:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Париж не дал "нито су" за свободата на медиците

Снимка: Ройтерс
Бернар Кушнер (вляво) увери депутатите, че ръкостискането с Кадафи не е струвало нищо на Франция. Снимката е направена по време на посещението в Триполи на 25 юли на френския президент Никола Саркози (в средата).
"Франция не даде нито су на Либия за освобождаването на българските медици", увери вчера пред Националното събрание френският външен министър Бернар Кушнер, цитиран от в. "Монд". Той бе извикан да разкрие пред Комисията по външната политика на парламента каква е била сделката с режима на Муамар Кадафи.

Притиснат от ревнивата реакция на Германия, че успехът й е откраднат в последния момент от президента Никола Саркози, докато тя е подготвила развръзката като председател на ЕС, Кушнер направи помирителен жест: "Това е успех не на Франция, а на Европа и Франция". Съгласието на Саркози да достави ядрен реактор на Либия за обезсоляване на морска вода бе определено от неговия външен министър като "непотвърдена хипотеза".

Либия смекчи тона си към България, след като Арабската лига се ограничи завчера да отправи само сдържан призив към София да спазва споразумението си за правна помощ с Триполи. Либия смята, че то е нарушено, защото не предвиждало помилване на медиците, а според България е спазено, защото не изключва помилване. В интервю за агенция Ройтерс главният посредник на сделката за медиците Сейф ал Ислам - син на Муамар Кадафи, се отнесе иронично към твърдението на либийските власти, че са били изненадани от помилването. "Аз пък съм изненадан от тяхната изненада", каза той и обясни, че Либия не е очаквала друго. Според него медиците са били невинни по обвиненията в заговор за разпространяване на СПИН сред децата и не е трябвало да бъдат изтезавани, за да правят подобни самопризнания.

Според сина на Кадафи започналото подобряване на отношенията на Либия със Запада трябва да продължи с освобождаване на Абделбасет Али ал Меграхи, който излежава доживотна присъда заради атентата над Локърби. "Свободата на Меграхи е водещ приоритет за нас и е по-важна от връщането на 2,7-те милиарда долара, изплатени от Либия като обезщетение на семействата на жертвите в атентата от 1988 г.", отбеляза Сейф ал Ислам. "Убедени сме, че един ден ще се докаже пред света, че не сме имали нищо общо с Локърби", казва той пред Ройтерс.
9
2095
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Август 2007 02:07
Свободата на Меграхи е водещ приоритет за нас и е по-важна от връщането на 2, 7-те милиарда долара, изплатени от Либия

Глупости! Няма агент, който да струва повече от $2.7 млрд, особено за Либия.
01 Август 2007 05:27
Изглежда от мен е взел идеята с бел костюм и черна риза да се движи Кадафи...
01 Август 2007 09:08
Франция не даде нито су на Либия

За сметка на това Русия (про)даде на Либия няколко Су(30), но по друго направление
01 Август 2007 11:06
хараламби, невинността на Меграхи ще струва на Запада тези милиарди, за които става дума...
01 Август 2007 11:18
Моля ви се! Няма безплатен обяд. Може да не са конкретни суми пари, но все пак...
01 Август 2007 12:07
Франция не даде нито су на Либия за освобождаването на българските медици
На Либия - добре. А на Катар? Ако не директно, като отстъпки за голяма партида Еърбъси, сделката за които се сключи преди няколко седмици на цена - търговска тайна?

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
01 Август 2007 14:02
Една от весриите за атентата над Локърби включваше иранска връзка.
Ново дрънкане на щитове по посока Иран от "Запада"?
01 Август 2007 16:08
Американците са дали парите , а ние сме прехвърлили концесийте на няколко петролни находища в Либия на Великобритания и САЩ.
01 Август 2007 17:55
Познавайке французите и тяхната политика с арабските страни - никакви морални ангажименти, а бизнес, и само бизнес - не се учудвам, че на Франция целта е всичко да й е безплатно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД