:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само една българска фирма е дала обяснения на комисията

Останалите твърдят, че никой за нищо не ги е питал
Преди да публикува доклада, комисията на ООН за разследване на злоупотребите по програмата "Петрол срещу храни" е изпратила писма-запитвания до всички 2200 фирми, споменати по-късно в него.

Само една от всички български фирми е отговорила и е дала обяснения за работата си. Това е "Електроимпекс". В доклада на Пол Волкър пише, че тя отрича да е давала допълнително пари на режима на Саддам Хюсеин. Името й обаче е посочено в списъка на фирмите, извършили нерегламентирани плащания, с 15 700 долара транспортни такси.

Вчера "Сега" попита "Електроимпекс" кога и какво точно е било запитването на комисията на Пол Волкър за договорите й с Ирак, какво е отговорила и дали е установила как името й е попаднало в списъка. До приключването на броя отговор не бе получен.

От "Авес", която фигурира в доклада като доставчик на яйца с един разследван договор и 23 610 долара допълнителни плащания, заявиха пред "Сега", че директорите спешно са заминали за София и вероятно ще дадат пресконференция по случая. От фирмата уточниха, че не знаят нищо за разследването на ООН. Фирмата се намира в с.Черни връх, Бургаско.

"Никой не се е обръщал към нас от ООН", заяви управителят на шуменската "Херти" Захари Захариев. Компанията, в която той притежава 7%, също е в списъка на ООН с 53 419 долара допълнителни плащания. "Преди повече от година имаше скандал с програмата "Петрол срещу храни" и идваха журналисти от радиото. Преди около три години пък един седмичник публикува списък на фирмите, участвали в програмата, и тогава пак се вдигна много шум. Но никой от ООН не е искал каквато и да е информация от нас", каза Захариев.

От "Химимпорт" отрекоха някой да ги е търсил за обяснения, но според Александър Керезов, член на управителния съвет на компанията, не е и имало нужда от това. "Химимпорт" има договор с националната нефтена компания на Ирак за изтегляне на петрол по програмата "Петрол срещу храни" още от 1992 г., а от 1996 г. е успяла да изтегли оттам близо 2 млн. барела. "Не отричам, че до 2000 г. се опитвахме много пъти да кандидатстваме за още количества, но въпреки договора, нито веднъж не ни одобриха", каза той.

От "Машиноекспорт" на Петър Манджуков отказаха обяснение дали са получавали запитване от комисията "Волкър". Според доклада фирмата е изнесла за Ирак машиностроителна техника и мелници и извършила допълнителни плащания от 31 705 долара на режима на Саддам Хюсеин.

"Сила" АД от Ямбол фигурира в доклада с 49 556 долара нерегламентирани плащания. Оттам отказаха коментар.

"В БСП не са получавани никакви запитвания от анкетната комисия на ООН", коментира вчера пред "Сега" говорителят на партията Ангел Найденов.

"Запитванията на комисията "Волкър" са били директно към фирмите, не чрез държавата. Това е начинът на общуване. Комисията не е зависима от правителствата на страните-членки на ООН. Тя си общува с фирми, организации. Ако зависеше от правителствата, всичко щеше да става по-бавно. Трябва да се питат фирмите. Ние в мисията не знаем за това. Няма откъде да знаем", коментира пред "Сега" посланикът ни в ООН Стефан Тафров.



Признание

Само една фирма е отговорила положително на въпроса дали съзнателно е правила незаконни плащания на правителството на Ирак или негови служители. Това е беларуската компания "Белфарм". Повечето от останалите въобще не са отговорили на комисията "Волкър", или са се задоволили само да я информират, че са получили писмото й, но са пожелали да не изразят позиция или тя да не се разгласява. Някои фирми признават, че са извършвали плащания, но с убеждението, че са спазили установения ред по програмата "Петрол срещу храни". За три български фирми ("Химимпорт", "Росбулнефт" и "Братя Василеви") докладът не уточнява в коя категория попадат по начина си на реагиране.
816
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД