:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Синдикатите дадоха заден за проблема с болничните

За сметка на това успяха да се преборят от средата на годината да тръгне ваучерното хранене за работниците
Без възражения в съвета за тристранно сътрудничество беше приет вчера текст, който ще принуди работниците, чиито работодатели са длъжници на НОИ, да си плащат, за да получат обезщетение при болест или майчинство. С промени в наредбата за осигуровките върху различните плащания ще бъде записано, че пари при болест и майчинство могат да се изплащат от пенсионното и на хора, на които не са внасяни осигуровки върху заплатата. За тях обаче задължително трябва да бъде платена осигуровката за пенсия от 29% върху обезщетението.

Тази вноска е само за сметка на работодателя, но се предполага, че след като той не е плащал на работника осигуровки върху заплатата, едва ли ще плати и върху обезщетението. Освен това трудещите се по закон не могат да внасят в НОИ пари, които са за сметка на шефовете. При това положение те или ще трябва да се откажат от обезщетението си, или да се споразумеят с работодателя да му дадат нужните пари, а той да им ги преведе на НОИ, коментираха експерти.

Първоначално синдикатите имаха намерение да атакуват тази разпоредба, но впоследствие се отказаха. Те решиха да впрегнат усилията си на тристранката, за да убедят управляващите да махнат осигуровките върху ваучерите за храна. Социалната министърка Христина Христова им е обещала да внесе предложение за това след юни.

В момента сумите за ваучери са освободени от данък печалба, но се облагат с осигуровки и ДОД. Вече има 6 одобрени фирми, които ще предлагат ваучерно хранене, но според синдикатите и работодателите системата няма да заработи заради вноските и данъка.
4
820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Март 2004 23:44
При това положение те или ще трябва да се откажат от обезщетението си, или да се споразумеят с работодателя да му дадат нужните пари, а той да им ги преведе на НОИ, коментираха експерти.
Те пък синдикатите само за болничнити ли са дали заден. Чии права защитават, май на работодателите. Да вземат да се саморазпуснат и без това нищо не вършат, освен да се облагодетелстват.
03 Март 2004 09:42
drugarju socialen prezident, kade ste ?moze bi po perni6ko praznuvate 3 mart i to bez putin, tazi godina.mezdu grozdovata i salatata natisnete lostovete dadeni vi ot konstitucijata i simulirajte dejnost /i to prevantivno /.4estit praznik nakraja.i da ne treperi desnicata vi kato podpisvate dokumenta za vlizane v nato.pozdravete i kaka zorka.badete zdravi.
03 Март 2004 11:08
То пък едни синдикати
03 Март 2004 17:58
Срещнали се Пена и Васа и вземи да се оплакват една на друга. Пена, че
мъжът и бил 100% импотентен. А Васа и казала: - Какво се кахъриш ма Пено!
Моят мъж като разбра какво са решили с болничните си взе болничен. Нали е
300% импотентен. Не стига, че не го бива, а ми взе, че падна. Изкълчи си средния пръст на дясната ръка и си прехапа езика. Питаш ли ме СЕГА какво
да правя като е тристранно импотентен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД