:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Маргините в ареста поне още седмица

Засега обвинението разполага с косвени доказателства за готвени покушения
Снимка: Велислав Николов
Братята Красимир и Николай Маринови - известни като Маргините и създатели на групировката СИК, остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение поне още 7 дни. Това реши градският съдия Алексей Трифонов след тричасово заседание при закрити врати вчера. Последната дума за задържането има Софийският апелативен съд, който ще се произнесе другия вторник.

Мотивите на Трифонов са: има достатъчно доказателства, че Маргините, братята Иво и Светлин Карагеоргиеви и Веселин Тошев са готвили убийствата на трима души, образували са въоръжена престъпна група и незаконно са държали боеприпаси. Мишените били ексвъншният министър и о. з.ген. Любен Гоцев, соченият от МВР за контрабандист щ 1 Иван Тодоров-Доктора и свързваният с групировката ТИМ бизнесмен Николай Дамянов. Съдията казал, че няма опасност петимата да се укрият, но могат да извършат ново престъпление, ако останат на свобода, разказаха адвокати на задържаните. Над 10 са защитниците, ангажирани с правата на обвиняемите.

"Един от четирите тома по делото съдържа доказателства, събирани със специални разузнавателни средства", обясни зам.градският прокурор Николай Кокинов, който наблюдава разследването.

Според адвокати обаче доказателствата на прокуратурата са косвени. По делото имало само един свидетел. Подслушваните разговори пък не разкривали нищо. Освен това не било ясно нито какъв е мотивът на петимата да убият Гоцев, Доктора и Дамянов, нито дали между тримата има някаква връзка.

Прокурор Кокинов обеща да разкрие мотива за готвените покушения, когато напише обвинителния акт и го защитава пред съда. Тогава щял да разкрие и връзката между "мишените". Сред доказателствата по делото има и показания на един анонимен свидетел, когото пазим още от 26 септември, обясни обвинителят.

Преди ден обаче Кокинов твърдеше пред столични медии, че групата на Маргините имала конкурентни бизнесинтереси с Гоцев, Доктора и Дамянов, като уточни, че става дума за недвижимости. Пред БНТ Гоцев отрече да има бизнес, който би могъл да е конкурентен на бизнеса на Маргините.

Гоцев и Доктора, който е подсъдим за пране на пари в момента, вече са разпитвани в националното следствие. Бизнесменът Дамянов обаче от години живее в чужбина и още не е дал показанията си.

Според разследващите в групата за мокри поръчки освен петимата влизат още Бисер Илиев и Стефан Рангелов. Те обаче са с наложен арест по други дела. Илиев е подсъдим за неуспешния атентат срещу обявения от МВР за наркобос Илиян Варсанов през 2002 г. Рангелов пък е подсъдим за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата през 1996 г.

Една от версиите, която вчера се чу в Съдебната палата, бе, че разследващите са започнали да разплитат групата на Маргините, след като през септември са задържали човек от нея с незаконно оръжие. Той издал останалите. Арестите им съвпаднаха със започналата след убийството на банкера Емил Кюлев операция "Респект". Прокурорите отричат групата да има нещо общо с екзекуцията на Кюлев.

Около разкритата група ще има и още арести, закани се вчера шефът на националното следствие Ангел Александров пред Би Ти Ви.

ЗАГЛУШИТЕЛИ

Съдебната палата вчера бе пренаселена от охрана. Поне 20 полицаи охраняваха Маргините и останалите трима от групата, която според прокуратурата извършва мокри поръчки.

Разпореждания на място даваше лично шефът на охраната в палатата подп. Евгени Тропкин. Той се опита да изгони журналистите от съдебната зала още преди съдия Трифонов да прочете определение, че ще заседава при закрити врати. Трифонов е свикнал с камерите и фотоапаратите. Той гледа шумните дела срещу Елена Костова и бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Докато чакаха пред залата, журналистите установиха, че камерите им и дигиталните диктофони не са записали никакъв звук, а само странно пращене. Решиха, че записите им са заглушени. Усъмниха се и кой е "виновникът" - мъж с куфарче, който се навърта около тях. Подп. Тропкин се зае със сигнала на репортерите и привика съмнителния мъж. След това обясни, че е невъзможно в Съдебната палата да се внесе каквото и да е заглушително устройство. Всеки, който влиза в сградата, преминава проверка на скенер.
 
Съдебната охрана трудно проправи път за обвинените до залата. Десетки униформени охраняваха вчера заседанието, на което бе решено братята Маргини и тримата им съучастници да останат в ареста за постоянно.
20
1049
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
01 Ноември 2005 22:27
Че тъй наречените Маргини плачат за прокурор, съд и затвор е вярно. Но защо това дело изглежда като римейк на друга МВР пиеса - делото срещу "убийците" на Луканов?
Шерлок Холмс винаги търси логическата връзка. Еркюл Поаро винаги търси мотива. Българският инспектор Дюдю си няма ни мотив, ни логическа връзка, но пък си има анонимен свидетел.
Ръководената от БСП полиция оня ден поиска армията да излезе на улиците. Утре БСП ченгетата ще твърдят, че Маргините са врагове на народа и аржентински шпиони, те пък ще се оправдават, че не са, защото не говорят аржентински. И всичко ще си бъде като в доброто старо време.
01 Ноември 2005 23:46
В Аржентина говорят испански, bro
01 Ноември 2005 23:46
Soren-към казаното от теб , ще добавя само че след повдигането на обвинението единия ще го пипне страшен зъбобол, а другия малко по късно -бъбречни кризи!И тъкмо ще се позакрепят-същия номер ще извъртят и адвокатите им(а без тях накъде?)Та така докато се забрави всъщност за какво става дума в обвинението.През това време ще си вървят с пълна пара убийстата, щото и на слепите вече е ясно че от много по-нагоре идват поръчките!
01 Ноември 2005 23:49
Тия ако бяха някакви украинци или граждани на Молдова, вече да бяха си признали... Пак добре че няма смъртно наказание, иначе щяхме да сме като в Либия.
02 Ноември 2005 02:03
Драго ми Красно Село, през 1938г. в показанията си пред НКВД, командарм Якир се оправдавал, че не е предал Сталин и не е могъл да стане американски шпионин, защото не говорел американски, bro. И първо чети, после пиши, bro.
02 Ноември 2005 02:19
По-нагласено и измислено дело не бях виждал! То просто е пълен фарс! Видях "доказателствата" събрани със СРС! Пълни глупости.Нямаше поне едно, поне коственно да свързва Маргините с делото. Но те явно бяха нужни за да се гледа делото при закрити врати за да няма починали от смях журналисти!
А свидетеля е пълна скръб- с цял куп висящи дела зад гърба си! И показанията му едни! ЧУЛ че зад братята и другото момче стоели Маргините! Казали му били че ще работи за тях! И срещу това падат всички обвинения срещу него(едното за убийство). Личи си че изпълняват нечия поръчка! Лесно е и да откриеш кой е поръчал цирка-Маджо! От години не се дишат и всички знаем за двата лагера в бившата СИК. Отедната страна Маргините и покойния Димата Руснака, а от другата Маджо и Бойко Борисов. Много е любопитно защо преди или след всяко голямо убийство Маджо си идва в България? И сега в петък и събота е бил тука! А тъпата история че е стреляно по него му подсигури перфектно алиби.
Не казвам че Маргините нямат вина за други неща, но това тук са глупости!
02 Ноември 2005 07:04
Абе дали от това дело ще стане нещо незнам ама все повече ми се върти в главата как никой не повдига въпроса защо един престъпник ще убива бивш министър и о.з. Естествено политиците и самият бивш министър ще твърдят, че е пречел поради добре вършената работа. Но май е ясно, че ако е пречел на някой го е правил с други цели а не благородни, хахаха. Още едно косвено доказателство, че политиците покровитестват престъпниците...
02 Ноември 2005 07:19
"Ако се стигне до осъдителна присъда на двамата Маргини и съучастниците им, свидетелят ще получи нова самоличност и нов живот в чужбина, каза прокурорът Николай Кокинов. Свидетелят, който досега е живял от престъпления, ще получи дом и работа."Интересно каква работа ще предложат на наемен yбиец и за колко пари???
02 Ноември 2005 08:16
Titimaki, недей вися във форума, а се явявай на делата и не се "разболявай".И не се прави на умен тук, а мисли как ще спасяваш подопечните си мутри.
02 Ноември 2005 10:03
Агенция Фокус. 02.11.05
София. Иван Костов стои зад Маргините, заяви в предаването на БТВ “Тази сутрин” Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР...
02 Ноември 2005 10:15
Не само това, Ваньо Костов е щракал копчетата за управление на светофарите по бул. България с което осигурил задръстването, в което пострада лейтенат Кюлев. В същото време Елена била разположена на покрива на жилищен блок с гранатомет в ръка, който не се наложило да ползва, освем това дъщерята на Костов изплела черните шапчици-качулки на килърите а също и ръкавици.
02 Ноември 2005 10:36
Mutant4o !
Но да не отнемаме тази безподобна радост, че Костов стои зад всичко църно, даже и зад настоящите увеличения на ток, парно, акцизи, данъци и др. "социални" обещания на БСП!
02 Ноември 2005 12:06
ако "гоцев" е артиснични псевдоним на Велчев, а "дамянов" - на една действаща министрка ..... не знам ... може и да има мотив
02 Ноември 2005 15:18
заглавието "Маргините в ареста поне още седмица" ми звучи като "Маргините с полицейска охрана още седмица". може някой да се е уплашил че им е дошъл реда и от добро сърце, а и за да си опази останките от рейтинга, да е решил да ги покани на гости за седмица

02 Ноември 2005 16:26
Бе нема начин Иван Костов да не е на дъното на поръчковите убийства.
Сега Маргините кат се "разпеят" и ще го преберат драгалевския поръчков убиец.
Се пак требе да сложим и политик у панделата.
Нали така каза Европа.
02 Ноември 2005 18:07
Тези изгоряха зада светят онези които топлят с приходите си джобовете на комунягите.
02 Ноември 2005 18:13
Както и да е...
НО един ден, рано или още по- рано, дивия капитализъм в България ще свърши.
Започнаха и с конфискация на имоти в полза на държавата.
"...Конфискуват имоти на Барона и Косьо Самоковеца..."
Натиснете тук
02 Ноември 2005 18:18
http://www.dir.bg.
Натиснете тук
"...Двата иска, уважени от съда на първа инстанция, са срещу 19-годишната Валентина Андрианова, закупила бившата ловна резиденция на Тодор Живков край село Огняново и срещу Димитър Йовичин, търговец, който при доход от 214 лева е закупил 14 имота в Самоков и Боровец и е заемал пари на свой съграждани..."
02 Ноември 2005 18:29
ЗАКОНЪТ
"Правата на държавата за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин ще се погасяват с изтичане на 25-годишна давност"
Значи на придобитите незаконно имоти през 1990 ще им изтиче давноста през 2015.
03 Ноември 2005 22:02
Ако инфото в "168часа" е вярно и наистина свидетеля им е наркоман а неговите показания са единственното доказателство как са посмяли да се явят в съда? Толкова ли са искали да ги накиснат че не са си дали труда да намерят нещо реално а са скалъпили този фарс?!
И само питам кой има интерес за една седмица да смаже двете най-голями застрахователни компании - на едната да убие шефа, а на другата да го затвори?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД