:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 212
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Магистратите във война за аферите с парното и резерва

/Продължение от 1-а стр./

За да се излезе от следствието, пък трябва да се мине през поне 9 служители, 1 от тях на МВР.

Арбитър в спора между следствието и МП ще бъде Софийската военна прокуратура, която прави проверка по разпореждане на обвинител № 1 Борис Велчев. Вчера наблюдаващият прокурор Владимир Йорданов потвърди, че от сметки на Валентин Димитров са изтеглени значителни суми, чийто общ размер още се установява. "Сметките още не са запорирани, но ще се иска блокирането им", обясни той.

"Сега" научи, че парите са били изтеглени от майката на Димитров, която е имала пълномощно да се разпорежда с негова сметка с 60 000 лева в българска банка. "Теглени са по няколко хиляди лева, вероятно за разходи за адвокати и за бременната съпруга на Димитров", уточни висш прокурор.

Веднага след задържането на Димитров преди месец прокуратурата е пратила запитвания до всички български банки дали в тях има сметки на негово име или на името на майка му и съпругата му. Само една банка е отговорила, и то с голямо закъснение, научи "Сега". В нея имало две сметки - на Димитров и на майка му.

В момента под запор са 1,64 млн. евро, внесени от ексшефа на парното във виенска банка, наложена е и възбрана върху имотите му. Прокуратурата е изпратила запитване и до други държави за сметки на Димитров. "Проверяваме цяла Европа и половината свят", обясни прокурор Йорданов, чиято отпуска била по спешност прекратена.

Скандали тресат прокуратура и следствие около разследването срещу приближения до ДПС бизнесмен Мирчо Петков-Циганина за източване на държавния резерв. Той е заподозрян, че е посредничил на 2 фирми да сключат договор с резерва - да купят евтино зърно, което по-късно да възстановят. В крайна сметка измамени са и фирмите, и резервът. По непотвърдена информация щетите са за около 15 млн. лв. Петков фигурира и в делото срещу бившия шеф на резерва Станислав Копаров като посредник за продажба на зърно от резерва на фирми. Наблюдаващият прокурор Станимир Димитров обясни вчера, че двете дела - срещу Копаров и Петков, ще бъдат обединени и пратени в националното следствие.

"По двете дела от 2002 г. не са събрани впечатляващи доказателства, сменяни са и следователи", обясни вчера градският прокурор Вичо Вичев преди съвещание по случая при обвинител № 1 Борис Велчев. Прокуратурата има разминавания със столичното следствие по квалификацията на деянието и кръга разследвани лица около Мирчо Петков. Според Вичев трябва да се търсят и виновни длъжностни лица, които в евентуално съучастие с Петков са извършили престъпления. Той смята, че Циганина е посредничил и използвал позициите си в редица държавни учреждения за облагодетелстване. Проблемът бил, че това не можело "да се обективира".

"Следователите по двете дела не са правили нищо без знанието на наблюдаващите прокурори", каза пред "Сега" шефът на столичното следствие Петко Петков. Той се зарече делата да приключат в наредения от прокуратурата срок.

Около Мирчо Петков се разшумя за пореден път миналата седмица, когато имаше обиск в дома и офиса му. Досега никой не потвърждава появилата се информация, че там са намерени чували с материали на Комисията за защита на личните данни. "Намерени са интересни неща, даже и по-интересни - с международен елемент", само загатна Ангел Александров.
3
1843
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Август 2006 03:05
Тия 200 семейства-ревностни последователи на тавариш Вишински, нарекли себеси "Магистрати" докога щте тероризират в комбина с 4ервената мафия моият изтрадал народ прокуден като безпризорно псе по целият свият??????
10 Август 2006 06:44
"Теглени са по няколко хиляди лева,"за дъвки и близалки
10 Август 2006 11:37
Веднага след задържането на Димитров преди месец прокуратурата е пратила запитвания до всички български банки дали в тях има сметки на негово име или на името на майка му и съпругата му.
.
В такъв начин на действие на Прокуратурата има място само за две
неща - или става дума за корупция, или за безнадеждно безхаберие.
И в двата случая повод за уволнения. И не само в Прокуратурата, но
и в следствието...
.
Ще пращат запитване - пращаш до всички банки нареждане за
запор на всички сметки, водещи се на "Топлото", майка му, жена му и
всякакъв вид близки роднини. До всички банки. Без значение дали
в момента имаш данни за такива сметки или не. Нека тогава някоя
банка изплати суми...
.
Те ми пращат запитване. Сигурно не е даден и срок за отговор.
Не смея да питам дали е посочено и правното основание за такова
"запитване". Ми то си е направо предупреждение към близките му
и към аверчетата му по банки и на по-високи места да си теглят
парите и да ги покрият....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД