:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 169
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП пита ООН как е попаднала в доклада

Въпрос на национална преценка е дали извършилите престъпления по програмата "Петрол срещу храни" ще бъдат наказани, смята посланикът ни в световната организация Стефан Тафров
Снимка: Архив "Сега"
БСП ще поиска външно министерство да предприеме действия, за да се потърсят доказателства - оригинали или копия на документи, които да отговарят на въпроса защо се цитира името на соцпартията в доклада на специалната комисия на ООН за злоупотребите в програмата "Петрол срещу храни". Това съобщи вчера говорителят на партията Ангел Найденов.

Премиерът и лидер на соцпартията Сергей Станишев заяви, че БСП е най-заинтересована от изясняването на истината. Според него няма факти и доказателства, които да водят до заключението, че партията е била бенефициент или е участвала в подобни сделки по програмата "Петрол срещу храни". Станишев смята, че в доклада на комисията, оглавявана от Пол Волкър, механично са пренесени данните от публикациите на иракския вестник "Ал Мада". Вестникът се позоваваше на източници от иракското Министерство на петрола.

"Нито ръководството на БСП е участвало в подобни сделки, нито сме получавали финансиране от Ирак под каквато и да е форма, нито сме упълномощавали когото и да е да действа от наше име", бе категоричен Станишев. Той добави още, че в самия доклад има противоречия и фактически разминавания между приложенията и конкретните неща, които са записани в него. "Това е твърде смущаващо за качеството на документа. БСП фигурира именно в приложенията, а не в основния доклад. Там не пише как точно БСП е бенефициент, какво е получавала", каза Станишев.

"Как и защо се появява БСП в доклада на анкетната комисия на ООН е въпрос, на който трябва да отговорят членовете на комисията", смята Найденов. БСП си го обясни единствено с позоваването на иракския в. "Ал Мада".

Ангел Найденов пък припомни, че става дума за период, през който е управлявал СДС с премиер Иван Костов. "И тогава, както и сега, от страна на държавата не е имало данни за участие на БСП в такива сделки", подчерта той. Социалистите са поискали от бившия външен министър Соломон Паси документи за механизмите за осъществяване на сделките по програмата, както и за участието на фирми, свързани евентуално с БСП. "Никакви факти и обстоятелства обаче не бяха посочени", заяви Найденов.

Зам.-шефът на БСП Румен Овчаров определи като "кръвожадно удоволствие" повторното повдигане на въпроса.

Специалната комисия на ООН, която разследваше злоупотребите по програмата "Петрол срещу храни", вече е разпусната и не може да коментира доклада си. Това съобщи за "Сега" сътрудничка на комисията в централата в Ню Йорк. Тя поясни, че с предаването на документа комисията е свършила работата си и повече не работи. Посоченият за връзки с обществеността Майк Холтцман вече не заемал този пост и не може да отговаря на въпроси. Пресцентърът на ООН пък твърди, че само комисията може да коментира доклада си, и отказва контакти с журналисти по въпроси, свързани с него.

"Процедурата в ООН вече е изчерпана. Докладът е приет от Съвета за сигурност на ООН без възражения и оттам нататък от националните правораздавателни органи зависи как ще бъдат наказани извършилите престъпления, според доклада. Това е вече въпрос на национална преценка, приоритет на самите страни, на техните правораздавателни органи, ако преценят, че има извършени престъпления", коментира посланикът ни в ООН Стефан Тафров пред "Дарик радио".





Акция

ДСБ поиска вчера главният прокурор да разпореди проверка по доклада на ООН. "Докладът уличава БСП в извършени тежки престъпления и свидетелства за корупция по високите етажи на властта. Молим незабавно да извършите проверка", пишат на Никола Филчев депутатите на Костов. ДСБ ще инициира и създаването на нова парламентарна комисия за разследване на случая. Партията на Костов ще обсъди това с другите опозиционни партии, за да се съберат необходимите 48 подписа за прокарване на решението.

Прокуратурата и всички компетентни институции да направят проверка, призова и лидерът на СДС Петър Стоянов.

"С Костовистки клевети не се занимаваме", опонира говорителят на прокуратурата Николай Марков, цитиран от БГНЕС.
 
Ангел Найденов
 
Стефан Тафров
16
970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
01 Ноември 2005 22:54
Е па такова животно нема! Света вода ненапита!
Жалната БСП - няма пари, няма помощи, "От нийде взорът помощ не види" - ей, едни лингури се навъдиха, да те очернят всички искат... Петостъпният ямб просто ми ляга на изказа. .. Поезия... А истината е друга - не сме помагали на др. Саддам нито с изказвания, нито с морална подкрипа, нито с материална такава, нито сме обучавали негови приближения нито ... нито... Докажи ми, че аз нямам сестра к....а. Ха де!!!!
01 Ноември 2005 22:54
Е па такова животно нема! Света вода ненапита!
Жалната БСП - няма пари, няма помощи, "От нийде взорът помощ не види" - ей, едни лингури се навъдиха, да те очернят всички искат... Петостъпният ямб просто ми ляга на изказа. .. Поезия... А истината е друга - не сме помагали на др. Саддам нито с изказвания, нито с морална подкрипа, нито с материална такава, нито сме обучавали негови приближения нито ... нито... Докажи ми, че аз нямам сестра к....а. Ха де!!!!
01 Ноември 2005 23:11
Другарти го закъса'а...Садам ги бил финансирал....Лели-мали....Ами сигъ.....
Филчев ще има работа. Нови клиенти ида-а-а-ат, нови клиенти.....
02 Ноември 2005 01:54
“Петрол срещу храни” Освен нашите, само компании от Япония и Финландия действали законно
ООН: Българските фирми са чисти
Валентин Георгиев Павел Пашев-в. "МОНИТОР"-01.11.2005 г.

Българските фирми, работили в рамките на програмата на ООН "Петрол срещу храни", не са замесени в даването на подкупи на режима на Саддам Хюсеин.
Това личи от обнародвания окончателен пети поред вариант на доклада на Специалната комисия на ООН за разследване на машинациите около програмата "Петрол срещу храни". Сред фирмите, които докладът не уличава в незаконна дейност, има само компании от България, Финландия и Япония....
................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
02 Ноември 2005 02:00
Ден на съвременните нашенски подбудители и на нас - будалите. БСП пита ООН как е попаднала в доклада Татяна Дончева, която хареса идеята на шефа на Българската стопанска камара ИзДирвано Тебе-наебан, експерти от бръснарския техникум да я обръснат преди балотажа. Армията не взима такива жени-крокодили дори само за подводница. Щели да избият всичката черноморска акула, ако я биха взели като подводница-страшилище. Окенът щял да замръзне посред лето. След балотажа обаче Поне 200 млн. лв. дефицит в болниците догодина и 50 улици в София стават "синя зона" По тях минаха Ученици на шествие в столицата за Деня на будителите. 14 учители бяха отличени вчера от МОН за петрол-храни аферата. Пръв учител в делаверата - Димитров! ЕС отпуска повече пари за студентска мобилност - без селфон няма просвета! А за учениците: Пред нас са блеснали житата! Борисов жъне партийна подкрепа въпреки волята си, по булевард "Константин Величков" и хич не се притеснява, че Скандалът с пожарната може да блокира новия закон за МВР. Историята НАКРАТКО: Пожарната се обърнала на завоя на Черна и изгубила целия си товар вазелин предназначен за улеснение на Часове по информационни технологии - от първи клас на обитателите на ареста. Като подходящ заместител - Маргарините в ареста поне още седмица. Последните са придобити по програмата "Нафта - Манджа, Маджо, Мурджо и др." Петков вярва, че ще опазят свидетеля срещу Маргарините - Масларова, въпреки, че Социалисти-предатели отпадат автоматично от БСП. Само една българска фирма е дала обяснения на комисията по случая. Журналистите от печата избраха квотата си в етническата комисия. Председателят и, Костов даде рамо на синия си кандидат в Русе. По-късно щял да му даде и други части от анатомията си, но не за хубавите му черни очи и червени джуки. Препоръчителен ръст на заплатите и при частниците? Те това е! Поразбудихме се малко, време е за купона!



02 Ноември 2005 06:47
Нема кво да пита.. Отговора е прост - НЕ случайно. Всички богаташи са от тази партия дори още по татово време. Малко ли пари точиха насам натам. Кеф ти Луканов, Дойнов. Малко са тия дето не са влачили.......
02 Ноември 2005 07:17
Столетната бабичка пак се прави на девствена!Аман от комунисти!
02 Ноември 2005 09:28
Филчев да не дреме, а веднага да възбуди предварително производство-срещу комисията от ООН, изготвила доклада.По аналогия с Батето....
02 Ноември 2005 09:31
СветлоПиво, защо пропускаш Костов от този списък!?
02 Ноември 2005 13:19
БСП да иска да се разясни процедурата от ширак за отпускане на заеми от парижкия клуб на бг
02 Ноември 2005 13:39
тоа на последното фото ли го беа йебали у френско, па после го пратиа у оон-то ?
02 Ноември 2005 15:04
Наш паси на снимката се обяснява като нередовен пътник на контрольор от СКГТ. Хаха.. наш'те единствено са чисти, защото нямат пари да дадат за подкупи
02 Ноември 2005 17:38
Бих препоръчал на столетницата да ограничи достъпа до едно свое неземно дете, а именно Емил Захариев. Който е гледал оня ден Коритаров Лайв знае колко нагло и неадекватно се държа това комунистическо лакомо дупе. С аргументи от сорта че не БСП, а БКП била написана там, че това не било доклад на ООН, че нямало подписи и всякакви безобразни глупости, които този господин изговори. Накрая чак Коритаров не знаеше какво да каже в лицето на тази неземна наглост.
Очакаваме ако докладите продължат, да има набедяване на другари като горния Захариев, че са подписвали договори от името на БСП без нейно знание и разрешение
02 Ноември 2005 18:09
Амадильо,
почитателю на По,
лицето се казва Захари Захариев. Да си чувал нещо за банка "Славяни"? А за едзноименната фондация? А за едноименния университет? А за една руско-българска организация, разцъфтяла във времетон а първоначалното натрупване на бандитизма при Елцин?
Ами - ето ти сублимирана тая субстанция - видял си я при Коритаров в лицето на Шекер Захариев . Тоя, като го видиш, трябва да му лепнеш два шамара. Винаги има защо.
А ако прокурор го види, тутакси трябва да му повдигне углавно обвинение. Все ще излезе прав...
02 Ноември 2005 22:10
Захари е,
02 Ноември 2005 22:24
Американците, които ограбиха архива на Садам в Ирак, плюс всички печати на правителтвото, могат да си фалшифицират каквито искат документи!!! САЩ са най-големите фалшификатори на историята в света!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД