:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 135
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефовете на театри ще се назначават и безсрочно

Директорите на държавни културни институти ще се назначават след конкурс с 3-годишен мандат, който при отлична работа може да се удължи с още толкова. При положителна оценка след втория мандат културният министър ще може да назначава директора за неопределен срок. Това гласят промените в Закона за закрила и развитие на културата, които комисията по култура прие на първо четене.

Шефовете на културни институти в чужбина обаче ще имат право само на едно удължаване на мандата до 2 г. Директорите на държавни институции с национално значение пък ще се назначават за 5 г. и при кандидатстване ще представят концепция. Досега нямаше ясна мандатност при заемане на длъжностите.

Според Любен Дилов-син промените водят до свръхконцентрация на правомощия в ръцете на културния министър. Подобни съмнения изрази и Нина Чилова. "Назначаването на директор до живот е само пожелателно", контрира Стефан Данаилов. По думите му повечето шефове на театри са печелили конкурси по 3-4 пъти и са доказани професионалисти. Освен това той обеща да не назначава никого на безсрочен договор до края на мандата си.
2
1656
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Август 2006 04:38
"Назначаването на директор до живот е само пожелателно", контрира Стефан Данаилов."


той знае най-добре.
10 Август 2006 10:45
Преди няколко години, когато културтрегерите и псевдотеатралите ревяха, как държавата не се грижи за тях, режисьорът Теди Москов им го рекна в прав текст: В Германия, а и на Запад е нормално да се сменят директорите на театри, както е и съвсем нормално всеки нов директор да си идва с нова програма и с нов творчески екип. А тук "пожизнено" директори.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД