:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 168
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столичани имат шанс да спечелят делата за парното

Снимка: Любомир Спиров
Зам.-министър Анна Янева (вдясно) и ревизорът Йонка Гуленова обясняват как се е източвала софийската "Топлофикация".
"Ако софиянци заведат масово дела срещу "Топлофикация", най-вероятно те ще са в тяхна полза", прогнозира пред "Медияпул" зам.-министърът на икономиката Анна Янева вчера. Преди ден шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев призова пред "Сега" столичани да заведат жалби заради разкритията на държавната ревизия, че в последните 3 години в цените на парното са влезли 30 млн. лв. необосновани разходи.

Янева не можа да уточни как ще се процедира, ако съдът реши надвзетите суми да бъдат върнати. По-рано тя заяви, че абонатите на софийската "Топлофикация" не могат да очакват да си получат парите в резултат на ревизията, разкрила крупни нарушения и източване на дружеството под ръководството на бившия му шеф Валентин Димитров.

Трите частни фирми, наети от "Топлофикация" да помагат в събирането на неплатените сметки, са получавали комисиона от общата сума на върнатите дългове, без значение какъв е бил прекият им принос. Това стана ясно при по-подробното представяне на ревизионния доклад вчера. От 2004 г. досега фирмите са прибрали 877 704 лв. Преди година Валентин Димитров обясняваше, че те получават комисиони само от борчовете, събрани от тях. Пловдивската „МДМ-С" ООД, търговишката „Финанс Инженеринг" АД и софийската "Сема Маркет" ЕООД са получавали от 5% до 15%. Дейността си фирмите отчитали с бройка потърсени абонати или абонати, обещали да платят. Ръководството на столичната "Топлофикация" също не било наясно какъв е приносът им към събраните задължения, но включило комисионните в цената на парното. Договорите с трите фирми още не са прекратени.

21 хил. лв. е похарчило ръководството на "Топлофикация" за билети за концерти само за миналата година. Крупната сума е част от представителните разходи

Парите за реклама на столичното парно са скочили с 603% - от 15 074 лв. за 2003 г. на 90 828 лв. за 2005 г. Общо за трите години на фирма "Ултра нет" са платени 184 084 лв. за изработка и доставка на рекламни материали.

"Ръководителят на екипа от ревизори Пламен Желев е бил отстранен, защото не се е справил с поставените срокове," обясни шефът на Агенцията за държавна финансова инспекция Гинка Драганинска. Проверката започнала на 5 април и трябвало да приключи на 13 юни. През юни обаче одиторите били още в началото. Затова шефът на екипа бил сменен. Финансовите инспектори са влизали в "Топлофикация" 2 пъти от 2001 г. насам, но по конкретни задачи. През 2004 г. и 2005 г. проверки не са правени.
12
3996
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
10 Август 2006 00:59
Ебе я стига с тези глупости - софиянци да заведат дела на кому е нужно да се водят дела за да може и едната и другата страна да плаща адвокати и съдебни разноски. Вместо правителството да реши че "Топлофикация" дължи на потребителите си еди колко си процента над взети суми и да приклячи цирка, !!!
10 Август 2006 01:45
Едно възможно решение за избягване на проблема в бъдеще е публикуване на всички разходи на държавните/общинските фирми и държавната администрация в интернет. В Естония тази система работи и дава много добри резултати.

-----------------------------------------
Блогът за икономика
http://economics.blog.bg/
10 Август 2006 08:12
Въпросната Зам. министър е била общински съветник от БСП. Е, как толкова години не е знаела какво става в Топлофикация? А иначе, върви успешен и изпитан сценарий: Драги софиянци, няма спасение, освен бърза приватизация на Топлофикация. Да, ама е силно задлъжняла и кой ли ще я иска! Ха, намери се кандидат, който е готов да я купи за един лев! Малко е! Държавата успява да договори поне два лева. Следва сделка. Топлофикация е частна. Минава месец и цените на парното се вдигат вече от частника двойно. Честито, защото сте забравили БТК, Софийска вода, Сметта, Кремиковци, Балкан и всичко "приватизирано", т. е. ограбено и след това с удвоени такси или направо съсипано.
10 Август 2006 08:55
Топлофикация София, бе ремонтирана основно и интензивно през последните години на кметуването на Ст.Софиянски. Нейното приватизиране щеше да бъде апогея на поледният му кметски мандат. Огромни комисионни щяха да го позлатят!
Но, едно са плановете, друга стана действителността и той трябваше да се спасява с местни и европейски депутатски имунитети от Прокуратурата и Съда, които си закупи от г-жа Анастасия Мозер!
Сега новият кмет му идва на готово и ще хариже основно ремонтираната Топлофикация на благодарен приватизатор, който 10 години само ще подържа без да инвестира! Ще изсмуче баснословни печалби и след това амортизираната и дефектираща от всякъде топклофикационна система, ще бъде върне обратно на държавата и общината за евентуална рехабилитация или тотално закриване!
10 Август 2006 09:54
интересно как ще се докаже надписването на сметките, като след всеки сезон показанията на т. н. топломери се зануляват и единствените следи са `замерванията`, изнвършени от счетоводните фирми (както и документите на самите топлофикации)
10 Август 2006 10:19
Не знам дали столичани имат шанс да спечелят делата за парното, но си задавам въпроса: "Колко ще спечелят адвокатите?"

Редактирано от - mary1001 на 10/08/2006 г/ 10:21:00

10 Август 2006 10:22
Kакво толкова се чудят всички държавни "мозъци" за тези 30 млн. лв.? Решението е от елементарно, по-елементарно!
Сумата ще се разпредели пропорционално на потреблението на всеки абонат за съответния период и ще се приспадне от следващите сметки. А тези, на които сметките са надписани, даже ще са на далавера (е, малко, де ). Кви са тия съдилища, федерации на потребителите, ДКЕВР-и... дрън-дрън ярина.
По-рано някой беше казал, че Топлофикация не можела да приспадне дължимото от следващите сметки, ама не каза причината
ЩО???? Нема "не може"! Поредната глупост на някой чиновник!
10 Август 2006 10:29
21 хил. лв. е похарчило ръководството на "Топлофикация" за билети за концерти само за миналата година

Днес по НОВА телевизия се разбра, че тези билети са били за концерта на Нешка Робева през декември 2005 и са купени от "Топлофикация" за служителите си ( 3500 билета) с писмено нареждане на министър Р. Овчаров.
Ето как една зам. министърка забърква шефа си в далаверата.

Още, за предизборния щаб на БСП през 2005 год. "Топлофикация" е купила компютри.
Ясно е едно - всички са навързани като черва.
10 Август 2006 11:20
Някой има интерес непрекъснато да се атакува Топлофикация! Това ще доведе по-бързо някой чуждестранен мошеник, който по подобие на Софийска вода да почне да прелива средствата на софиянци в задгранични сметки!!!!! Парите похарчени за прословутите екстри на сегашното управление тогава ще бъдат джобни пари на чужденците!!!! От друга страна никой не влиза в сериозна дискусия с Кърлежа, който непрекъснато призовава да не се плащат сметките на Топлофикация! Това може да доведе до ФАЛИТ и спиране на парното на всички! КОЙ има полза от това???? Трябва да се разбере от всички ползватели на услугата че няма безплатен обяд. Друг е въпроса, че контролът върху ценообразуването и разходването на средства трябва да се засили. За сегашното състояние има вина ДКЕВР, където явно не си вършят работата за която получават солидни възнаглаждения! СТАНИШЕФФФФ СПИШ!
10 Август 2006 11:26
За билети, дъвки, близалки, минерална вода, манекенки и прочие екстри са изхарчени 187 хиляди лева.
Къде може да се прочете как са "откраднати" останалите пари до 33 000 0000 лв?
10 Август 2006 12:41
При съответната статия в Наблюдател пуснах обясненията на "компетентния" чиновник, че всъщност никой и нищо не е крал през сметките на уважаемите граждани. Т.е. увжаемите граждани да заповядат на чаша студена вода (ма чешмяна, не горнобанска или, Боже опази, френска) или на паница гореща супа, всеки според вкуса си.

Редактирано от - майор Цепеняков на 10/08/2006 г/ 12:46:00

10 Август 2006 18:44
отново питам, топлофикационни дружества в този им вид /с топлопреносни магистрали по над 20км/ съществуват ли в цивилизования свят.
ако да как се обслужват, ако не защо се натискаме да ги поддържаме и приватизираме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД