:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

6 заплати обезщетение за работниците в "Калиакра"

Всичките 165 работници от затварящия врати завод "Калиакра" в Добрич са се отказали от исканите 12 заплати обезщетение и са приели предложението на "Бунге" за 6 месечни възнаграждения, съобщи вчера Гинка Василева от КНСБ Добрич. "Работниците от завода нямаха избор. Според трудовото законодателство при отказ на обезщетението договорите им щяха да бъдат прекратени поради закриването на завода и тогава всеки от отказалите се щеше да получи само една заплата", уточни Василева. Масовите съкращения започнаха от вчера, след като приключи процедурата по подготовката им с бюрото по труда.

Тя подчерта, че работодателят "Бунге" умело се е възползвал от закона. Решението за преместване на производството на олио от България в Унгария било обявено на 18 юни, а само след 2 дни работодателят предложил обезщетението от 6 заплати. Така започнал да тече законовият 7-дневен срок, в който ако работникът не приеме предложеното, оставал само с една заплата. Бързането целяло да се ограничи максимално времето за преговори, с които се искаше двойно по-голяма компенсация.

"Бунге" организира и мотивационен курс за съкратените, но тъй като обезщетенията не са свързани с задължително посещаване на такива програми, интерес са проявили едва 12 работници. 6-ма от уволнените вече са започнали работа в завода за производство на олио в Девня, а други имали предложения за работа в Мездра и Плевен. Продължава и кампанията на хората от Добрич с призив да не се купува олиото "Калиакра", произведено в Унгария. До дни ще стане ясно как ще изглеждат стикерите, които ще призовават потребителите да не купуват чуждата продукция.
5
1813
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
01 Август 2007 00:14
Ай, стига бе.. В Америка като те уволняват, могат да го направят в 8:00 и без грам обещетение.. На тия 6 заплати им били малко.. Те да не са военни, че да получават "заслужени" 20-30 заплати..
01 Август 2007 16:30
Неприятното е, че собственика има изгода да премести завода си в Унгария......даже и да плаща по 6 заплати обезщетения на работниците си, само и само да се отърве от България....
01 Август 2007 21:19
Общо взето така се получава като се продава на чужденци!Подобен сценарий имаше при ликвидацията на бургаската "Камбана", ма там беше по-пладнешката!
01 Август 2007 21:26
Някай запитва ли се защо Калиакра се премести в Румъния и защо румънците ни изпевариха реално с десет и повече години.
Продажно и алчно политическо съсловие, не може да ни докара нищо друго с корупцията и алчноста в основата си.......а румънците бяха с жълти гащи....
01 Август 2007 21:48
""Бунге" организира и мотивационен курс за съкратените"
Да ги мотивира за какво?Как да се редят на опашките за безработни?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД