:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Майките с 90% от заплатата 9 месеца след раждането

Хасан Адемов
От следващата година майките ще получават 90% от заплатата си в продължение на 315 дни, т.е. 9 месеца след раждането на детето и 45 дни преди това. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на Кодекса за социално осигуряване. От това право ще се възползват и неосигурените за трудова злополука, професионална болест и безработица. От 10 месеца до навършване на 2-годишна възраст на детето майката ще има право на минимално обезщетение, определено от държавата. Вероятно догодина то ще е 170 лв.

Досега родилките получаваха 90% от заплатата си общо 135 дни. Шефът на парламентарната социална комисия Хасан Адемов коментира, че срокът от 9 месеца е сравнително дълъг за стандартите на Евросъюза.

Майките вече ще могат да ползват услугите на детегледачка в рамките на програмата "Подкрепа на майчинството". Помощничката ще се грижи за детето до навършване на 2 години, а държавата ще й плаща минимална заплата и ще поеме всички осигуровки. Адемов обясни, че за целта ще бъдат необходими 31 млн. лв. от държавния бюджет за 2007 г. Депутатът от ДПС уточни, че използването на услугите на детегледачки не е задължително. Това е само допълнително облекчение за онези майки, които искат да се върнат по-скоро на работа и да повишат професионалната си квалификация.
20
4399
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
10 Август 2006 00:48
а не може ли в текста на закона да се добави "с изключение на мангалите"?


10 Август 2006 06:58
Този текст не носи в себе си най-важната информация:Колко време и колко пари ще получава една майка, която е самотна и неосигурена, без трудов стаж и трудов договор.
Досега определени слоеве от населението се издържат с раждане на деца, които впоследствие отиват по институции или по просия.
Точно тук е главният въпрос.
10 Август 2006 09:20
Надали ще има ефект върху раждаемостта. От друга страна може би е добра стъпка.

Единственото притеснитлно в случая е, че държавата все повече почва да раздава - на земеделците, на майките, на инвалидите, пенсионерите, чиновниците, военните, полицаите и т.н.
Не остана кой да издържа всички тия хора май. И преразпределението твърдо е над 40%, което в крайна сметка е лошо за икономиката.
Последното, което се чу, е да се дадат огромни привилегии на Гражданска защита - поредните хрантутници на държавната софра, а масрафа го плащаме всички ние.
Ако сложим 2 милиона пенсионер, 0.5 милиона държавни служители (барабар с полиция и военни), 1, 5 милион деца, то не останаха хора, които да издържат всички ония, които смятат, че държавата трябва да плаща за всичко (включително да изкупувала сега и житото, че цената му била ниска). Бах таз пазарна икономика!
10 Август 2006 09:20
Не съм запознат с материята, та затова питам: Кой ще ги плаща тез пари -държавата или работодателя?

Щото ако е държавата, кофти. Не ме кефи това разпределение на данъците, които аз лично си плащам. Ако пък го натресат на работодателя ... Хе-хе. Искам да видя, този, който ще се навие да наеме жена на работа, с риск тя да му "увисне" за 9 месеца да й плаща, без да работи ... А, бе, тез жени мъже немат ли, тези деца бащи немат ли, който си ги е правил, да си ги гледа и издържа.

Айде, сега лавнехте отгоре ми, ама не ми пука, това си ми е мнението ...
10 Август 2006 09:38
Това си е една добра новина. И жените които работят и плащат сериозни данъци имат правото да получат нещо насреща. И държавата трябва да даде тези пари, защото срещу данъците ни не виждам нищо друго.
А тези които не работят - нормалната социална политика ( не че нашата държава има такава де )
10 Август 2006 09:39
булдог, тебе очевидно баща ти те е раждал и не е ползвал никакви държавни привилегии, за да те отгледа. като не ти харесват такъв тип социални отношения, които се издържат от публични финанси в целия бял свят - може в знак на протест да ходиш да живееш в Бангладеш или Пакистан например.
10 Август 2006 10:02
На пръв поглед добре. Даже много добре - за майките. Но, ако нещата не ги доизкусурят на бюджета ще му трябват много повече от споменатите милиони.
10 Август 2006 10:33
Мисля, че това е полезно единствено за циганите.
Мислещите хора си правят сметката, че на 9 месеца едно дете не може да се грижи за себе си и все някой ще върви по дирите му.
Което означава двойни разходи и намалени приходи.
А и не съм съгласна, че заплащането за гледане на едно дете е за минималната заплата. Трудът е много повече, а всеки труд трябва да се заплаща.
За мен е по-нормално както в САЩ да се намаля данъчното бреме за това, че има деца в семейството.
Мои познати отидиха в Америка със зелена карта с едно дете и там си създадоха още едно. Данъчните облекчения за двете деца са почти колкото заплатата на майката(ако е на ниско платена работа).
Работиш, печелиш - за оглеждането на бъдещи работници получаваш обратно част от припечеленото. Това според мен е нормално.
10 Август 2006 11:16
Ооо, мерки за развъждане на българи? Няма кой да носи малцинствата на гръб?

Редактирано от - Han на 10/08/2006 г/ 11:17:45

10 Август 2006 12:17
Абе, Марийке Какво ти е мислещото като елементарни връзки изпускаш?!
Как подобно законово изменение ще е от полза за циганите, като става дума жени, които са работещи и получават заплата. Колко циганки са на някакъв трудов договор?! Бреййй, ще му избоде очите и пак си дрънка глупостите, дето е чуло от вожда и учителя. Аман!
10 Август 2006 12:19
Колко ще получава една циганка с 7 деца? 90% от кое? Колко е заплатата на тази циганка? 9 месеца ще получава 170 лв. След 9 месеца пак като забременее.
10 Август 2006 12:21
така че за тия 170 лв ВСИЧКИ циганки ще се надпреварват.... А после Всички автомивки ще фалират
10 Август 2006 13:12
Решението е добро за работещите българки! Тези - с добро образование и някаква съществуваща кариера ... не разбирам плача тук - нали от тези българки точно се очаква да раждат качествени деца .. то останалото деца ли са ....
10 Август 2006 14:44
Знаеш ли 170 лева ей така да ти падат от небето за циганките си е харабия пара.
ОБЕСНЯВАМ бавно. Една майка която получава 700 лв но се осигурява на 170 пак ще зима колкото 1 циганка.... Само че за въпросните ромки за тия 170 лева ще се състезават да забременяват. ЗАЩОТО ги фаща ееейй онова малко параграфче че безработните и тия на цоцялни пак ще получават 90% от МРЗ. ДЕМЕК работещата майка = безработна ромка на соцялни = 170 лв = ....ха познайте нататък как свършва уравнението след години колко ромчета и колко бели ще има?
ЗАДАЧА ЗА ДОМАШНО!
10 Август 2006 15:14
Както повечето съфорумци и аз съм родител и знам колко трудно е отглеждането на дете още повече, че със съпругата ми се справяме сами без помощ от баби. Законът е добър, но въпроса е кой и как ще се възползва от него. Моята жена например има добра и високоплатена работа и не може да остане на 160 лв. и да изостане професионално по никакъв начин така, че за нея подобен закон би бил добре дошъл. Опасявам се обаче, че е недомислен. Представете си, че жена ви е безработна или просто е домакиня и решите да си имате дете. Отивате при ваш приятел който има фирма и я "назначава" на заплата от 2000 лв. Вие вадите и му плащате дължимите данъци за период от 6 месеца които са в размер на около 4-тири бона дори можете да му дадете и една хилка отгоре за услугата. След това в продължение на 9 месеца жена ви ще получава по 1800 лв. Като извадиме от общата сума петте хиляди които сте похарчили излизат 11200 лв чиста далавера.

Редактирано от - paparol на 10/08/2006 г/ 15:16:54

10 Август 2006 15:26
Че е недомислен законът, е вярно - но е стъпка в правилната посока. Би трябвало тези 90% да се смятат върху средния осигурителен доход за година-две назад. А още по-добре - върху средния доход на бащата и майката.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
10 Август 2006 17:28
Ле-ле, тук се лее титатична мисъл, с кофи да я гребеш; за мен не остава друго освен да замълча и с умиление да се наслаждавам.
п.п. се пак, за Калина и Старшината -

Редактирано от - gtch на 10/08/2006 г/ 17:30:25

10 Август 2006 18:19
Като замисъл - добре, но трябва много внимателно да се огледат начините да се източва държавата от недобросъвестните. Манрико е прав, че трябва да се отчитат осигурителните вноски за по-дълъг период от време за да се назначаването на работа за няколко месеца на висока заплата с цел получаване на високи суми по майчинство.
10 Август 2006 21:30
Безусловно много добро решение. Плаща държавата, естествено, но съобразно дохода на жената, според който се е осигурявала. Не е важно дали тя е взимала 100 или 1000 лв., а на колко е осигурена в НОИ. Тука обаче вече "братята" са му измислили цаката. 1. Регистрира се фирма - естествено на безимотен. 2. "Назначават" се бременни 2 месеца преди раждането (или колкото беше миним. срок). "Плащат" им се добри заплати, като самите жени поемат съотвената вноска в НОИ или пък посредника срещу последващо връщане. 3. После 9 месеца взимат 90% от хубавата заплата. 4. Естествено фирмата накрая фалира или друго подобно, но на голия няма какво да вземеш. 5. Резултат - познайте сами. Отговорите са по-малко от два. Успех.
10 Август 2006 21:33
Безусловно много добро решение. Плаща държавата, естествено, но съобразно дохода на жената, според който се е осигурявала. Не е важно дали тя е взимала 100 или 1000 лв., а на колко е осигурена в НОИ. Тука обаче вече "братята" са му измислили цаката. 1. Регистрира се фирма - естествено на безимотен. 2. "Назначават" се бременни 2 месеца преди раждането (или колкото беше миним. срок). "Плащат" им се добри заплати, като самите жени поемат съотвената вноска в НОИ или пък посредника срещу последващо връщане. 3. После 9 месеца взимат 90% от хубавата заплата. 4. Естествено фирмата накрая фалира или друго подобно, но на голия няма какво да вземеш. 5. Резултат - познайте сами. Отговорите са по-малко от два. Успех.
Папарол - схемата е това но в годишното приключване на този твой приятел ще му "виснат" парите които е дал за заплата - откъде са и т.н. Трябва да ти е много добър приятел, понимаеш! А иначе съм много съгласен с тебе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД