:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Армията не взима жени само за подводница

Армията може да отказва на жени, които кандидатстват за служба в нея само ако длъжността е свързана с работа на подводница или в Националната гвардейска част.

Това следва от наредбата за изпълнението на кадровата военна служба, при която полът е от съществено значение. Нормативният акт бе публикуван вчера в "Държавен вестник".

Досега при обявяване на свободни работни места МО включваше и графа, в която се поясняваше, че длъжността не се препоръчва за изпълнение от жени. Такива бяха командос-парашутист, мерач на картечница, сапьор, автоматчик, пълнач на самоходна гаубица и др. За шофьор-агрегатчик, пожарникар, майстор по ремонт на МТЛБ, кранист, готвач и др. жените можеха да кандидатстват без проблеми.

До изготвянето на новата наредба се стигна, след като влезе в сила Законът за защита срещу дискриминацията. От нея става ясно, че полът е определящ при изпълнението на кадрова военна служба само в три области. Жени не могат да служат в Националната гвардейска част, задължително пък трябва да бъдат назначавани жени за извършване на лични обиски на жени. Забранено е жени да работят на подводници, тъй като апаратурата и атмосферното налягане влияят върху физиологията на нежния пол.

Сега вече всяка жена, на която е отказана работа заради пол, може спокойно да съди Министерство на отбраната, коментираха юристи.
16
980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
01 Ноември 2005 22:35
Не разбрах защо не може в Националната гвардейска част - такива високи и стройни девойки имаме...
01 Ноември 2005 23:08
Да живеят жените бойци които вмного войни проведини на историята на света са доказли свойте качества и могат рамо до рамо с мъжете да изпълняват бойни задчи и да бранят своята родина!!!Много жени са били провъзгласявани като национални герой и са били почитани като гранди пълковдци!!!Най известната от тях е Жана Дарк от малка знае, че е избрана от съдбата да поведе народа си ида ръководи армията която постига значителни бойни успехи при приложените бойни стратегй от нея които и носят успех и световна слава!!!Не можем и да не споменем и нашите жени славни пълководци водили тежки боеве за освобождение от Турско Робство- Сирма-войвода, Румена-войвода, учителката-революционерка Райна Попгеоргиева - Райна Княгиня, знаменоска на Хвърковатата чета и знайни и незнайни Жени бойци отдали живота си и загинали за свободата на България!!!Поклон пред памета им на тези наши жени бойци които прославиха България със своето дело защита на нашето отечество България!!!Може само да поздравим всички жени които служат в момента в Българската Армияи тези които ще кандидатстват за да се влеят в редиците на Българската Армия за това правилно решение на Минстерския Съвет което със закон отхвърли Дискриминацията на жените в Българската Армията които сега наистина могат да се чустват равноправни като нас мъжете при изпълнение на Бойния им дълг към Род и Родина и Отечество!!!Да живее велика България!!!Да живее во век и веков!!!
02 Ноември 2005 00:08
Радикална Партия--А Децат?Докога ще дискредитираме децата?Като ще ровим истории за вехти воеводи, да напомним тогава и за Хитлер-югенд келеши по на 10-14 години(особено при последните битки при Берлин, що танкове са запалили с Молотовски-коктейли и прочие .А и сега по Африка има цели батальони от деца които тероризират цели области и правят поразии дето и най-разпасаната Армия не може направи. А сега по същество:Аз мисля че е огромна грешка отмяната на часовете по Военно обучение в училищата.То осигуряваше една много добра първоначална основна подготовка както при боравене с оръжие, така и с осигуряване на Мед.помощ при изгаряния, прострелни рани и т.н.т.Не е нужно да си проф.военен за да ти е ясно под шапката, че при една (не дай Боже)обстановка-точно на запасните се пада основната задача да изнесат на плещите си всичко.От 10 и повече години новото поколение не е подготвено за абсолютно НИЩО в тази област.А на Военизираните лагери с ученици сме постигали резултати на Стрелбите с АК , на които могат да завидят и много от днешните проф.войници.
02 Ноември 2005 01:02
Има си хас при толкова подводници и при такава многочислена армия...
02 Ноември 2005 01:31
радикале, забравил си да споменеш любимата дума "гьостерица". Другата, "кметска бюлетина номер не знам коя си" , не е актуална вече.
бтв,
Явно това ще е мечатата на всяка девойка, да стане "пълнач на гаубици" в армията
Ха са и отказали, ха 10-20к през Страсбург
Голямо пълнене ще пада.
02 Ноември 2005 01:50
PokerFace за тази организация Хитлер-югенд трябва да зададеш въпроса си към бившия кардинал Ратцингер сега Папа Бендикт XVI
ВОДАЧ НА РИМО КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА!!!Той членувал в нея Хитлер-югенд и сега Един Фашист води над 1 милярд хора католици в света!!! На вас оставяме коментарите на тези факти доказни с документи и свидетели!!!!
02 Ноември 2005 02:17
G5 не се притеснявай за "гьостерица". тя е вадиме и употребяваме когата потрябва а не за щяло е нещяло кокто някой от вас си представят че нашата крайно дясна Радикална Партия бие хората за щяло и нещяло за да ги поучава!!!Колкото до кметските избори в София на които извоювахме 2, 8 % и похарчени финасови средства за цялата предизборна кампания 360 лева от един от нашите кандидати Велизар Енчев говори само по себе си факта как другите партий похарчиха милиони за техните кандидати а добиха толкава малко гласове малко повече от нашите!!!Като изключим ДСБ и НДСВ НАПРАВИ СМЕТКА В БСП колко са партийте им в тяхната коалиция на брой и колко пари са изхарчели и колко прочента гласове са получели за тези похарчени милиони!!!Знаеш ли колко са Партий има в Коалицията си БСП? А СДС колоко са партийте в тяхната коалиция ?Аза Венцислав Димитров подкрепен от Една камара партий и похарчени толкова пари раздели ги на процент кокло гласа са получели!!!Знаеш ли ако бяхме изкарали и платили на Велизар Енчев кампанийте в телевизията и Радиото и вестниците както направиха другите щяхме и дори на балотаж да отидем сега!!!Но това не е нашата стратегия за сега!!!Ние показхме на всички Българи как и колко средства трябва да се харчат в предизборни кампаний!!!Ако сложим и Георги Жеков и неговите гласове заедно с Велизар Енчев майче ставаме 4 сила в Столицата по подкрепили гласоподавтели нашите кандидати!!!Тове беше ясен сигнал към другите партий каква сила сме реално Радикалите!!!Президента Първанов не случайно започна да предупреждава че настъпваме значително и изтласкаме така наречните големи политически Партий и заемаме тяхното влияние в страната!!!Тези избори в София за нас бяха тест за Президенските избори където ще издигнем кандидатурата за президент на България Проф. Божидар Димитров който сам БСП НИ ГО ПОДАРИ КАЗАНО ЧЕСТНО ЗА ДА ЗАДОВЛИ СЕЛСКИТЕ си навици на някой там селянчета от село Граничар Белоградчишко-Александър Лилов!!!
02 Ноември 2005 04:24
Груба грешка.Точно в подводниците са наи необходими за лекуване на куродурвицата.Малумни.... какво ли още ще забранят.
02 Ноември 2005 04:40
starija hush ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ Българския Военоморски Флот не разполага с нито една действаща подводница!!!За съжеление това е самата истина при тази тежка иконмическа която потопи и остави на дъното всички наши подводници само ние Радикалнат Партия ако дойдем на власт в България ще възстановим и изградим и ще увиличим численоста на нашата Българска Армия и ще и върнем старата Бойна слава и ще громим нашите Национални врагове!!!Колко до жените да служат на подводница бъди сигурен че ако заплува скоро времи Българска Подводница ако има жена желаеща и ако има таква клалификация по специлности на екипаж на подводница то тя ще бъде назначена на бойна вахта и ще изпълнява с матросите наравно всички нейни бойни зъдлжения и задачи поставени и от командира на подводницата!!!И никой няма от командването на на Българската Армия да възпрепяства това назначение на жена на подводница!!!
02 Ноември 2005 06:22
радикале,
ще ме прощаваш за откровеността, но ми дреме на манерката за софийските кметски избори. Един крадец си замина, ще дойде следващия. И покрай него - цела банда оядени и ненаядени мошеници.
Ти виждам, много се палиш. Аз претръпнах отдавна.



02 Ноември 2005 09:29
Жалко, че като бях в казармата нямаше повече жени-войни, че готвачките ни се виждаха като топ модели. Не само в гвардията и подводниците, а и генералния щаб и още, на наборна военна служба.
02 Ноември 2005 09:46
Tъкмо реших, че забраната се опитва да оварди самоходната гаубица от някои пълнач, а то било заради налягането. И как влияе налягането по-особено на нежния пол, че не му дават да служи на подводница? Бях чел някъде, че промени в налягането могат да доведат до еуфория или депресия, ама не бях срещал да има някакво диференцирано влияние според пола. Това е много любопитно. Още довечера ще го изпробвам с благоверната
02 Ноември 2005 13:07
В заглавието има малка неточност. Вероятно става въпрос за подводницаТА. Щото от двете май само едната долу горе става. Другата стои вързана без акумулатори. Аз лично твърдо подкрепям наемането на жени в армията. Каква ли ще е лятната бойна униформа във флотата? Ако е нещо в стил спасителки на плажа ученията може да ги дават на живо по телевизията, да изкарат шапките по некой лев отгоре.
02 Ноември 2005 14:19
И аз твърдо подкрепям наемането на жени! На умерени цени и да са здрави
02 Ноември 2005 16:51
доколкото знам когато за първи път започват да набират кадроваци за армията не е имало забрана жени да служат на фронтови длъжности, имало е дори женикашици, само че много се оказали лигли (със запомнящия се пример на няколко амазонки, разбира се, които несъмнено са комплексирали по-негодната част на мъжкия персонал) и така тихомълком е започнала практиката да ги назначават по канцеларии и на скатани служби - химици, свързочници, щабни роти, такива ми ти. разбираемо е - един от основните недостатъци на службата е че по цял ден се занимаваш само с кочове, няма нищо да зарадва окото, а така разни малки и големи началници се обградиха с чуруликащи, козируващи и подмазващи се свити от кадровачки - нещо като мечтата на комплексара. тъй че не мисля че с тоя закон ще се промени каквото и да е - и досега който е искал да е на кофти служба не е имал проблем да го вземат. жените даже губят, щото някоя фуражка като иска да си обмени харема може да трансферира някоя омръзнала му гърла в бойна рота и това ще е края на романса, щото калашника люпи маникюра по доста кофти начин

02 Ноември 2005 18:17
Каквато е армията - такъв е и л.с
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД