:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Без пълна шестица на изпита по история в СУ

Нито един кандидат-студент не е получил пълна шестица на изпита по история в Софийския университет. Резултатите от най-масовия изпит са станали известни в понеделник късно вечерта, съобщиха от висшето училище. Тази година 3141 кандидати писаха по темата "България през първата половина IX век".

1/3 от кандидат-висшистите - 1039 души, са получили двойка. Тройки са изкарали 13 на сто от явилите се, а добри резултати са получили 1/5 от младежите. 25% от писмените работи са оценени с много добър. Едва 241 кандидати или по-малко от 8% са получили отлични оценки между 5.50 и 5.99.

Най-честите грешки са във фактологията и последователността на историческите събития, обясни председателят на изпитната комисия доц. Пламен Митев. Според него възможната причина за липсата на пълна шестица е, че кандидатите с отлични писмени работи са допуснали езикови или граматични грешки.

Повечето младежи са запознати със събитията, но не могат да ги представят с конкретните факти, а ги преразказват в елементарен и телеграфен стил, разказа преподавателят. Според него голяма част от кандидатите имат пропуски в знанията си за управлението на хановете Маламир и Персиан. Те са слабо познати, тъй като учебниците ги представят непълно.
4
2370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Август 2007 02:37
хановете Маламир и Персиан
Не бяха ли гостилници бе...
Как не се разбра че никога не са били нито крайпътни ханове, нито гостилници а са били князе.. Записано е KANASUBIGI на гръцки а то си е KANAS U BOGI[/b]княз у(от) бога[/b] не някакви си гостилнички.
01 Август 2007 08:56
"допуснали езикови или граматични грешки." - Каква е разликата между двете? Неправилно употребена дума е лексикална грешка, неправилно членуване - граматична, а двата вида грешки не спадат ли към понятието "езикова грешка"?
01 Август 2007 14:57
А на авторката няма ли да пишат двойка, че нарича хан Пресиян, " Персиан" ???
01 Август 2007 21:54
След толкова реформи в образованието и лобиране за определени учебници цяло чудо е , че са постигнали и това.
А за начина на изложение факторите са коплексни. Не на последно място, за телеграфния стил, вина може да се търси и в СМС и чат манията сред хлапетата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД