:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гърция не ни дава сребърните чинии

Гърция отказа да върне на България девет нелегално изнесени средновековни сребърни чинии, предаде Ройтерс. В началото на юли София отправи официално искане към гръцките съдебни власти да върнат редките съдове, отнесени от трафиканти през 90-те години на миналия век в южната ни съседка.

"Гърция има пълен набор документи, които доказват, че чиниите са закупени напълно законно", обясни представител на министерството на културата, пожелал анонимност. Чиниите се намират в Музея на византийското и християнското изкуство Бенаки в Атина. Те са от ХIII и ХIV век и са декорирани със злато.

През последната година Атина започна международна кампания по прибирането на древногръцки ценности, изкопани нелегално, изнесени зад граница и закупени от богати музеи в чужбина. Страната успя да си върне четири предмета от музея Гети в САЩ.
7
2372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Август 2007 00:15
Хак да ни е. Колкото и да псуваме гърците, ние сме си виновни. Ние и ония изчадия дето търпим да ни управляват. Щото у нас големият спор в областта на опазването на културното наследство все е дали да се узаконят колекциите на Божков, Радев и ко. А не нещо друго.
Затова гърците не чинии, ами цели могили барабар със съкровищата могат да отнесат под носа ни. А ние само ще се чудим колко ли съкровища на България вече не са притежание на българския народ и защо тялото на Самуил продължава да е на "неизвестно място" в Гърция.

Редактирано от - Yantar на 01/8/2007 г/ 01:01:47

01 Август 2007 05:15
Те ти булка, Спасовден. Що така бе "братя" византийци, не ви ли умръзна да ни правите сечено с повод и без повод...
01 Август 2007 06:20
Обратното щеше да е изненада ... гръчоляш-Коце коментар?
01 Август 2007 11:32
хак ни е нали навремето бързахме да върнем историята на паисии.да се покажат сдсарите цивилизовани европейци.е сега бат петьо нали е адвокат да вземе че да съди гърция за да ни върне чиниите
01 Август 2007 14:40
Всяка уважаваща себе си държава на първо място има органи, които следят действията на престъпния свят и контролират движението на ценностите.
Тези органи имат стройна система, ред и действуват по закон. Заплатите им са такива, че стигат за едно прилично съществуване, не по -различно от това на средния гражданин. Културата на кадрите е на висота, защитата им е солидна, те са мотивирани, национално отговорни и хората им вярват и им помагат.
Това не важи за демократична България. Когато мутрите и кримиконтингента, ръководен от онези в НС има своя идеология, схема и оправдание, нищо не може да спаси ценностите на държавата от изнасяне и загубване. Далаверата със съкровищата е част от общия процес на разпад на държавността, на морален и духовен упадък дори сред горепосочените органи. Когато мафията, оформена като висши органи за управление, е на власт и е дала простор на кадрите си, е излишно да се говори и пише за престъпленията - това може да ви докара сериозни проблеми.
Затова забравете за случая и се научете и вие да крадете. Собствената си страна. И си търсете друга - там още не ви знаят.
01 Август 2007 16:24
Дават чинии, вземат газопровод и правят алтернатива на коридор №8 ...
01 Август 2007 19:56
Абе, гърци. Фукат се със законно купени крадени неща. Но не им се сърдете. Всяко нещо е временно. Само простотията безкрайна и постоянна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД