:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Журналистите от печата избраха квотата си в етичната комисия

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
77 делегати на Общото събрание на пишещите в печатните медии избраха вчера своите представители в квотата на журналистите и независимите, които ще членуват в етичната комисия по прилагане на Етичния кодекс на българските медии.

Кодексът беше изготвен и приет като част от проекта на ЕК и ФАР "Подобряване на професионалните стандарти в журналистиката". Спазването му предвижда да бъдат създадени 2 етични комисии с по 12 членове - за печатните и за електронните медии. Те ще разискват конфликтни казуси по спазването на кодекса. Всяка от комисиите е съставена от 4 квоти. Свои представители посочват и Съюзът на издателите в България и регионалните издания.

В квотата на журналистите бяха избрани Светослав Терзиев от "Сега", Димитрана Александрова от "Капитал", Светлана Джамджиева от "Дневен Труд" и Алексения Димитрова от "24 часа". Журналистическото общо събрание излъчи за свои представители от независимата квота преподавателят от ФЖМК на СУ доц. Милко Петров и Петя Миронова от СБЖ. Останалите двама от независимите ще бъдат определени от издателите.

Медиите, които са приели да спазват етичния кодекс, ежемесечно трябва да публикуват обява или да излъчват клипа за работата на комисията по жалбите, обясни Яша Ланге, който е един от ръководителите на проекта. Така зрителите и читателите ще знаят към кого да се обърнат, ако имат оплаквания от материали в медиите. Ако органът установи наспазване на етичните норми, медията нарушител е задължена да публикува или излъчи извинение или опровержение на засегнатата страна.
1
769
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Ноември 2005 14:38
Въ че интерес към етичноста в медиите! Имали бол пара по Фар за проекта, похарчили ги! Яшо Дългия ще се отчете как е похарчил парите и толкоз. Две комисии по 12 члена (нки) - кви ли ще ги вършат. Кво да е. Като свършат парите по съответната "мярка", ще закрият комисиите. Кой ял - ял.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД