:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 195
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

49% от кандидатите в СУ са ходили на частни уроци

Повечето кандидат-студенти все още разчитат на частните уроци и наизустяването на готови теми, за да се подготвят за изпитите, установи изследване на Центъра за социологически изследвания на СУ. 49% от анкетираните са ходили на частни уроци, 25% са използвали готови теми. 1/5 са се доверили на курсовете на университета, а малък процент са се възползвали от помощта на роднини и приятели.

69% от кандидат-студентите смятат да се издържат, като работят. На стипендия от университета ще разчитат само 16.8%, а едва 1.6% се замислят за студентски кредит.

Тази година интересът към новите специалности на вуза като минало и съвремие на Югоизточна Европа, софтуерно инженерство, и екохимия е изключително голям и тези специалности се нареждат сред най-желаните, отбеляза Георги Гешев, началник "Учебен отдел".

След първо класиране в СУ са приети 4589 студенти редовно и 785 задочно обучение. Държавният прием предвижда съответно 4190 и 785 места. Увеличената бройка е заради приетите кандидати на последно място с еднакъв бал.

В Историческия факултет още в първия ден от записването местата вече били наполовина заети. Очаква се до 10 август някои от по-желаните специалности като журналистика, връзки с обществеността, право, публична администрация и стопанско управление да са напълно заети. Същото се отнася и за Факултета по математика и информатика, където е специалността с най-висок бал - софтуерно инженерство.
10
2194
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
10 Август 2006 07:28
Кандитстването и влизането във ВУЗ е организирана престъпност на Министерството на образованието. Тези, които дават частни уроци подготвят и темите и задачите и те ги проверяват. За всяка тема и задача се прибавя код. Ако при проверката на работите този код липсва, повече от тройка не очаквай. Горките учители..............
10 Август 2006 08:16
Много по-интересна би била статистиката колко от тия, които са влезли са ходили на уроци извън редовните си часове в училище.
10 Август 2006 08:44
Познавам много хора със средно гимназиално образование , които са много по-грамотни ( в по-общия смисъл ) от немалко студенти третокурсници от СУ . Просто допреди 13-14 години висшето образование БЕШЕ НАИСТИНА ВИСШЕ , а сега , освен наистина заслужаващите , влизца куцо и сакато . ЖАЛКО , МНОГО ЖАЛКО .
10 Август 2006 10:06
Това е истинската оценка за образователната система в България.Половината от най-амбициозните българчета барабар със своите родители не вярват че средното училище ги подготвя за следващият етап от тяхното развитие. Плюя на министерството на образованието и на всички титли / може и тикви / дето се РАЗХОЖДАТ из него. Кога ще узреят че, за да учиш деца и да управляваш образование е нужна различна подготовка, която се получава при усвояването на различни професии.
10 Август 2006 10:17
Родителите и децата сами са си виновни като прехвърлят отговорностите си на частни учители. Миналата година синът ми кандидатства в ТУ. На предварителния изпит по математика резултатът беше 6.00, без частни уроци. Тази година другият ми син кандидатства - резултататът по английски език 5.20, по български език 5. 20 - също без частни уроци. ВУЗовете издават достатъчно сборници, отчасти и с изпитни варианти от предишни кандидатстудентски кампании, и ако в съответната година няма промяна във формата на изпита, то при сериозна самоподготовка прилични резултати са напълно постижими.
Тази година на изпита по химия за медицина в Пловдив препъникамъкът се оказа една от задачите, която е включена в сборник посочен в кандидатстудентския справочник. Но частните учители нали си караха както винаги по инерция, та в частната им програма този тип задачи не беше включен. И ако децата и родителите бяха подходили по- отговорно и си бяха карали по препоръките на справочника, а не да разчитат на печалбари, нямаше да има и разочаровани.
Веселякът, при над 5 000 кандидати кандидатстудентска работа с код да се падне точно при съответния проверяващ от комисията е малко вероятно.
10 Август 2006 10:55
Каменарче,
Проблемът не е толкова, че влиза куцо и сакато.
А ... че излиза
10 Август 2006 10:57
Дипломиран инженер да напише "ТРАБА".
И това не е правописна грешка, допусната от него.
10 Август 2006 11:32
По въпорса за куцото, кьоравото и сакатото, хората са го казали "Кучето скача според летвата". Докато има ниски изисквания за ВУЗ-овете ще има и куцо, кьораво и сакато в тях. Това, че трябва да си попълнят бройката за да хранят една камара лентяи, които от 20 години преподават абсолютно ено и също, без пръста да си мръднат да се update-нат дет се вика по модерному е съвсем друг въпрос. Завърших в ТУ-София специалност електроника, и една немалка част от преподаваните неща не са твърде стари, дори за българските условия на електронно производство и никой вече не работи по тях. Вярно е, че това са основи които трябва да се знаят, но също така важи, че не може 5 години да учиш теоретични основи без да си пипнал абсолютно нищо на практика.
10 Август 2006 13:04
Госпожата,
Съгласна съм с теб- ако човек наистина иска да постине нещо, и сам може да го стори, но само ако действително, както казваш ти, има някакви сборници или други материали, от които да разбере какви са точно изискванията. Защото по математика е достатъчно да видиш в някакое помагало решението, но по другите предмети- особено литература, с каквато аз кандидатствах тази година, е необходимо да се сверят с някого уменията и чисто структурните критерии все пак... А когато това не може да стане в училище, където не се обяснява как точно да се подготви човек по литература и как да напише едно кандидатстуденстко съчинение, а се следва само стандартната преподавателска програма, се появава нуждата от ДОПИТВАНЕ до някой по-вещ (или поне представящ се за такъв), който да отдели време само на съответния кандидат-студент и да покаже какви са точно изискванията, които ученикът да покрие. Единственото, което аз лично правех, беше да чета разработки, след което да давам СОБСТВЕНОРЪчНО написаните от мен теми за проверка в една школа, където общо за цялата подготовка съм дала 100 лв. -мизерна сума в сравнение с чудовищните такси от по 25 лв на астрономически час, каквито знам, че се искат...
Проблемът е в училищата, където образованието би трябвало да е напълно достатъчно, за да може един кандидат-студент да се яви адекватно на изпитите. На запад, както някой веднъж каза във форума, на уроци ходят само онези ученици, които не могат да се справят, т.е. слабите(чисто интелектуално) и мързеливите!
10 Август 2006 14:38
Влизало куцо и саката в университетите ... А какво друго да влиза , когато проверяващите професори първоначално гледат дали си ходил при тях на уроци , после дали си ходил в университета им на курсове , а след това ти проверяват темата . Прекрасно си личи кой си е назубрил темата наизуст и кой си е играл да учи и да си я пише сам . Самият факт , че те толерират зубърите е показателен . Не искам да обидя хората , които учат като диви . Просто според мен не е правилно да научиш нещо наизуст и на следващият месец да не е останало нищо в главати ти , а да имаш шестица , нима това е образование ? Много добре си спомням като кандидатствах миналата година с история , колко месеца не спах и си играх да чета научна литература и да пиша теми . Ефектът беше налице , един месец след изпитите още приличах на зомби , имах двойка , а мои съученици и съученички , доста ограничени в интелектуално ниво , но с готови теми бяха изкарали шестици . Предполагам , че сам съм си виновен , но ако има за което съм сигурен е , че с малки пропуски , си бях написал темата наистина добре . Нима моят труд , в пъти по-голям отколкото да научиш нещо наизуст , заслужава да бъде пренебрегнат и порицан ? Ако не съм прав , моля да ме коригирате .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД