:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС иска свой човек за шеф на резерва

Прокуратурата още проверява преписките за злоупотреби със запасите
Делян Пеевски
Държавният резерв, който през последните месеци се превърна в ябълка на раздора между трите партии в коалицията, ще се оглави от човек, посочен от ДПС, съобщиха отлично запознати. Агенцията също се надзирава от ДПС - от вицепремиера и министър на бедствията Емел Етем.

Обсъждат се две имена за титулярен шеф на резерва, научи "Сега". Единият вариант бил зам.-министърът на бедствията от квотата на ДПС Делян Пеевски. Той бе особено активен около уволнението на бившите шефове на агенцията ген. Димитър Димитров и Георги Богданов. Богданов дори обяви пред медиите, че Пеевски се разпореждал в агенцията като шеф.

"Няма такова нещо, аз съм зам.-министър и ще остана на този пост", каза пред "Сега" Пеевски вчера. Синът на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева още на младини направи шеметна кариера - 21-годишен вече бе парламентарен секретар на транспортното министерство. През 2001 г. той застана начело и на борда на директорите на пристанището във Варна. А преди да стане зам.-министър, около него избухна скандал заради назначението му за следовател "по изключение" от ВСС без 2-годишния юридически стаж, който изисква съдебният закон.

Другото обсъждано име за резерва е на Владимир Туркански. От 10 години работи в междуведомствения съвет по ВПК и мобилизационната готовност на страната към МС и отговаря за резерва. Той също твърди, че не е чул за обсъждане на кандидатурата му. А ако има такова нещо, тепърва ще мисли.

Илиян Алипиев, който в момента е временен шеф на резерва, а по-рано бе уволнен от Димитър Димитров, не е оправдал доверието на ДПС и няма да получи титулярното място, твърдят източници от парламента. Той бе назначен за и.д. шеф от премиера в края на юли, но не е известно дали е получил сертификат за достъп до класифицирана информация.

На практика резервът е оставен на автопилот почти два месеца, след като МС уволни шефа му Димитър Димитров на 22 юни. Обвинението към него бе за нарушаване на финансовата дисциплина и за сключени договори за 120 млн. лв. при годишен бюджет от 42 млн. лв.

Междувременно бе назначена група от МФ и министерството на Емел Етем, която да инспектира държавния резерв и да подготви доклад за състоянието му. Докладът бе внесен на оперативно заседание на кабинета, но съдържанието му и до днес е засекретено за медиите. Етем го връчи на главния прокурор Борис Велчев, но отказа да съобщи дали в него са посочени драстични нарушения в държавния резерв по времето, когато го управляваше Димитров. Тя очакваше прокуратурата да й предостави справка за движението на всички преписки за резерва до петък, но обвинителите още не могат да се справят с огромния брой материали.

Очаква се в най-скоро време Етем да внесе предложения за промени в закона за държавния резерв и военновременните запаси, за да се освободи резервът от ненужни материали. Пред депутатите пък Етем призна, че още не сме попълнили задължителните запаси с горива според договора ни с ЕС, а тези, които сме отчели, са на базата на договора от 14 декември миналата година. Точно заради този договор Димитров е освободен. Етем призна, че спешно трябва да се намерят 120 млн. лв., които не достигат, но хвърли вината за това към колегата си Румен Овчаров.
12
2605
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
09 Август 2006 23:36
онзи ден затова се абихме по форума с колегите да пишем, че Етемката тъкмо заради това уволни и генерала. и яйцето пръкна пиленце, ама май запъртък ще да излезе отново и ще мирише, та..
ВЪН ДПС ОТ ИКОНОМИКАТА И ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ!!
09 Август 2006 23:48
Цялата власт - у дйепйесйе!
10 Август 2006 04:32
ангелско лице,
ангелска усмивка,
като в стар, измислен филм сега.

(откъде ги намират такива ???)
10 Август 2006 06:19
Не ми се говори ........
10 Август 2006 08:06
Не ми се и чете...
10 Август 2006 08:37
Вчера в-к "Атака" правилно забелязва, че само за два дни две турски фирми са избутали националноотговорните божидарданевци - Някакви ченгиз (от ченгета или цигани не знам) ще правят магистралата ни, а някакви съдени в Румъния идват у нас да продължат с далаверите с изсичането на България. Апропо, защо не влезете в сайта на агенцията за обществени поръчки (aop.bg) да видите колко "обществени поръчки" е обявил Кабил за изсичане на България. Не е ли време да обявим подписка за нов народен съд над такива управници?
10 Август 2006 11:26
Резервата е сладка работа, а турците си падат по сладкото
На практика това е гарантиран пазар за боклуци, а в някои случаи като ония тенекии със "сирене" (пълни само с вода) направо си е кражба.
Държавата е най-едрият клиент на пазара и затова се водят люти битки за онождането й. Изводът - по-малко държавна софра, чиновници, разрешителни и прочие благини за избрани.
10 Август 2006 11:27
J_J
късно е вече за подписка
тея свине така са се окопали, че замо свинец могат да се унищожат!
10 Август 2006 13:54
Ген. Димитров: Фирми от обръча на Доган са ощетили резерва с около 500-600 мил. лв. http://WWW.ACTUALNO.COM-10.08.2006

28 фирми от обръча на Ахмед Доган са ощетили резерва с около 500-600 милиона лева заедно с лихвите от 2002 година, каза бившият директор на Агенция държавен резерв и военновременни запаси генерал Димитър Димитров.
"Процедурите преди това са били за обикновени търгове, където фирмите от обръча са печелили. Аз това го смених моментално и всичко тръгна през борсата. На няколко пъти имах разговори мога ли да изпълнявам политически поръчки, аз казах, че това е невъзможно", каза Димитров.

На въпрос кой ви попита може ли да изпълнявате политически поръчки, Димитров заяви: "Емел Етем". Вече 31 са общо фирмите длъжници на резерва, но обръчът, обявен от Ахмед Доган, са около 28.

На въпрос Мирчо Петков и Кирилка Ангелова от къде са ви познати, Димитров заяви: "Мирчо Петков мисля, че е главният ръководител на обръча, т.е. той води хорото, а Кирилка е един от изпълнителите, но не е на опашката на хорото, а е в челото и тя на хорото.

Този обръч дължи над 200 милиона лева само той без Държавния резерв и ако се сметнат лихви и неустойки ще се стигне до 500-600 милиона лева", каза Димитров.


от: 10.08.2006 час: 10:20

10 Август 2006 16:37
Тия слепи ли са или от алчност онемяха. Та една незаконна партия превзема България и всички си траят в интерес на етническия мир. Стига глупости. Няма такова животно. Всичко опира до сития и гладния дето сития не вярвал на гладния. И от цялата работа тоя с обръчите тъй ни обримчи, че българите ставаме малцинство в следствие на геноцида който мръсните комунисти и сополивия ни налагат вече години наред.
За бога братя, гласувайте за нещо различно от тройната коалиция. Гласувайте така и ще преодолеем статуквото което вече ни задушава......
10 Август 2006 21:56
Както я кара , тази коалиция на Реставрацията и до Трибунал може да стигне... Континента чака бай Стамат ли да въстане срещу наглеците ?

10 Август 2006 22:12
Каквото кажат от "Високата порта" .... това става.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД