:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Доган: България се нуждае от партията на Костов

"Новата партия на Иван Костов се очертава като пронационалистическа. Има такава ниша в политическото пространство и това е факт. Тяхната артикулация на различните ценности и принципите явно дава индикациите да се насочат към крайно дясното. България има нужда от една такава партия, която изповядва умерения национализъм." Това заяви в Джебел вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган. Двамата с Костов нееднократно са влизали в задочни двубои помежду си.

Според Доган умереният национализъм е нещо необходимо, стига да има ясна ценностна система и принципи. Той очаква и малко по-хард политика от гледна точка на евроинтеграционните процеси. Сокола припомни, че партии като Костовата има в европейските държави с утвърдена демокрация.
36
945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
19 Май 2004 21:08
Брей Догана признава партията на Костов. Дали пък след голямото оплюване иде нормалното говорене. Най-после има надежда да се превърнем в цивилизована държава. Просто да не повярва човек.
19 Май 2004 21:12
Сокола си е тарикат!
Знае, че колкото по се цепи дясното,
при преразпределението на гласовете
на партиите преминали 4% бариера ще
вземе повече места!
19 Май 2004 21:49
Голяма дума, Голям Доган!
Седи Доган в Центъра заедно с бедните турци, богатите турци, тарикатите, мафиотите, циганите и си пуши наргилето! Леко в ляво танцува БСП. Леко в ляво танцува НДСВ. Топи се СеДе Се то. Се Се Дето става все по-несвободно.

Далече, много далече и много в дясно се задава " умерения пронационализъм". Някакви си българи искат да са равни с турците и циганите! Води ги някъкъв си черен циганин, при това националист българин!


Тошко, Кеворкянчо слушайте и изпълнявайте! Да им го забием на българите! Робско племе!

19 Май 2004 21:56
Пронационалистка българска партия с водач мангал-Доган тоя път направо се е подиграл с българската простотия.
19 Май 2004 22:12
Май Доги Дог е решил да царува.
19 Май 2004 22:38
България се нуждае от партията на Костов - казва Доган. Само, че то не зависи от ДОГАН.
19 Май 2004 22:44
PIN 1, точно така е ,
20 Май 2004 00:10
Зависи от СПИН 1 и от Миранда, дето пак не си е взела резерпина и естрогена.
20 Май 2004 01:26
Зърнобази са крали резерва
Министър Дикме няма нищо общо с липсите, далаверите са на регионално ниво, казва Пламен Моллов

Със скандален доклад за огромни липси в базите на Държавния резерв приключи работата на специално сформираната през миналата година анкетна комисия от депутати. Тя провери наличните количества от военновременните запаси на България. Работата є приключи на 16 апри. За резултатите от нея разказва депутатът от НДСВ Пламен Моллов. Той е председател на анкетната комисия и шеф на парламентарната Комисия по земеделие.



- Г-н Моллов, кога внасяте в парламента доклада на анкетната комисия за състоянието на Държавния резерв?

- Срокът на комисията изтече на 16 април и до края на миналата седмица дискутирахме окончателния вариант на текста, който внасяме в парламента. Затова се забавихме, но той вече е подписан от голяма част от членовете на анкетната комисия. Когато всички сложат параф, ще го депозираме в деловодството. Вероятно това ще стане до края на седмицата. Очаквам докладът да се разгледа на специално заседание и да се приемат проекторешенията, които предлагаме.

- Какви са констатациите в доклада? Говори се за огромните липси от 100 хил. т.

- Липсите са огромни. Затова няма никакъв спор. Доказаните липси са в порядък на 50 хил. т, което съответства на сума от над 20 млн. лв. 20 хил. т от липсите бяха показани като загуба от страна на самия Държавен резерв. Тоест към нарушителите бяха предприети определени действия вече. Но ние имахме известни съмнения за чистотата на данните, които ни се предоставят и предприехме физическа

проверка в складовете

Тя установи липсата на още 30 хил. т пшеница. В количеството от 50 000 т влязоха и онези 14 000 т, които трима депутати установиха, че липсват в една от зърнобазите. Има едни други 50 000 т, за които записахме в доклада, че са

неустановени количества

Но ние не можем да ги докажем, защото информацията за тях беше дадена на 26 март. А тогава физическата проверка вече беше завършена и ние нямахме възможност за нова. Освен това четирите бази с възстановени количества до този момент не фигурираха в справките на Държавния резерв. Това ни даде повод за съмнение в прецизността на данните и да ги посочим като неустановени количества. Но с известна условност, защото част от депутатите не ги приемаха. За мен няма никакво значение дали са 50 или 100 хил. т. Независимо от количеството става дума за злоупотреба с държавно имущество в големи размери. И наказуемостта е една и съща и в двата случая.

- Кой трябва да понесе отговорност и какво трябва да се предприеме оттук нататък?

- Първо искам да отбележа, че върху комисията не беше оказван никакъв натиск. Това е добър пример, че се приключва разследване в осъществен от правителството комфорт. Не е имало политически чадър при тази задача. Това даде възможност да се доберем до определена информация, да я обобщим и в крайна сметка да изнесем в изводите и препоръките две основни групи от факти. В едната са петте механизма, по които е източван Държавният резерв. На първо място, това са количества жито, което е дадено за обмен. Това е нормална практика в рамките на 30 процента по закон. То обаче не е връщано

в необходимия законен срок

а е протакано дълъг период, примерно една-две години. На второ място, това жито е било продадено на вътрешен пазар или главно за износ. Така са реализирани допълнителни печалби. Третият механизъм чрез продажби на житото от Държавен резерв на ниска цена на тези, които са го получили. След това то е възстановявано на значително по-висока цена, въпреки че е имало индикация за промяна в цената. Има и директни кражби от Държавния резерв.

- От кого?

- Едно от основните нарушения е, че при собствени 11 бази на Държавния резерв с капацитет да покриват нуждите му, той е използвал 38 външни съхранители. При това се оказа, че 7 от тях нямат лиценз. Тоест те не отговарят на условията за съхранение на зърно.

Очевидно е, когато става дума за некоректни външни съхранители и

не им се търси отговорност

че това е неправомерно. В някои бази за количества, които не съществуват физически, са плащани такси за съхранение. Това си е източване с друг механизъм.

- Значи това е цяла схема. Откога работи тя?

- От 1997 г. тя се е повтаряла многократно. Има документи за обмен на пшеница до нова реколта. Това е ставало по списък, който се е давал от тогавашния земеделски министър. В нашия мандат това вече е ставало през стоковите борси.

По-важното в случая е, че предлагаме редица от законодателни и нормативни промени, които ще ограничат възможностите за източване на Държавния резерв.

- Не ми отговорихте кой е отговорен?

- Не е в компетенциите на анкетната комисия да посочи отговорни органи.

- Ще дадете ли доклада на прокуратурата?

- Това е едното от нещата, които ще предложим като проекторешение. Във всички случаи отговорност за това, което се е случило в Държавния резерв, носи наблюдаващият министър във всяко едно правителство, при което са установени такива нарушения.

- Виновен ли е земеделският министър Мехмед Дикме?

- Интересното е, че покрай твърденията за зърнената криза, които всъщност и инспирираха проверката, в обществото се създаде представата, че земеделското министерство управлява Държавния резерв, защото ставаше дума за земеделска стока. Но той се следи от министъра без портфейл и той е човекът, който е отговорен за всичко, случващо се в резерва. Разбира се, един министър може да носи политическа или друга отговорност. Но според мен тези операции с източването на резерва са били на доста по-ниско ниво.

- От кого според вас?

- Очевидно е, че това не може да стане без благословията на регионалните директори на Държавния резерв. А вероятно и от централно ниво на Агенцията за държавния резерв и военновременните запаси е имало благословия или неконтролиране на процеса. Но това не е било обект на изследването на комисията. Ние не сме следователи, за да установяваме вина.

- Сега ресорният министър трябва ли да вземе мерки за оправяне на нещата в агенцията?

- Едно от проекторешенията, които ние ще предложим, е Министерският съвет или ресорните министерства да предприемат бързи стъпки за промяна на нормативната уредба и търсене на административна отговорност от съответните лица. Но трябва да се има предвид, че нарушенията в голямата им част са извършени от частни лица и вече става въпрос за наказателна отговорност. Която не се носи от шефовете на регионалните резерви, тъй като тяхното облагодетелстване е под съмнение. Това са направили фирмите.

- Според вас оставки в случая нужни ли са?

- Те няма да решат проблема. Всеки човек, поставен на това място, при липсата на ефективен външен контрол може да направи същото. Защото липсата на такава е довела до това състояние на нещата. Скрити под гриф "Строго секретно" всъщност от Държавния резерв не са допускали какъвто и да било външен контрол. А вътрешноведомственият не е достатъчен. Оказва се, че те нямат дори информация или поне така представят нещата за състоянието на отделните бази на резерва. Не е водена и прецизна отчетност, което дава възможност за злоупотреби. Не се наемам да твърдя, че шефът на резерва е участвал в далаверите, но нормативната база позволява това.

- Тоест очаквате от министрите Дикме и Хюсменова да предприемат мерки за заздравяването на контрола?

- Всъщност министър Дикме няма нищо общо към момента със случилото се в резерва. Към неговата работа ние нямаме никакви забележки. Даже има документи в обратна посока - когато е искана от ръководството на Държавния резерв от страна на настоящия земеделски министър информация за състоянието на зърнобазите,

за количествата жито

което се съхранява в тях, от Държавния резерв не са давали информация.

Имаме препоръка към засилване на функциите на Консултативния съвет по зърното и час по скоро да се формира Интервенционната агенция, която ще реши част от проблемите със зърното. Това е свързано с преструктуриране на Държавния резерв, което от своя страна касае промяната на два закона - за държавния резерв и за съхранение и търговия със зърно. Ние препоръчваме на Държавния резерв да използва само свои бази. Само по изключение да се използват външни съхранители.
Елена ЯНЕВА
20 Май 2004 01:59
Kостов и национализъм?
Ай де бе!
Доган навярно се шегува ...
20 Май 2004 02:06
БГ-ТР, тогава излиза, че Дикме е слаб?? министър, щом крадат под носа му и той не знае. Това с нормативната база, върви за некоя детска градина.
Нямам нищо против Дикме, даже шапка му свалям за "раздвижване" на програмата Сапард, колкото дивотии и там да се родиха по административното и прилагане.
Поне 10 нива е над онова формено говедо Церовски
20 Май 2004 02:19
всички се нуждаят от партията..... на Костов
всички се нуждаеха от партията ..... на Симеон
всички се нуждаят от Партията.... по принцип
Ма що намесват БГ не ми е ясно
деба наглите му политически копеленца, деба
20 Май 2004 02:30
Драги ми естете , дали Дикме е слаб в работата си ще те помоля да прочетеш края на статията , за да видиш какъв е извода на г-н Моллов.

Редактирано от - BG_TR на 20/5/2004 г/ 02:32:07

20 Май 2004 02:45
БГ-ТР, едва ли само зърно се краде от държавния резерв. За горивата също имаше разкрита голяма далавера и бързо потулена.
Точно при такива и подобни случаи си личи един добър министър, който е Главния стопанин по отношение на ресора му и пазител на държавното имущество. Превантивната дейност!!!!
Освен това има резон един министър да не знае абсолютно всичко, то за това си прави и екип. Дикме трябваше на часа да изхвърли диването, което не си е свършило работата. Ама май пак се опира до т.н. Политически причини и назначения.
Към цялата тази каша като прибавим и последствията от бездействието на т.н. съд-ебна /извинете/ система, която за 14 години формира у бандюгите усещането за НЕНАКАЗУЕМОСТ - цялата работа доби вида "куче влачи вършачка"
20 Май 2004 03:10
В близките дни ще разберем дали ще има наказани.В БГ има една приказка откъде тече пак ще тече.Така , че за да спрат тези неща трябва да се промени мисленето на хората.А за това се изисква време.Млади сме и ще видим.
20 Май 2004 05:48
Сега разбирам защо са дали преди месец ордена на Доган(макар, че едва ли му беше необходим).Само силни личности може да отидат на крак при низвергнати бивши първи, причинили години затвор...само силни личности може да се изказват ласкаво(вместо да го вкарат в миша дупка) за прехвалени бивши командирчета, чиято главна цел беше ликвидирането на Доган...Тате вече го нема, но дано другият да си види големата обица на ухото...
20 Май 2004 06:01
Мнението ми е ясно и категорично. Доган няма правото да дава мнения за българската политика, както и "журналистката" да пише по българските вестници. Мястото му е в затвора за антибългаска дейност. Същото и за останалата част от бандата ДПС.
20 Май 2004 06:23
Аман от ясни и категорични мнения на вкиснати бозички от социална Канада, аман...
20 Май 2004 07:55
България и ЕС нямат нужда от етнически партии. Доги да си премести турско-националистическата етническа партия в азиатсака Турция.
20 Май 2004 08:24
Ne e zle bashibozuka BG-TR da si napravi truda da zabelezhi, che "ministara" Dikme deto se obrashta kam podchinenite si s "giauri" e na praktika kradec-kokoshkar. Za negovite podvizi v urezhdaneto na rodata ot blizo i dalech, kakto i po otnoshenie na rodnoto mu selo sa izpisani tomove. V kraina smetka dali e pomak ili "balgarski turchin" niama znachenie - vse si e marsha.
20 Май 2004 09:12
"България има нужда от една такава партия, която изповядва умерения национализъм." Каква? Коя е тази партия? Костов?!?! Брейййй....ми то вярно има нужда от партия изповядваща умерен национализъм ама не особенно по скоро има нужда от липса на турска партия насаждаща кофти идеи
20 Май 2004 09:25
sig heil Командир Костов.Новата команда вече не е МИРНО ь НАВЕДИ СЕ.
20 Май 2004 09:47
Доган май си прави гаргара с "новата партия".
20 Май 2004 10:36
Звучи много иронично изразът "България се нуждае от националистическа партия", не мислите ли? С други думи Доган потвърждава, че българите имат нужда от подкрепа на националното си самосъзнание, защо ли? Отговорът си го дайте сами.
20 Май 2004 12:17
Доган-Сава неистово се бои от Костов и провежда активно мероприятие.
20 Май 2004 12:59
Както българия има нужда от партията на костов, така българия има нужда от партията на доган.Има ли я партията на доган българите ще бъдем будни защото ще се поддържа националния ни рефлекс. По важно и трудно е да усетим кой изкупува центъра на софия защото който държи софия държи в шах държавата и извива ръцете ни до усукване.Я да надникнем във външно министерство, кой ли ни е говорител на външното министерство.Хмммммл а дали паси има лична квота в назначенията във външно.Дааа.те сигурно са с македонско, тракийско потекло, а може би родолюбиви българи от русе, свищов, търново.Как ли пък не.блаженни са вярващите.нас за това не ни уважават. защото ние не можем да изберем 1 които да ни е лицето пред света.1 външ.министър на които дедите му да са живяли тук преди повече от 400 год.така че по добре да я има партията на доган но докато я има очите ни да са отворении които ни хвали да го преценяме каква шапка ни крои.
20 Май 2004 13:19
Бе стига сте се пенили. Сокола е врял и кипял в политическите далаверки и много добре знае, че една чека сега утре може да му потрябва. Зер знаеш ли, вчера се плюха, ама утре можед а се заобичат. Ех мръсна работа е политиката ...
20 Май 2004 13:51
Доган е кука от голяма величина. Това е по-скоро неприятното отколкото че е турчин. Вербувани и обработини от ДС това са турците и помаците които останаха у нас. Дълги години ще ни мисли (българите) за негови ибрикчии.
Ще видим, знаем ибрикцията как е почитал бея за важните си дела през деня.
Тони
20 Май 2004 14:40
Пълна безсмислица е някой да казва, че България има нужда от някаква си партия. Доган да каже, има ли ДПС нужда от партията на Костов.
20 Май 2004 15:05
BG_TR, HASAN AGA
Sikin analarini gechin karshyia
20 Май 2004 15:29
Естествено.
Партиите легитимират една друга себе си.
В нашите условия бих ги измел тези паразитиращи партизански отряди точно за 24 часа. Както направиха преди време и Турция и Гърция. Знаете как.
20 Май 2004 16:03
Ама усещам, че някои хора много се дразнят от Доган-бива си го турчина.Всичко е политика, но лошото е че най-виновни за положението на бг. са пак бг. , не Доган.
20 Май 2004 18:06
България няма нужда от никоя партия.Партиите имат нужда от България.
Кара, здрасти , бая време не съм те срещал.
20 Май 2004 19:27
S risk da se razkonspiriram shte vi kazha kakvo e obshtoto mezhdu men i Dogan. Predi vreme si zadavah vaprosa - a be kak taka az uspiah da nameriya rabota po specialnostta si i da specheliya uvazhenieto na kolegite si v USA, imashe i po-dobri studenti ot men, imashe mnogo po-naporisti, imashe vrazkari i t.n. Kato napravih pregled na tova, koeto znam za tiah obache momentalno stignah do izvoda: "Ne che az sam mnogo umen, no bolshinstvoto ot tiah sa mnogo prosti." Ta sashtoto e i s Dogan i s tezi, koito se preklaniat pred nego.
20 Май 2004 21:10
Ei, furnadjiiskata lopata pak se izkaza nepodgotven!Doggy dogg li e, na furnadjiiskata lopata podlojkata li e, ne go znam, ama dorde ne se nameri nqkoi da go natopi v nqkoi seriozen skandal i da go zapechata zad reshetkite za min 10 godini, she ima da ni byrka smetkite , che chak svqt she ni se vie.
A na nashite mili jurnalq bih im kazal da vzemat da si opravqt rechnika - kvi sa tiq "po-hard" frazi kydegto izpolzvat? Tova che te sa nauchili edin laf ot nqkoi ekshyn film s Bruce Willis ne oznachava, che vseki ot shirokata auditoriq e nqsano sys smisyla i znachenieto mu.
21 Май 2004 03:39
Тук в Форума има няколко щатни сътрудника на `движение педали за свободи` които се изказват само като някои настъпи феса в форума.Сигурно в Турция си имат форуми така че там си пишете, а иначе тук няма какво да защитавате бивши терористи и настоящи крадци.И ако мога да се изразя така че правилно да ме разберете:Аи сектир от тука бе
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД