:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 196
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КАРИЕРА

Най-новата българска оперна прима

Пловдивчанката Соня Йончева превзе Метрополитън опера седмици след раждането на сина си
снимка: Nathalie Gabay
Соня Йончева
33-годишното сопрано Соня Йончева, която ще изнесе един от редките си концерти у нас на 5 април в зала "България", е момиче на късмета. Разбира се, зад популярността й и суперлативите в издания като "Ню Йорк таймс" и "Вог" стои много труд, но кариерата на пловдивчанката е изпълнена с щастливи случайности.

Последната и най-известна сред тях е през есента на 2014 г. Соня е у дома си в Швейцария и се грижи за петседмичния Матео. Той е първороден син на Йончева и венецуелския диригент Доминго Хиндоян (той ще дирижира съпругата си и в столичната зала "България" след седмица). Телефонно позвъняване - сопраното получава покана да замести титулярката в "Бохеми" на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк. Между две кърмения на Матео, тя разучава партията на Мими от операта на Пучини. Бързичко изважда паспорт на малкия, за да може да пътува с нея за САЩ.

"Според мен това е лудост. Но щом ми се обадиха от "Метрополитън", не се замислих и веднага приех", казва сопраното. Резултатът е блестящ. "Нейната деликатна, замечтана роля на Мими беше напълно завършена", пише критикът Закари Уолф във в. "Ню Йорк таймс". Два месеца по-късно модната библия "Вог" й посвети фотосесия и детайлна статия, наричаща я "Най-ярката нова звезда на операта".

Мими от "Бохеми" не е първият случай, в който Соня рискува и сграбчва шанса. Дебюта си в "Метрополитън" година по-рано - през есента на 2013-а, пловдивчанката също дължи на случайността. Джилда от "Риголето" на Верди - сопраното Александра Курзак, се оттегля в началото на сезона поради бременност. Замества я Соня. И



както казват в Холивуд - "ражда се звезда"



На 21 ноември публиката възторжено аплодира дебютантката на сцената на "Мет", а рецензиите отново не пестят суперлативи за представянето й. Българската певица е определена като "поразително красив лиричен сопран, разкошен и проникващ". "Артистка пред прага на блестяща кариера", пише за нея Антъни Томасини от "Таймс".

Няколко месеца след това залогът се вдига още по-високо. Оперната прима Ана Нетребко се оттегля от европейските си участия във "Фауст" на Гуно, тъй като смята ролята на Маргарита за неподходяща вече за гласа й. Соня Йончева я замества и получава поредните хвалби, този път от британския "Гардиън".

"Наистина беше луда година", спомня си сопраното. "Трябваше да науча всички тези партии в последния момент". Преживяването не е ново за Йончева: още на 22 години, когато получава първата си главна роля в Женева, тя има четири дни да разучи "Щастливият измамник" на Росини и да замести заболяла колежка. Думи, ноти, мизансцен, режисура на образа: денонощно учене.

Но изненадите не свършват дотук. Всъщност Йончева е трябвало да пее Мими от "Бохеми" през есента на 2014 г. в операта на Сан Франциско (по ирония на съдбата, премиерата е насрочена за същия 14 ноември, в който тя дебютира като Мими, но на сцената в Ню Йорк). Когато разбира, че е бременна, отменя репетициите за Сан Франциско. Но не успява да устои на предложението на "Метрополитън". "Късметлии сме, че тя реши да прекара майчинството си, пеейки на нашата сцена", представя я генералният мениджър на нюйоркската опера Питър Гелб на премиерата.

През януари Соня замести Марина Поплавска като Виолета в "Травиата". Но това не е всичко. Тази зима Соня Йончева издаде и дебютния си албум за Sony Classical. Той е вдъхновен от "бел епок", включва арии от Офенбах, Масне, Гуно, както и позабравените френски композитори Шарл Лекок и Андре Месаже. Албумът носи името Paris, Mon Amour - защото именно Париж е градът, от който започва стремглавият път нагоре на младата пловдивчанка и, логично, той заема специално място в сърцето й.

Пътят на Соня Йончева обаче започва от Пловдив. Тя се насочва към музиката



благодарение на своята амбициозна майка



- "майка лъвица", както я нарича в интервюта. Соня започва да свири на пиано на 6. В тийнейджърските си години, като водеща на музикално шоу в родния си град, тя открива пеенето. "На една от репетициите дойде жена, която отвори уста и започна да пее ария от Моцарт. Бях толкова впечатлена от звука, че поисках да правя същото." След като чува първите опити на дъщеря си, майката отсича: "Ще бъдеш оперна певица".

Соня завършва Музикалното училище в Пловдив - пиано и оперно пеене в класа на Нели Койчева. На 19 години заминава за Женева, където учи класическо пеене в местната консерватория. Малко известен факт от биографията й е, че същата 2000 г. тя и брат й Мартин Йончев (роден 1988-а) стават изпълнители на годината в конкурса на БНТ "Хит минус едно". Малкият брат също израства с музика: заляга над пианото от 4-годишен, от дете участва в тв предаванията "Като лъвовете", "Малките големи звезди", различни фестивали и конкурси. На 8 става солист на Хора на пловдивските момчета и младежи, а през 2005-а печели първото музикално риалити в България - "Стар Академи". Също като кака си, Марин Йончев завършва Женевската консерватория, но избира да се върне в България.

Но да се върнем на голямата сестра. Срещата й с Уилям Кристи, световноизвестен диригент и музиколог, също може да се нарече случайна. На път през Женева той се отбива за няколко часа в консерваторията и прави майсторски клас. "Имаше възможност само за трима ученици и за мое щастие аз попаднах в тази щастлива тройка. Работихме пред публика, той много ме хареса и ме покани на прослушване в Париж. А представете си, срокът за кандидатстване за академията към "Лез ар флорисан" ("Процъфтяващите изкуства") беше изтекъл преди цели три месеца. Приеха ме без никакъв опит в бароковата музика!", спомня си Соня. През 2007 г. тя вече е част от престижния ансамбъл за барокова музика на Кристи в Париж.

Барокът се оказва тесен за неспокойния й дух. Следващата стъпка е през 2010 г. - Соня се явява на най-престижния оперен конкурс в света



"Опералия", организиран и дирижиран от Пласидо Доминго



в "Ла Скала". Печели го. Това й отваря много врати. Но "най-същественото, което научих след "Опералия", беше, че не е важно да спечелиш. Важно е да защитиш титлата си и винаги да си на ниво, във форма и наясно какво правиш", разказва Соня пред "Ню Йорк таймс".

Кариерата й на голямата сцена стартира с ролите на Клеопатра от операта "Юлий Цезар" на Хендел и Лейла от "Ловци на бисери" на Бизе; но сензация в оперния афиш на Париж Соня предизвиква с Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети. През миналата година тя изнесе и концерт на открито пред Айфеловата кула - събитие, което ще повтори и през 2015-а.

Гласът й звучи на сцените на "Театро Реал" - Мадрид, "Ла Скала" - Милано, Национална опера - Прага, Опера Лил, Бруклинска музикална академия - Ню Йорк, както и в концертни зали като "Тонхале" - Цюрих, Cite de la Musique - Париж, "Линкълн център" - Ню Йорк, "Барбикан център" - Лондон, "Алте опера" - Франкфурт, Palais des Beaux Arts - Брюксел, и други. Партнирала си е с многобройни имена от света на операта и популярната музика - Стинг, Пласидо Доминго, Емануеле Хаим, Владимир Козма, Елвис Костело, Милена Канонеро, Наташа Рение, Пиерджорджо Моранди, Джеймс Конлон, Ален Жилбер.

Днес ангажиментите на Соня са ясни за пет години напред, включително откриването на сезона 2015/16 на "Метрополитън" през септември, когато ще влезе в ролята на Дездемона в "Отело". Спектакълът ще бъде предаван на живо в много страни по света. "Надявам се, че Соня Йончева ще стане една от големите звезди на "Метрополитън". Аз ще работя с нея така, че тя да пее тук поне по два пъти всеки сезон", казва шефът на "Мет" Питър Гелб.

Но преди това я чакаме на родна земя, където ще се насладим на нейните изпълнения на Масне и Пучини.

снимка: Ruven Afanador
Кадър от "Вог". За фотосесията певицата носи на ръката си пръстен с диамант на стойност 2800 долара и обици на "Долче и Габана".
снимка: FRED R. CONRAD/"Ню Йорк таймс"
Броени дни след раждането, Соня разучава "Бохеми" и излиза на сцената в "Метрополитън".
снимка: фейсбук на Соня Йончева
Кадри от сватбата на сопраното с Доминго Хиндоян, венецуелския диригент, под чиято палка тя ще пее и на концерта си в София.
 Със София Лорен, 2013 г.
снимка: фейсбук на Соня Йончева
С малкия Матео и таткото Доминго
снимка: Nathalie Gabay
Соня Йончева
178
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД