:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 64
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Соломон Паси, министър на външните работи

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Роден е на 22 декември 1956 г. в Пловдив, син на известния философ проф. Исак Паси. Женен, с три деца. Има докторска степен по математическа логика и компютърни науки в СУ.

Като депутат от СДС във Великото народно събрание предложи България да напусне Варшавския договор и да влезе в НАТО. През юни 1991 г. покани тогавашния генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер в София и го разходи из града с прословутия си трабант. Безрезервно застана зад "умиротворителната" операция на НАТО в Косово и настоя България да предостави на пакта всичко необходимо. В края на 1999 г. призова на българска територия да бъдат разположени ядрени бази на НАТО.

Включването му в НДСВ бе изтъкнато като доказателство, че царят "никога не е бил против членството ни в НАТО". По време на предизборната борба Паси се обяви за продължаване на външната политика, водена от досегашното правителство.

Паси оглави екипа на НДСВ по външна политика и национална сигурност. Влезе в парламента като водач на бургаската листа и бе избран за шеф на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

Като приоритет номер 1 поставя поканата за членство в НАТО през 2002 г. Като средносрочен приоритет сочи членството в ЕС. На трето място са отношенията със съседките и обстановката на Балканите. По повод конфликта в Македония заявява, че България не трябва да залага на "солови акции и импровизации". Смята, че в отношенията с Русия има потенциал за развитие, но твърди, че сега "Москва е на ход".

Оглавявал е комитетите по посрещането на Далай Лама в София (1991) и на американския президент Бил Клинтън (1999). Секретар е на комитета за покана и посрещане на Папа Йоан Павел II в България.
898
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД