе си не е нито нещо добро, нито нещо лошо. Важно е учениците да бъдат мотивирани.

Ако едно дете е написало 30 грозни букви, но една е хубава, трябва да се обърне внимание на нея. Винаги съм внушавал на учениците си, че могат да се справят.
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД