:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Присъда и покаяние на държавата по две дела в Страсбург

Евросъд "глоби" България 29 000 лева

Обезщетения заради побой на старица и преследване на йеховисти
Съдът в Страсбург застави България да плати 29 000 лева за обезщетения и съдебни разноски по 2 дела за нарушени човешки права. По делото "Тотева срещу България" държавата бе призната за виновна и ще трябва да плати 3500 евро (7000 лв.) обезщетение за нематериални щети плюс 3000 евро (6000 лева) за съдебни разноски, а по делото "Лотер и Лотер срещу България" бе постигнато споразумение страната ни да плати, без да се стига до присъда, 3000 евро (6000 лева) за нематериални щети и 5000 евро (10 000 лева) за съдебни разноски.

По осъдителното дело Гиргина Тотева, която вече е покойница, се бе оплакала, че през 1995 г. е била бита в полицейския участък в Севлиево, където била извикана след свада със своя съседка. Тогава тъжителката била 67-годишна. Тя се скарала със съседката и пред полицаите, които я отвели да я усмирят в друго помещение. Там според нея е била бита, паднала и си ударила главата в ръб на маса. След това няколко седмици страдала от главоболие и невралгии, била лекувана и лекари смятали, че е получила сътресение на мозъка. Дъщеря й поискала разследване, но то било водено формално. Полицаите от своя страна обвинили жената, че ударила шамар на един от тях, ритнала го по глезена и го нарекла "келеш", "пикльо" и "сополанко". Те успели да я осъдят на 6 месеца лишаване от свобода условно за нанасяне на лека телесна повреда на полицая.

Страсбург прецени, че България е нарушила спрямо тъжителката чл. 3 на Евроконвенцията за правата на човека, която забранява изтезанията. Съдът не прие контраобвиненията срещу нея за достоверни, защото държавата не е извършила коректно разследване по нейното оплакване.

По другото дело тъжители бяха двама австрийци от сектата "Свидетели на Йехова". Алберт Лотер и Едит Лотер се оплакаха в Страсбург, че България ги изгонила само защото са йеховисти, и поискаха обезщетение за нарушено право на свободно вероизповедание. Те били изгонени през 1997 г. след съдебна процедура, започнала през 1995 г. и стигнала до Върховния съд. Тъй като през 1998 г. държавата постигна "приятелско споразумение" със сектата по друго дело в Страсбург, примерът послужи за уреждане и на този спор.
6
653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Май 2004 08:59
Какви са тия работи. България няма ли представител, който да защитава както трябва интересите на страната. В съда е било доказано, че полицаите са били бабата, а тя, като е използвала възрастта си и ненаказуемостта си е ударила шамар (напълно достоверно от гледна точка на скапаните полицаи и бойните баби). И въпреки това ни осъждат . Къде дреме Министерство на правосъдието. Това вече е гавра с нашата държава.
20 Май 2004 09:18
Айде-е-е-е!
Пак нови данъци и такси - след такса "Мощност" следва например данък "Страсбург".
20 Май 2004 11:23
Май Велчев ще трябва да отдели перо в бюджета "Загубени дела в Страсбург" щото нарастват лавинообразно загубените от държавата дела и сумите присъдени в обезщетение. Предлагам да се удържа солиден процент от хонорара на държавните адвокати, тъй като на тях явно им е все тая дали ще загубят делото и се размотават на държ.разноски в чужбина.
20 Май 2004 11:32
България си има представители, Ivanhoe, ама като си има гнила правоприлагаща система, малко могат да направят. Има дела, които са “вече изгубени” с подаването на жалбата...
20 Май 2004 11:43
Съгласен съм за делата, загубени с подаването на жалбата - така е с "Йеховистите" след негласното признание на държавата отпреди няколко години за нарушаване на правата им.
Но при тая баба, за да се стигне до осъждането й, е имало открит съдебен процес с разпит на свидетели и изясняване на всички обстоятелства по инцидента. Досега Страсбург не е стигнал до там да твърди, че откритите съдебни процеси в България също са манипулирани (е, сигурно и това ще стане скоро). Именно заради това казвам, че има нещо объркано (може би във фактите, изнесени във вестника, тъй като много пъти съм улавял репортерите на "Сега" в пълна некомпетентност по редица въпроси).
20 Май 2004 16:58
ivanhoe i vzemi procheti reshenieto na suda nai dobre. gorkata baba e stignala do sud samo po obvinenieto che tia e prebila dvama policai, a po tova che te sa ia prebili sushtite tezi za i obiasnili che neshto se e oburkala i nikoi ne ia e i dokosval s prust
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД