:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всички подкрепят Велчев за образователен пакт

Депутати от всички партии застанаха вчера зад предложението на финансовия министър Милен Велчев парламентарните сили по примера на Ирландия да подпишат споразумение за дългосрочно финансиране на образованието. Опозицията обаче беше скептична, че идеята му ще се осъществи.

"Подкрепям идеята, но съм затруднен да отговоря какъв процент от брутния вътрешен продукт трябва да се заделя за целта", коментира шефът на образователната комисия Асен Дурмишев. Сега за образование у нас се отделят 3,9% от БВП.

"Крайно време е у нас да има политически консенсус по конкретни въпроси от националното развитие. Образованието е един от най-важните", каза зам.-шефът на нововремци Борислав Цеков. "Добра идея, в образованието трябва да има по-малко партийна политика", заяви заместникът на Доган Лютви Местан. "НДСВ първо трябва да обедини себе си и после да обединява другите по даден проблем. Иначе идеята е добра и би трябвало да се подкрепи", заяви Росица Тоткова от ОДС.

Димитър Йорданов от СДС също харесва ирландския опит, но заяви, че никакви споразумения не заместват отговорността на управляващите за провал в дадена сфера. И червените одобряват по принцип предложението на Велчев, но не са наясно какво точно той предлага.
15
633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
19 Май 2004 22:20
Всички СЪГЛАСНИ, само че начело с председателя на комисията по образование и наука и министъра на МОН не знаят с колко да се повишат субсидиите. Е с какво сте съгласни тогава? Ако е с Ирландския опит тогава субсидиите да са като в Ирландия.
19 Май 2004 22:27
Какви увеличени субсидии пък ти се мътят на теб, повече субсидии няма да оправят образованието. Трябва радикална реформа - намаляване на студентите, въвеждане на западни стандарти на обучение, стипендии само за най-добрите и добре премерени такси, които да отсяват плявата, която иска да спи 5 години и да вземе накрая диплома. Съответно по този начин освободените средства трябва да се насочат към средното образование.
20 Май 2004 02:35
...и добре премерени такси, които да отсяват плявата.

White_man,
Щом е богат, значи е умен - така ли ?
Ми то тогава Ряпата, Компира и побратимите им са най-достойни за студенти
*
Нужен е обратен подход -
1. Разделяне (пълно) на преподаването от оценаването на придобитите знания на учащия.
*
2. Заплатата на преподавателя да е пряко свързана с броя и успеваемостта на обучаемите.
*
3 .Всеки учащ да върви с определена сума, варираща в зависимост от успеваемостта му (оценявана зз всеки предмет по обективен начин от външни за преподаването и учебното заведение лица), чрез което се финансират учебните заведения.
*
4. Държавно финансиране на учебните заведения независимо от формата им на собственост.
*
5.Безплатно за учащия образование и стипендии за компенсиране на пречките от материален характер и насърчаване на успеваемостта.
20 Май 2004 05:40
"Добра идея, в образованието трябва да има по-малко партийна политика", заяви заместникът на Доган Лютви Местан." .... Ха тъй. Бравос. Нали учите фес тайфите да не учат в български училища. Какво ви дава моралното право да вземате отношение по проблемите на българското образование...
20 Май 2004 08:30
Ксй знае как ше побългарим ирландския модел. Мисля си, че коментираме само най-лесната част от образованието - висшата. А ако не се реформира основно средното образование, висшето след 7-8 години просто няма да е висше. Според мен е нужно да се уволнят всички учители, които нямат желание и умения, а да останат само мотивираните и амбициозните с двойно по-висока заплата.
А за висшето образование, ако няма високи стипендии (~300 лв)за талантливите ни студенти, ще им се радваме на успехите в Харвард. Който не умее, но има пари да си плаща!
20 Май 2004 09:11
Ами на някой да му е ясно какъв е ирландския опит?Щото на мен ми е! Но на някои други същ не им е .И на журналиста на тази статия не му е , щото въобще не го цитира , но за това пък не му пречи да прави изводи.
Потресена съм от журналистическото невежеството и манипулациите в българската преса
Във всички ЕС статистики , образованието в Ирландия не на най-високо ниво , нито по организация , нито по финансиране! Има страни с много по-висока степен на образование и би трябвало да се проучат първо както статистиката на ЕС , така и опита на други страни, за да се избере максимално оптималния и подходящ вариант за България. По принцип ЕС е финансирало всички свои членки.
Явно Велчев има "особени" съображение да иска ирландския модел.Не е лошо да се поразучат по-дълбоко мотивите му !


20 Май 2004 09:41
Въ, брях - всички подкрепяли... Айн цу цвайн цу дрън! Когато техни величества случайността и келепира ритнат някой на висок пост, той започва да се взима на сериозно. Демек, що река ази, все е наааааай-умно! От поредицата "успешни" реформи качихме неграмотността от 3 - 5 на 35 %!
20 Май 2004 09:42
За White man от Pin1
White man не ми се карай! Аз само се учудвам че ПУБЛИЧНО председателя на комисията по образование и наука към парламента и МИНИСТЪРА на МОН нямат мнение по въпроси от тяхна компетентност. При това предложението идва от техния колега Велчев.
Иначе това е хубаво, че ти имаш мнение по въпроса. И аз го уважавем. Но за мнението ти само това му е хубавото че го имаш.
20 Май 2004 10:12
За Ина Тодорова от Pin1...
Ина, министър Велчев предполагам, че казва нещо много просто: Ирландия е страна с НАЙ-БЪРЗ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ заради развитието на ИКОНОМИКАТА НА ЗНАНИЕТО в нея. Защо и ние да не СТАНЕМ като нея? По ландшавт и мащаби сме еднакви. В политиката РАЗЛИКАТА е във държавното ФИНАНСИРАНЕ на образованието и науката. У нас ТО е 4% от БВП, а в Ирландия-12%. Почти такова е съотношението и за Финландия. И Велчев пита ПОЛИТИЦИТЕ: ДА ГО НАПРАВИМ ЛИ ТАКА, КАКТО Е В ИРЛАНДИЯ (Финландия и т.н.) ? А иначе има много работа за експертите в образованието и науката. Но ПЪРВО политиците да си свършат работата и после - експертите. Съвсем нормални неща.
20 Май 2004 10:41
Pin1, не искам да споря с теб, принципно си прав.Но става въпрос и за нивото и качеството на образованието. Да не земем да копираме и всичко от Ирландия . Финландия не е 12% , а доста повече.И погледни статията за високите технлогии в "Наблюдател", там Ирландия я няма въобще в списъка на компютъризацията на училищата. Трябва ни огромно финансиране и тотална реорганизация на преразпределение на финансите на наша теритрия . Но ЕС помоща идва под формата на разни програми и в преразпределението на вътрешна почва има много тъмни моменти и корупция


20 Май 2004 11:22
Първо е нужен закон "Панев" и тогава може да се мисли за напредък във висшето образование. Сега там видиотени старци-комунисти доживяват дните си.
20 Май 2004 12:01
Най-добрата икономическа политика е образованието. Тони Блеър го е казал. Единствено качествено образование, икономика на знанието, формално и неформално образование и образование за цял живот ще оправят България
20 Май 2004 13:11
"Безплатно за учащия образование и стипендии за компенсиране на пречките от материален характер"

Че да ходи куцо и сакато да учи... не стига, че намаление за БДЖто ами и диплома накрая.

Смятам, че образованието трябва да се заплаща. Който няма пари, ще работи и/или ще тегли кредит, както на запад. Знам един, дето учи в харвард, пък работи в кухнята.
20 Май 2004 14:47
Последния, хубаво ги редиш. Ти работиш ли или имаш пари?
20 Май 2004 15:51
Или нямаш голямо желание да учиш или не са те приели...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД