:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Драстично се ограничават местата, където може да се пуши

След 3 часа дебат НС забрани рекламата на твърд алкохол

Глобата обаче ще е от 500 лв. до 1500 лв.
Въвеждат се строги рестрикции за рекламата на твърд алкохол, реши окончателно парламентът, след като прие на второ четене със 125 гласа "за" от почти всички парламентарни групи спорния чл. 56 от Закона за здравето. Само по него дебатите продължиха близо 3 часа. Текстът забранява пряката реклама на спиртни напитки, а непряката може да се излъчва по радио и телевизия след 22 часа.

Пряко е рекламирането на питие или консумацията му, а непряката реклама показва име на производител или марка. Който наруши забраната, ще бъде глобяван от 500 лв. до 1500 лв. и с до 5000 лв. при повторно нарушение, предвиждат преходните и заключителни разпоредби, които още не са гласувани. Законът влиза в сила от 1 януари догодина. Директната реклама на твърд алкохол е забранена и за печатните медии и билбордовете, разтълкуваха от МЗ.

Рестрикциите не важат за бирата и виното, които може да се рекламират по всяко време и по всякакъв начин. Не може обаче рекламата на алкохол да е насочена към или да показва деца, да свързва употребата на напитки със спортни постижения и управление на МПС и да съдържа неверни твърдения за полза за здравето, социално или сексуално благополучие.

В първоначалния текст на закона, предложен от здравното министерство, липсваха драстичните забрани за реклама, не се позволяваше само тя да е насочена към деца. Впоследствие здравната комисия на НС реши, че така предложеният текст нищо не забранява, и реши да наложи строгите рестрикции. Това предизвика негативни реакции от електронните медии, рекламните агенции и производителите и вносителите на алкохол. Комисията реши да го преразгледа, но в крайна сметка прегласува забраните.

Депутатите от здравната и медийната комисия и вчера застанаха на противоположни позиции за забраната. Трябва да се реши проблемът със злоупотребата и да се обърне съотношението за употребата на твърд алкохол към вино и бира, заяви д-р Димитър Игнатов от ОДС. Според жълтия депутат Иван Павлов от медийната комисия се въвеждат понятия за рекламата, които не са в синхрон с медийния закон. И защитници, и противници на забраната цитираха европейската практика. Според едните реклами на твърд алкохол нямало никъде в ЕС, според другите пък нямало забрана.

Евдокия Манева от СДС пък поиска такава забрана не само за алкохола, но и за цигарите. Тя изчисли, че 50% от децата имат проблем с пиенето.

Отговорното държавно поведение е да се забрани рекламата, каза шефът на здравната комисия Атанас Щерев. Според Иво Атанасов от БСП обаче рекламата на алкохол е свързана с тези напитки, които отговарят на европейските и световните изисквания, а българското население се трови с боклуци. "Не става въпрос дали медиите да се издържат от реклама. Като не могат да се издържат с реклама на алкохол, да рекламират хляб!", затапи всички жълтата Антония Първанова.

Недялко Калъчев от Новото време пък предупреди, че не е ясно как излъчването на европейското по футбол и олимпиадата ще се съвместява с текста, според който рекламата на алкохол не може да свързва употребата му със спортни и физически постижения.



БИСЕРИ



В спора се включи и Емил Кошлуков и обясни, че по тази логика трябва да се забрани "Макдоналдс", защото има повишено съдържание на холестерол. "Да не работим по комунистически и да казваме кой как да си вади хляба. По-добре да се рекламира качествен продукт, отколкото Цар Киро да си продава ментетата. Да не правим със закона нищета на мисленето", заяви депутатът от Новото време и допълни, че еднократният аперитив не е равен на еднократната доза.



ОЩЕ РЕСТРИКЦИИ



Забрана за пушене на закритите обществени места, обществения транспорт и закритите работни помещения приеха още депутатите. Министерският съвет трябва да определи как ще се допуска по изключение да се пуши в обособени зони на забранените места. Забранява се и продажбата на алкохол на деца и хора в пияно състояние, на територията на детски градини, училища и лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия. Глобата за пушене и продажба на алкохол на деца е от 50 лв. до 100 лв., а при повторно нарушение - до 300 лв. За юридически лица, които продават алкохол на деца санкцията може да стигне 1500 лв.
39
794
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
19 Май 2004 20:56
Същият ден в 8 вечерта (20 часа) Би Ти Ви излъчи злобна и гадна реклама на водката Мери Джейн ... после на водка Флирт.
Едната е пропаганда на употреба на марихуана (Mari Juana - Juana - Jane), аз лично бих набутал в устата на шефа на концерна, произвеждащ я - 1 кило марихуана и бих я запалил, та да пукне, докато се задавя от нея...
Другото е водка Флирт. Това е крайно унизителна и дразнеща реклама, представяща една мадама, която тренира за купона довечера, правейки домашен стриптийз. Алооооооооооу, рекламодателя ... за идиоти ли ни мислиш, бе нещастнико мизерен? То верно, че пийнеш 1 бутилка водка и жената става на Клаудия Шифър, ма пък чак и да се съблича ...

Ай сиктир!
19 Май 2004 21:02
Да не говорим, че точно тези две реклами влизат в много строго противоречие със ПРИЕТИЯТ закон , а именно - да не са насочени срещу здравето на потребителя (косвено се поощрява употребата на мек наркотик), и сексуално благополучие (водка Флирт, на която и името е създадено с цел на рекламен слоган за сексуално благополучие след употреба, както и всичките реклами от самото начало)

Не ме разбирайте криво. Пробвал съм ги и двете (водки, а не мадамите от рекламите . Единственият начин да не ви боли главата заранта е да ги смените с "Финландия" , "Смирноф", "Русский стандарт" ...
19 Май 2004 21:06
moni q se grymni.ako si misle6 4e alkohola e s ne6to po-dobyr ot marihuanata osven 4e se prodava legalno , si meko kazano neosvedomen.
aide sega i suh rejim da vidim i ot 5 do 10 godinki da davat za pritejanie na rakiq.
19 Май 2004 21:15
Не ща да се гръмна, ако толкова настояваш - гръмни се ти
Не искам и да знам разликата между алкохола и марихуаната, която също се продава легално, само че засега само в една европейска държава. Холандия.
А бъди сигурен, че ако в Гърция пуснат подобна реклама на водка Mary Jane, производителят и рекламоразпространителят ще изгният в затвора ...
19 Май 2004 21:24
ami kato ne znae6 i ne iska6 da znae6 si myl4i.ne se izlagai.
19 Май 2004 21:33
Не мисля, че аз се излагам, пич
19 Май 2004 21:38
mi pi4 zasqga6 temi v koito si absllutno bos.nqma kak -6te se hilim.ama drugi to4no tolkova svetnati i prisydi razdavat.to4no kato deputatite na koito im pusnaha ry4no svit tutun i orevaha efira.daje ne razbraha kolko ne sa v 4as.
19 Май 2004 21:39
Чудя се дали от мотивите към законопроекта става ясно защо е по-хубаво да се налюскаш с каса бира или два литра вино, вместо с друг алкохол.

19 Май 2004 21:55
А по бтВ рекоха, че показването на Камен Влахов е също скрита реклама на твърдото...
19 Май 2004 22:50
Равен707,
Показването Влахов е не скрита, а явна реклама на "твърдото гориво"
19 Май 2004 22:56
а по нова тв кошлуков каза 4е някои производители са платили на някои депутатида внесат закона и със забраната да се спре кокуренцията и навлизането на нови конкуренти.на мен това ми се струва по-вероятно отколкото загрижеността за здравето.
19 Май 2004 23:39
Рекламите от екрана на телевизиите, радиото, билбордовете, листовки и ввсякакви материали стават все по нахални и неприятни за хората.Тяхното влияние влияе вредно на морала на семействата и обществото.Не обществото трябва да се съобразява с тях , а те с него.В конкретния случай трябва да заменят рекламите си за алкохола с нещо по-хубаво , което да им носи и доходи.Мисля, че може да се рекламират и неща, които са полезни на обществото, и нека телевизиите и медиите да не търсят само лесните начини за печалба, а да помислят как да изпълняват закона и в същото време да подобряват качеството на програмите си в културно и етично отношение , а не с простотии и тъпотии!
20 Май 2004 03:00
...да се обърне съотношението за употребата на твърд алкохол към вино и бира, заяви д-р Димитър Игнатов от ОДС.

Ей туй е ключовата фраза !
Но докато не съм виждал някой да се е напил с "Каменица", с вино съм виждал доста...
20 Май 2004 06:33
Забранява се и продажбата на алкохол ... на територията на детски градини,
,
20 Май 2004 07:09
Изказването на Антония Първанова е знак за нивото на нейното умствено развитие. За съжаление това ниво е доста ниско, дори по стандартите на НДСВ. Също като нейната съименничка Мария-Антоанета, която препоръчваше на французите щом нямат хляб, да ядат пасти.
Проблемът ни е, че сме я избрали в Парламента защото бащата на Симеон бил добър цар, според спомените на изкуфялите ни баби и дядовци. Народът не е узрял за по-умни изказвания.
20 Май 2004 07:13
Я го па д-р Игнатов - Лев Толстой същий!!!
20 Май 2004 08:44
Пияндурникът игнятуффф, който прилича повече на квартален касапин, пак се произнесъл...
Боже, прибери си вересиите, защото вече станаха прекалено много! А и започвам серизно да се усъмнявам в съществуването на Господа при толкова неприбрани вересии!
20 Май 2004 09:09
Еееее айде бе , разпадна се държавата а тия в парламента с глупости се занимават...рекламата на алкохол ги бъркала...тютюнопушенето на обществени места...все едно нямат по спешни и сериозни закони за приемане а тая флиорца Антония Първанова дето се развозва със 7ма серия БМВ насам натам що не земе да се гръмне...така или иначе никва работа не върши поне да си кротва да не се прави на много работна ..видяхме я колко струва като се изсипа на границата при идването на пострадалите в Сърбия.. паркираха и лимузината и цяла вечер си бърка в носа и се хили на репортерите ....да ходи тя да рекламира хляб, вибратори ...или нещо друго....а пък за рекламите...екстра ...най барнатите реклами са на алкохола (без массстика) ....сега вече ще гледаме прахове за пране активия за о*иране и други shits....
20 Май 2004 09:25
пРАВИЛНО ЗА ЗАБРАНАТАы ЧЕ НАПОСЛЕДЪК ВСЕ ДИВОТИИ ПО РЕКЛАМИТЕ ГЛЕДАМ!
20 Май 2004 09:30
Жалко, че не сте гледали дебатите. Снощи си паднах от смях, като ги слушах какви дивотии говориха, само и само да има подобни реклами!
"Алкохолът бил стока, която неможела да се консумира неограничено"
"След спирането на рекламите алкохолът щял да поевтинее и по този начин щял да се купува повече. Защото вече нямало да се калкулира и стойността на рекламите." и т. н.
20 Май 2004 09:37
Сигурим съм, че рекламата оказва огромно влияние върху хората които си пйват.Видях го с очите си.Бях в болница и имах в едно шише от бира, плодов сок в шкафчето.От време на време отварях шкафчето и си пйвах от сока.Съседа по легло, по едно време, взе да ме гледа втренчено и вечерта за почна да вика че жена му минала покрай прозореца, а ние бяхме на 3 етаж.После избяга от болницата по пижама за да го открият в недалечната кръчма.Представям си същия, как седи пред телевизора и като види потната бира, праща жена си с мрежата да му купува бира.Така че Кошлуков винаги ми е бил съмнителен, но сега съм напълно сигурен, че той е зависим от миналото си човек.Абсолютно съм сигурен сега, че е вербуван в затвора, особено, като се знае, че комунистите са знаели още от 1979г., че комунистическата система ще бъде ликвидирана.Кошлуков е малкото връхче на един огромен Айсберг.Точно това е корупцията в България.Прокуратурата, трябва да започне точно от този Айсберг, ако и самата прокуратура не е част от този Аисберг.
20 Май 2004 09:41
Абе ако ми се пие и без реклама ще се нальокам с удоволствие.
20 Май 2004 09:50
Е, сега, SIT, ще гледаш само прекрасни произведения на рекламното изкуство - за Always Ultra с крилца, за Persil Power Pearls, за по-чистия и по-разумен Bonux Oxigen Power, ще разбереш как да се излекуваш от пърхота, като тестваш върху главата си около 10 вида шампоани, всеки от които за разлика от другите, обикновените, прониква в дълбочина (например до мозъка) и не оставя никакъв шанс на пърхота, ще си изтребиш хлебарките до крак или те сами ще напуснат дома ти, потресени от уникалните тъпотии по телевизията, ще се наслаждаваш на пост-климактеричната леля, която винаги има под ръка ACE, за да ти я връчи в критичния за чаршафите момент, тъй като другите, обикновените белини не само че не избелват, както се полага по устав, ами и увреждат тъканите, ще си сигурен, че ще ще запазиш бебешкото дупе сухо точно с тези памперси, а заедно с това бебешката кожа - влажна с някакъв си там крем или шампоан (интересно, ако двата продукта се състезават, кой ли ще надвие - дали изсушаващият или навлажняващият), а да не говорим за жилищните и ипотечните кредити на банките (кой ли е изсушаващ и кой навляжняващ?), ами дебитните, кредитните, револвиращите им карти...

А бе, хей, живот, здравей, здравей!
20 Май 2004 09:57
.......
20 Май 2004 10:27

Много правилно са забранили рекламата!!!
Аман от простотии по всичките телевизии. И Антония Първанова може да не се харесва на разни малоумници от форума, но много правилно им го е казала!
В момента рекламират водка "Марихуана", утре какво им пречи да рекламират и самата марихуана. Аман от слободия в тая държава.
Пълнят ни в главата от всички ТВ как забрананта щяла да застраши излъчването на ЕВРО2004. Но нищо не споменават, че става дума само за ПРЯКАТА реклама! Рекламирането на марка и фирмен знак е НЕПРЯКА реклама, така че да спрат да плачат наглите журналисти( телевизии) за ЕВРО2004!
А твърденията на малоумни депутати, че като паднела цената заради липсата на реклама , щяла да се повиши консумацията, само показват колко са зависими от подкупите давани от производителите на алкохол. Собствникът на СИС Индъстриз има къща за 2 милиона долара в Бояна. Айде стига са печелели толкоз в България. Нека малко и да им паднат продажбите.
20 Май 2004 10:45
128
Ти жена ли си бе? Че саде рекламки за домакини ми изреждаш! Още ли не си разбрал, че рекламите са форма на мозъчна промивка! Ако ти се гледа голо има си специализирани програми за това! Ако ти се гледа насилие гледай американски филми! Стига с тия реклами!
20 Май 2004 10:50
Аз също смятам че не е рекламата която прави хората алкохолици. Тя трябва да е носител на информация. В противен случай се превръща в калпав или сполучлив клип който прикрива липсата на талант или гласови данни при певците. Заябраната на нещо го прави по интересно. Страшна е рекламата на медикаменти! Дори престъпна. По-важно е да направят жестоки санкции на фалшификаторите на алкохол. А което не приемам в рекламата е гадният подтекст и просташка сексуална насоченост ( пъшкането при рекламата за шампоан, чекненето на разни общественички галещи си половите органи, или пък отвратителните диалози от типа "колко пъти го правиш"
20 Май 2004 10:55
Не, ситчо, не, брато!
Правилно си забелязал, че преобладаващият брой реклами са за жени, ама защо не си видял, че в тези, с които се бъзикам, има и за мъже?
Гледаш любознателно?
Познай кои са!
20 Май 2004 11:05
ОДОБРИАВАМ! Първа стъпка към предпазване на децата от БИТОВ АЛКОХОЛИЗЪМ!
128 не прекалявай с латино сериалите и те водиат към пристрастиаване!
20 Май 2004 11:08
Най-накрая депутатите да сътворят нещо хубаво-ограничаването на пушенето на обществени места!!!!!!!
Жалко, че законът влиза в сила чак от 2005 година!
Аман от терора на пушачите!!!!!!!
20 Май 2004 11:17
Какви латино-сериали, какви 5 лева?
Обяснявам като за desi от 7 до 77. Заливат ни всякакви тъпи реклами за какво ли не, а тия за алкохолите бяха като едни малки оазиси - не че ще се престраша да опитам направената с майШторлък или меката топлина, ама все пак по-друго си беше в сравнение с копринените o.b. тампони...
20 Май 2004 11:36
ОПИТАЙ ПОНЕ 128 ЧАСА В СЕДМИЦАТА ДА НЕ СЛЕДИШ РЕКЛАМИТЕ С ИНТЕРЕС!
20 Май 2004 11:42
Нито ги следя, нито с интерес!
Те ме преследват навсякъде - от преса, от радио, от телевизия.
А телевизора пускам, за да сменя вида на екрана, вестника поглеждам, за да сменя вида на носителя. Така че няма как да им избягам.
Сега ясно ли е?
20 Май 2004 12:55
Мен най ме кефи рекламата на карнобатска мастика.
20 Май 2004 14:18
Браво, 128!
Наистина няма къде да се бяга от "рекламите". И колкото по-тъпи са, толкова по-упорити - като хората!
Само да добавя и тази за жълтото детенце, което сере и много му мирише.Тя обикновено ни ощастливява по време на обяд или вечеря!!!
20 Май 2004 14:34
Мразя всички реклами, независимо за какво са! По-голямо опростачване на слушатели, читатели и зрители може да постигне само Азис

Реклама по телевизиите: "Колко често го правиш?" "Мразя да довършвам сама", "Аз съм малък, мама и тате го правят", Един прави движения за лъскане на бастун и говори "Ами лъскам, блъскам и пр...".

Боже, спомнете си "Колела" на Хейли, идеите на рекламните послания... Ама к, во се чудя - ние сме всеядни и като няма кой да вдигне летвата... А що се отнася до алкохола, с реклама и без реклама - ще се пие. Друг е въпросът защо алкохол да не може да се рекламира, а "розови телефони" - може, ама що ли питам.
20 Май 2004 14:36
ТАПА,
20 Май 2004 14:42
ВЕЛЕВ,
Това с жълтото детенце нищо не е!
Я си припомни серията за Immodium-а. За английския кралски гвардеец, за краниста и другите там, които го гони диарията - лица, измъчени от нея, в едър план, после пак лица в едър план, но щастливи, като че ли са целунали кралицата-майка по ..., и то само защото се спасили от диарията. И това е за "бон апети", нали?
20 Май 2004 15:16
А когато Ути вдига чашата с водка или вино, това реклама е? А когато в рецептата за соса има вино, ликьор или мастика?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД