:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата отказа дело за фалшиви паспорти

Служители на столичното Трето РПУ не били извършили престъпление с документите за Земунския клан
Софийската военна прокуратура е отказала да образува наказателно производство по казуса с издадените български паспорти на двама сърби, за които се твърди, че са от Земунския клан. Постановлението за отказ е написано миналия петък, научи "Сега". Мотивът е, че няма извършено престъпление. Това обаче не означава, че четиримата уличени служители не са извършили нарушения. Освен това Военноапелативната прокуратурата може да ревизира постановлението.

От МВР обявиха в четвъртък, че четиримата служители от Трето РПУ-София, спомогнали за издаване на фалшиви български паспорти на сърбите, най-вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени. Министърът на вътрешните работи Румен Петков обясни, че "такива хора нямат място в системата".

Става дума за три жени - системни оператори и началника на звеното за издаване на документи за самоличност в РПУ-то.

Скандалът около паспортите гръмна преди двадесетина дни. Тогава се оказа, че двамата мъже, срещу които бе стреляно в столичния кв. "Белите брези", са с валидни български паспорти с техни снимки, но чужди, македонски имена. Откраднати са самоличността на Игор Момировски и Методи Досев - македонци с българско гражданство, които обаче не живеят у нас. Зад техните имена се крият криминално проявените сръбски граждани Жарко Момчилович и Йовица Лукич, установи МВР. И двамата са свързани с известния мафиотски Земунски клан.

Според директора на националната полиция главен комисар Валентин Петров двамата отишли в Трето РПУ и обявили, че са загубили документите си за самоличност. Така се сдобили с официални лични карти.

30-годишният Йовица Лукич има две присъди в Сърбия - за трафик на наркотици и за насилствено поведение. Лукич е издирван от Интерпол. 26-годишният Жарко Момчилович също е криминално проявен, твърди българското МВР.

При стрелбата в "Белите брези" освен двамата бяха ранени и Мария Рогошич и 6-месечният й син Вук Рогошич. За нея е установено, че преди време заедно с един от мъжете са били регистрирани като живеещи на територията на Трето РПУ. Това вероятно е бащата на детето й Жарко Момчилович.

Срещу Жарко Момчилович и Мария Рогошич бяха повдигнати четири обвинения - за незаконно притежание на наркотици и оръжие, за незаконно преминаване на границата и фалшифициране на документи. Софийският районен съд реши мъжът да остане за постоянно в ареста. Жената бе пусната под гаранция от 1000 лв. Йовица Лукич е в тежко състояние в болница и затова още не е обвинен.
4
1975
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Август 2007 08:40
Какво искаш от министър пикаеш във фонтани! Военна прокоратура казва, че няма престъпление но министъра уволнява, за да могат после уволнените да осъдят МВР и то да им плати обещетение и да ги назанчи отново на работа. Но какво му пука на министъра, нали парите за обещетението той няма да ги дава от своя джоб а ще са за сметка на данакопладците!
01 Август 2007 17:28
Navaha, е к'во излезе? Пак няма виновни. Или тия двамцата от Земунския клан са български граждани по "програма за защита на свидетелите'?
01 Август 2007 20:34
искам да видя тая кука, която не може да различи сръбски от български език*

македонският, знаете, е диалект на българския.


01 Август 2007 20:42
'Баси, к'во стана пак: -виновни са медицинските сестри...май!?
Или?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД